#antivirus2015: Οι LGBT ειδήσεις για την Ελλάδα που αξίζει να θυμάσαι

31/12/2015

Η Ελλάδα αποχαιρετά το 2015 με μια μεγάλη αλλαγή. Τα ομόφυλα ζευγάρια αποκτούν το δικαίωμα να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης και η LGBT κοινότητα “αγκαλιάζεται” από την επικαιρότητα, προσφέροντας έτσι ένα εξαιρετικό crash test στα ομοφοβικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή κι ας θυμηθούμε κάποια απο αυτά που συνέβησαν τη χρονιά που φεύγει.

1.Η υπόθεση Γιακουμάκη και ο ορισμός τους bullying (βλ. σχολικός εκφοβισμός)

Η ιστορία του άτυχου σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός κάμποσες μέρες μετά την εξαφάνισή του, έφερε στο προσκήνιο το φαινομένο του bullying. H Έλλαδα στέκεται έκπληκτη απέναντι στα δραματικά αυτά γεγονότα, ανακαλύπτοντας (σε σημείο ειρωνείας) την πραγματικότα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άτομα που μπορεί να ξεφεύγουν από τη στερετυπικά δομημένη κανονικότητά της. Όλοι (μα όλοι) τότε μιλούσαν για το bullying και τις συνέπειες του. Πολλοί μίλησαν λίγοι κατάλαβαν, αν ρωτάτε εμάς!

2. Έρευνα για την ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα

Με τη χώρα μας να αντιμετωπίζει μια “ιδιαίτερη” οικονομική πραγματικότητα κι ενώ η συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης έχει ανάψει για τα καλά, η έρευνα της Focus Bari ρωτά τον κόσμο για την ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα, δίνοντας την (σχεδόν προφητική) εικόνα μια συγκρατημένης αποδοχής. Ναι στο σύμφωνο συμβίωσης όχι στην τεκνοθεσία! Σας θυμίζει κάτι;

3. Το τελευταίο αντίο στην Αλόμα και στη Νανά

Το 2015 αποχαιρετούμε δύο ιστορικές μορφές της ελληνικής LGBT κοινότητας.

Τον Μάιο η θρυλική Αλόμα αφήνει την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Αθήνας υποκύπτοντας στα τραύματα που προκλήθηκαν από φωτιά που ξεσπά στο σπίτι της, κάτω από άγνωστες συνθήκες.

Ενώ λίγους μήνες αργότερα (Αύγουστος) φεύγει από τη ζωή η Νανά Χατζή, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στις καρδίες μας.

4. Kiss-In: Προκλητική είναι η ομοφοβία. Όχι τα φιλιά!

Την Παρασκευή 22 Μαΐου, ένα γκέι ζευγάρι καθόταν στο Magaze Lounge Bar στο Μοναστηράκι αγκαλιά και αντάλλαξε μερικά πεταχτά φιλιά τα οποία θεωρήθηκε ότι “προκαλούν” και τους ζητήθηκε από την σερβιτόρα να σταματήσουν και να είναι πιο…διακριτικοί. Ως αντίδραση στην ομοφοβική αυτή συμπεριφορά διοργανώθηκε δράση διαμαρτυρίας Kiss– In με φιλιά έξω από το μαγαζί και σύνθημα: “Προκλητική είναι η ομοφοβία. Όχι τα φιλιά”.

5. Οι ομοφοβικές – τρανσφοβικές επιθέσεις του 2015

Το 2015 η ελληνική κοινωνία έδειξε και πάλι το χειρότερο πρόσωπο στα LGBT παιδιά της. Από που να αρχίσουμε;

Ιανουάριος:  Τρανς γυναίκα που διασκέδαζε σε μπαρ της Ξάνθης δέχεται τη σεξουαλική παρενόχληση, σεξιστική και τρανσφοβική επίθεση από “ομοφοβικό φασίστα”.

Φεβρουάριος: Ομοφοβική επίθεση σημειώνεται στο κέντρο της Αθήνας, εις βάρος ενός νεαρού gay άνδρα. (Είχαν περάσει 5 λεπτά, εγώ σκεφτόμουν ήδη άλλα, και το ίδιο αμάξι σταματά μπροστά μου, και ο ίδιος τύπος που με κυνήγαγε αρχίζει να με κυνηγά, και πάλι σαν λυσσασμένος, και ο ίδιος εγώ, τρέχω να σώσω το τομάρι μου).

Μάρτιος: Το βράδυ της Δευτέρας (16/3) ακόμα ένα ανυποψίαστο θύμα δέχθηκε λεκτική και σωματική βία από μια ομάδα αγνώστων.

Στις 28 Μαρτίου δύο νεαροί δέχτηκαν ομοφοβική λεκτική επίθεση από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Υ.Α.Τ.), οι οποίοι απευθύνθηκαν στον καταγγέλλοντα και τον σύντροφο του με «θηλυπρεπή» και ειρωνικό τόνο χρησιμοποιώντας απαξιωτικά και προσβλητικά σχόλια.

