Αθήνα 2015: Θύμα ομοφοβικής επίθεσης Νο 27

19/03/2015

antivirusΚαθημερινότητα φαίνεται πως έχουν γίνει τα ομοφοβικά περιστατικά στο κέντρο της Αθήνας, αφού σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) το βράδυ της Δευτέρας (16/3) ακόμα ένα ανυποψίαστο θύμα δέχθηκε λεκτική και σωματική βία από μια ομάδα αγνώστων.

Μετά την επίθεση, ο σύντροφος του θύματος κάλεσε την αστυνομία, όπου έφτασε στο σημείο που συνέβη το συμβάν.

Εκπρόσωπος της Colour Youth- Κοινότητας LGBTQ Νέων Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος «*Υποστηρικτικές, Συνοδευτικές και Νομικές Υπηρεσίες σε θύματα εγκλημάτων μίσους» συνόδευσε μαζί με δικηγόρο από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το θύμα και τον σύντροφο του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας) για αναγνώριση και καταγραφή του περιστατικού.

Αν και ο δράστης αναγνωρίστηκε, το θύμα επέλεξε να μην κινηθεί νομικά εναντίον του.

Όπως αναφέρει και η ίδια η οργάνωση:

“Τονίζουμε ότι παρατηρείται αύξηση των επιθέσεων με κίνητρο τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου, ενώ σύμφωνα τα στοιχεία της Colour Youth – Κοινότητας LGBTQ Νέων Αθήνας, μέσα στο τρέχον έτος (2015), έχουν αναφερθεί 27 κρούσματα ομοφοβικής ή/και τρανσφοβικής βίας.
Οι οργανώσεις που συμμετέχουμε στο εν λόγω πρόγραμμα καταδικάζουμε το γεγονός της ομοφοβικής επίθεσης και εκφράζουμε την συμπαράσταση και υποστήριξη στο θύμα και τον σύντροφό του για το περιστατικό ρατσιστικής βίας.”

[box type=”shadow” ]*Υποστηρικτικές, συνοδευτικές και νομικές υπηρεσίες σε θέματα εγκλημάτων μίσους: Το έργο αφορά υποστηρικτικές, συνοδευτικές και νομικές υπηρεσίες σε θύματα εγκλημάτων μίσους, παρεμβαίνοντας στην αναγνώριση, καταγραφή και αντιμετώπιση των εγκλημάτων αυτών με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, που αποτελείται από τα παρακάτω στάδια: 1. Αναγνώριση και καταγραφή, 2. Πρωτογενής ιατρική υποστήριξη, 3. Πρωτογενής νομική στήριξη/συνοδεία, 4. Διαρκής ψυχοκοινωνική υποστήριξη, 5. Νομική εκπροσώπηση των θυμάτων, και 6. Παραγωγή έκθεσης αποτελεσμάτων και συστάσεων προς τις αρχές. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα αναγνώρισης, καταγραφής και αντιμετώπισης των ρατσιστικών εγκλημάτων, που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, με δύο βασικούς στόχους: α. την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών στα θύματα εγκλημάτων μίσους, και β. μέσω των υπηρεσιών αυτών, την ανάδειξη των διοικητικών, θεσμικών και νομικών προβλημάτων και την διατύπωση σχετικών συστάσεων προς τις αρμόδιες αρχές. [/box]

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!