Απρίλιος: Ομοφοβική επίθεση δέχθηκε ένα ζευγάρι γυναικών από άγνωστους νεαρούς στο Αγρίνιο. Το περιστατικό σημειώθηκε τη νύχτα της 5ης Απριλίου όταν διερχόμενοι νεαροί, βλέποντας τις δύο γυναίκες να φιλιούνται, άσκησαν λεκτική και σωματική βία.

Μάιος: Τρανφοβική επίθεση στα Ψαχνά Ευβοίας. (Ξαφνικά και δίχως καμία αιτία, ο σερβιτόρος του καταστήματος μας είπε να πληρώσουμε και να φύγουμε, διότι όπως μας είπε: «το αφεντικό δε γουστάρει πούστηδες και τραβέλια στο μαγαζί του… Επιτέθηκαν με μπουνιές και συνεχόμενα κτυπήματα).

Περιστατικό ομοφοβικής επίθεσης σημειώθηκε σε δρομολόγιο της γραμμής 26, Καλλιθέα-Πλατεία Ελευθερίας, της Θεσσαλονίκης. Ένας νέος άνδρας, γύρω στα 35, επιτέθηκε φραστικά σε δύο νέους, τους οποίους αποκαλούσε βρωμοπ****ηδες, ζώα, παλιοαδερφές και αρκετά άλλα, ενώ βρισκόταν σε παραληρηματική κατάσταση.

Στιγμές τρόμου έζησε μια τρανς γυναίκα στο κέντρο της Αθήνας, μετά την άγρια επίθεση που δέχτηκε. Ο άγνωστος άνδρας έφτασε σε σημείο να πυροβολήσει το άτυχο θύμα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.

Ιούνιος: Για ένα ακόμη ομοφοβικό περιστατικό μας ενημερώσε το Μωβ Καφενείο και οι ομάδες Tρίχα και Massqueerraid. (Όταν το αγόρι τον ρώτησε αν είναι ομοφοβικός, άρχισε να το χτυπάει με μπουνιές στο πρόσωπο. Πριν το αγόρι προλάβει να αμυνθεί, μπήκαν στην επίθεση άλλοι δύο μέχρι που το έριξαν στο πάτωμα συνεχίζοντας να το χτυπάνε).

Αύγουστος: Στιγμές τρόμου έζησε ένας 22χρόνος φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, μετά τη βίαιη ομοφοβική επίθεση που δέχθηκε από δύο άγνωστους άνδρες. (Η Ελλάδα μου κόβει κάθε μέρα τα φτερά και την όρεξή μου για ζωή, τώρα μου απαγορεύει να αγαπήσω και να αγαπηθώ).

Οκτώβριος: Τη ρατσιστική επίθεση εις βάρος της και εις βάρος ενός gay νεαρού κατήγγειλε μέσα από τον λογαριασμό της στο Facebook, η Πάολα Ρεβενιώτη.

6. Η Ελλάδα σε ρυθμούς Pride

Περισσότερα από 32.000 άτομα βρέθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος στο Athens pride για να ζητήσουν από την κοινωνία να «πάρει θέση» απένταντι στη διαφορετικότητα. Τόσο η πλατεία, όσο και γύρω δρόμοι ξεχείλιζαν από χρώματα και χαμόγελα.

Θεσσαλονίκη

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του 4ου Thessaloniki Pride. Κρατώντας σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου, οι συγκεντρωμένοι διεκδίκησαν ίσα δικαιώματα, με κεντρικό σύνθημα «Δικαιούμαι, απαιτώ γάμο, όνομα, σεβασμό».

Ηράκλειο

Με συνθήματα υπέρ της διαφορετικότητας και κατά του ρατσισμού το 1ο Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα, δίνοντας υπόσχεση για μια ακόμη πιο δυναμική παρουσία τον επόμενο χρόνο!

7. Παραγγελία του Μ. Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα ο τάφος της Αμφίπολης

Νέα στοιχεία από την Αμφίπολη δειχνουν ότι στο ταφικό μνημείο είναι θαμμένος ο Ηφαιστίωνας. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Μιχάλη Λεφαντζή, ο Μ. Αλέξανδρος έδωσε την παραγγελία για την κατασκευή του μνημείου (κι ο έρωτας πλανάται στον αέρα…).

8. Το συγκλονιστικό μήνυμα του συντρόφου του Μηνά Χατζησάββα για το σύμφωνο συμβίωσης

Με μεγάλη μας θλίψη αποχαιρετήσαμε τον ηθοποιό Μηνά Χατζησάββα. Στην κηδεία του, ο σύντροφος του Κώστας Φαλελάκης, συγκλόνισε με τα λόγια που μοιράστηκε, φέρνοντας – ίσως για πρώτη φόρα- την Ελλάδα προ των ευθυνών της. “Προσδοκούσε αυτό το γαμημένο σύμφωνο συμβίωσης που δεν έρχεται και αντί για συλλυπητήρια θα έλεγα ότι υπάρχουν και διαφορετικοί άνθρωποι και στην κοινωνία το λέω, που είναι ομοφυλοφιλοι. Δεν το έκρυψε ο Μηνάς ποτέ αυτό. Δεν ντράπηκε ποτέ γι” αυτό. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να πεθαίνουμε με αξιοπρέπεια. Δώστε μας αυτή την δυνατότητα επιτέλους”.

9. Όταν η εκκλησία “μοιράζει” αγάπη

Τι να θυμηθούμε, τι να ξεχάσουμε. Αυτόν τον χρόνο οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας έβγαλαν όλη τη “θρησκευτική” τους χολή επάνω μας, με αφόρμη τα Pride, το σύμφωνο συμβίωσης και την επικείμενη καταστροφή του κόσμου. Πάμε για best of…

Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος: “Είναι Αποβράσματα της Κοινωνίας, περι- θωριακοί άνθρωποι, ελαττωματίες, εξευτελισμένοι, άνθρωποι του σκότους οι οποίοι τώρα πια με την ευκαιρία της υπεροχής της αριστερής πτέρυγας σήκωσαν πια κεφάλι… Μη τους πλησιάζετε! Μη τους ακούτε! Μη τους εμπιστεύεσθε! Είναι οι κολασμένοι της Κοινωνίας! Ε, λοιπόν, αυτούς τους ξεφτυλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους!”

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος: «Πότε υπήρξε τέτοιο φαινόμενο 2015 χρόνια να παντρεύεται άνδρας τον άνδρα και γυναίκα την γυναίκα; Αλλά και να θέλουν το δικαίωμα να έχουν ξένα παιδιά, για να τα μεγαλώσουν, και να τους πουν τι; Ούτε τα ζώα δεν έχουν τέτοιες διαθέσεις… Κύριε Ελέησον…»

Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιγνάτιος: «Παίρνει τα εύσημα η ομοφυλοφιλία, αυτή η βδελυκτή αμαρτία και εισέρχεται με καμάρι να σταθεί δίπλα στο γνήσιο και άγιο. Μια ανατριχίλα διαπερνά το «είναι» μας. Μια αμαρτία που οδηγεί τον άνθρωπο στη βεβαία καταδίκη της ψυχής…»

Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ: «Τέλος ἐκ προσώπου τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱ. Μητροπόλεως δηλώνουμε πρός πάντας τούς πολιτικούς καί πολιτειακούς ἄρχοντας πού θά συμβάλλουν στήν θεσμοθέτησι τοῦ ἠθικοῦ αὐτοῦ ἐξαμβλώματος ὅτι παύομεν οἱανδήτινα μετ’ αὐτῶν σχέσι καί τούς παρακαλοῦμε νά παύσουν καί ἐκεῖνοι μαζί μας…»

Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος: «Ἐδώ ο κόσμος καίγεται καί η γριά ξεροχτενίζεται… Ευχαρίστως αν αυτό σας ικανοποιεί να δεχθώ τον όρο «διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό», αλλά έχω την ευθύνη να σας προειδοποιήσω ότι πρόκειται για αποτυχημένο προσανατολισμό…»

Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος: «Κάθε όμως προσπάθεια νομιμοποίησης ή πολύ περισσότερο θεσμοθέτησης αντίθετων με την φύση επιλογών που προσβάλλουν την ανθρώπινη οντολογία, που υποτάσσουν εγωιστικά την ιερότητα της αναπαραγωγής στην ηδονική παθολογία των σεξουαλικών ορμών, και τα απαράγραπτα χρηστά ήθη στον αλόγιστο εγωισμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελεί αθέμιτη παρανομία που εκδικείται τον άνθρωπο και καταλύει την κοινωνία…»

10. Η Ελλάδα είπε το μεγάλο «ναι» στο σύμφωνο συμβίωσης

Χαρακτήρα τηλεοπτικής σειράς αμερικανικής παραγωγής είχε όλη η ιστορία με το σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα. Μακροσκελής πλοκή, πλήθος πρωταγωνιστών, ανατροπές και ένα “ιδιαίτερο” χάπι εντ! Λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος πάντως, το σχετικό νομοσχέδιο τίθεται υπό δημόσια διαβούλευση, ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του (πραγματικά είναι τόσες οι δηλώσεις, που χρειαζόμαστε και τον επόμενο χρόνο για να τις θυμηθούμε) και τελικά στις 22 Δεκεμβρίου η Ελλάδα (με αυξημένη πλειοψηφία) αναγνωρίζει το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης (χωρίς δυστυχώς τη γονική μέριμνα). Συνειδητά, απορρίπτουμε όλην την ομοφοβία και τον ρατσιμό των ημερών και θυμόμαστε τα καλύτερα…

 Special info: Η Κύπρος ψηφίζει σύμφωνο 

Πριν από εμάς (και ίσως λίγο καλύτερα) η γειτονική Κύπρος είπε το δικό της “ναι” στο σύμφωνο συμβίωσης! Με 39 ψήφους υπέρ, 12 κατά (3 αποχές) το σύμφωνο έγινε μια “κυπριακή πραγματικότητα”. Μια σημαντική νίκη που σαφέστατα επηρέασε θετικά και τα δικά μας εδώ, προσφέροντας ένα σημαντικό αέρα αλλάγής!

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!