Οι LGBT+ ειδήσεις που απασχόλησαν την Ελλάδα το 2016

29/12/2016

Ήρθε η στιγμή να θυμηθούμε όλα εκείνες τις εγχώριες ειδήσεις που μας χαροποίησαν, στεναχώρησαν και κυρίως μας προβλημάτισαν το 2016. Ξεκινάμε;

Ιανουάριος

Ο Γιώργος Καμίνης υπογράφει το πρώτο του σύμφωνο συμβίωσης

Το πρώτο του σύμφωνο συμβίωσης υπογράφει συμβολικά στις 25 Ιανουαρίου ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Σε tweet του μάλιστια, ο δήμαρχος ανέφερε: «Υπέγραψα πριν από λίγο το 1ο Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλου ζευγαριού. Σημαντική μέρα για τα δικαιώματα στη χώρα μας»

Συνολικά 101 ομοφοβικές/τρανσφοβικές επιθέσεις καταγράφηκαν στο «Πες το σ’ εμάς»

Πάνω από 100 περιστατικά ομοφοβικών/τρανσφοβικών επιθέσεων έχουν καταγγελθεί από θύματα στο πλαίσιο του προγράμματος «Πες το σ’ εμάς» της ΜKO Colour Youth (Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας) από την 1η Απριλίου 2014 έως τις 30 Νοεμβρίου 2015.


Φεβρουάριος

Υπέρ του συμφώνου συμβίωσης, αλλά κατά της παιδοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια

«Ναι» στο σύμφωνο συμβίωσης, «όχι» όμως στην παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια… Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της σχετικής δημοσκόπησης της Public Issue.

Η τηλεοπτική εμφάνιση του Ιερώνυμου και η απάντησή του για τη στάση της εκκλησίας απέναντι στα LGBT δικαιώματα

Καλεσμένος σε εκπομπή βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με το συμφώνο συμβίωσης και την τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια. Φυσικά υποστήριξε την ομοφοβική στάση της εκκλησίας ενώ κάλυψε τις βίαιες τοποθετήσεις άλλων κληρικών.

Tο πρώτο σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλου ζευγαριού στη Θεσσαλονίκη

Το Τρίτη (16/2), το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης στη Θεσσαλονίκη γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα ζευγάρι ανδρών και το σύμφωνο υπέγραψε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα.


Μάρτιος

Σύμφωνο συμβίωσης Νο1 και για τα Χανιά

Tο πρώτο σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλου ζευγαριού υπεγράφη στα Χανιά, κάνοντας τον δήμο Πλατανιά τον πρώτο δήμο στην Κρήτη όπου καταγράφηκε επίσημα η σύναψη συμφώνου.

Προσφυγή στο ΣτΕ από τρεις Μητροπόλεις κατά του συμφώνου συμβίωσης

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν οι Ιερές Μητροπόλεις Πειραιώς, Κυθήρων και Γόρτυνος, οι Μητροπολίτες των τριών αυτών Μητροπόλεων, Σεραφείμ Μεντζελόπουλος, Σεραφείμ Στεργιούλης και Ιερεμίας Φούντας αντίστοιχα, καθώς και ο αρχιμανδρίτης Σαράντος Σαράντου, τρεις πρωτοπρεσβύτεροι, μια μοναχή, η «Εστία Πατερικών Μελετών», δυο δικηγόροι και 21 πολίτες. Όλοι στρέφονται κατά του νόμου 4356/2015 που επέκτεινε το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης

Το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλου ζευγαριού στον Βόλο

Το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλου ζευγαριού στον Βόλο, υπέγραψε ένα ζευγάρι γυναικών.

Ανακοίνωση EAAK Βόλου για ομοφοβική επίθεση

Την ομοφοβική επίθεση που δέχθηκαν νεαρά άτομα χθες σε πάρτι του πανεπιστημίου καταγγέλει η ΕΑΑΚ Βόλου.

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος 11528 – Δίπλα σου

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι στόχοι του προγράμματος και η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ για λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς, τις οικογένειές τους και για εκπαιδευτικούς.

Διαμαρτυρία για το Pride Festival στο δημαρχείο Ρεθύμνου

Τη διαμαρτυρία τους για την άρνηση του δημοτικού συμβουλίου να τους παραχωρήσει τον δημοτικό κήπο για τη διεξαγωγή φεστιβάλ ορατότητας Pride Festival εξέφρασαν με συγκέντρωση μπροστά από το δημαρχείο εκπρόσωποι του συντονιστικού LGBTQI.


Απρίλιος

Το πρώτο gay ζευγάρι που υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης στην Καλαμάτα

Γεγονός είναι το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης gay ζευγαριού στην Καλαμάτα.

ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ – κυκλοφόρησε το πρώτο βίντεο

Τον Απρίλιο κυκλοφόρησε το πρώτο βίντεο της 1ης Πανελλήνιας Εμβέλειας Καμπάνιας για την καταπολέμηση των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου. Τον Νοέμβριο κυκλοφόρησε και το 2ο!

Ομοφοβικό περιστατικό σε κεντρικό σημείο της Πάτρας

Ένα ομοφοβικό περιστατικό συνέβη στην Πάτρα τα ξημερώματα της Κυριακής (25/4).

Το “coming out” του Απόστολου Γκλέτσου

Ήταν πριν από λίγες εβδομάδες όταν ο Απόστολος Γκλέτσος εμφανίστηκε σε μια τηλεοπτική εκπομπή, αποκαλύπτοντας ότι έχει κάνει σεξ και με άνδρες. Έκτοτε, σαν κάτι να άλλαξε στην τηλεοπτική (κι όχι μόνο) ελληνική πραγματικότητα. Σπασμένα στερεότυπα, συζητήσεις επί ματαίω και μια διαρκής προσπάθεια να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του. Τουλάχιστον μέχρι τώρα. Ο Απόστολος Γκλέτσος μιλά στο antivirus και λύνει επιτέλους τον γόρδιο δεσμό των δηλώσεων του.


Mάιος

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιβοβίας και Τρανσφοβίας

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιβοβίας και Τρανσφοβίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε το δικό του μήνυμα στο Twitter. «Η σημερινή Διεθνής Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας μας θυμίζει τους αγώνες για την αυτονόητη ελευθερία σεξουαλικού Προσανατολισμού».

Το «συγγνώμη» του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών το 2012

Συγγνώμη για τον ρόλο που έπαιξε ο οργανισμός στην υπόθεση της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών το 2012 ζήτησε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, στα πλαίσια της ημερίδας με θέμα το HIV/AIDS.

Περηφανος χορηγός η ΕΡΤ στο πρόγραμμα «11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» και στα Athens & Thessaloniki Pride

Χορηγός επικοινωνίας τόσο στο Athens και Thessaloniki Pride όσο και στη Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης «11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» ήταν φέτος η Ελληνική Ραδιοφωνική τηλεόραση (ΕΡΤ).


Ιούνιος

Athens Pride 2016: Η πιο «υπερήφανη διαδήλωση»

Περισσότερα από 40.000 άτομα βρέθηκαν φέτος στην πλατεία Κλαυθμώνος για να γιορτάσουν υπερήφανα υπέρ της διαφορετικότητας. Τόσο η πλατεία, όσο και γύρω δρόμοι ξεχείλιζαν από χρώματα και χαμόγελα. Φέτος κύριο αίτημα της διοργάνωσης ήταν η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Το «δε θα ξεχάσουμε» της Ελλάδας για τα θύματα στο Ορλάντο

Με σιωπηλή πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ και με ενός λεπτού σιγή τίμησαν εκατοντάδες άτομα (μέλη της LGBT κοινότητας και μη) στην Αθήνα, τα θύματα της ομοφοβικής επίθεσης στο Ορλάντο. Αντίστοιχη πορεία έγινε και στη Θεσσαλονίκη.

1ο LGBTQI+ Pride Πάτρας

Με συνθήματα υπέρ της διαφορετικότητας και κατά του ρατσισμού πραγματοποιήθηκε η πολύχρωμη πορεία του 1ου LGBTQI+ Pride της Πάτρας, στέλνοντας το πιο ηχηρό μήνυμα στην τοπική κοινωνία.

Tο πρώτο σύμφωνο συμβίωσης στον Πύργο

Σύμφωνο συμβίωσης για δύο γυναίκες στον Πύργο. Ήταν το πρώτο!

H πολύχρωμη πορεία του 5ου Thessaloniki Pride

Για 5η φορά η πόλη της Θεσσαλονίκης βγήκε στους δρόμους για να γιορτάσει τον πολύχρωμο χαρακτήρα της με τον κόσμο να ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Η πολύχρωμη πορεία του 5ου Thessaloniki Pride ολοκληρώθηκε με επιτυχία, μεταφέροντας το πιο ηχηρό μήνυμα υπέρ της διαφορετικότητας.

Ειρηνοδικείο Αθηνών: Αποφάσισε τη μεταβολή των στοιχείων τρανς προσώπου χωρίς το προαπαιτούμενο χειρουργικής επέμβαση

Το Ειρηνοδικείο Αθηνών, αποφάσισε τη μεταβολή της καταχώρισης του φύλου και του μικρού ονόματος ενός τρανς άνδρα, ώστε να βρίσκονται σε αντιστοιχία με την ταυτότητα φύλου του προσώπου.


Ιούλιος

2ο LGBTQi+ Pride Κρήτης

Τον κύκλο των φεστιβάλ Υπερηφάνειας στη χώρα έκλεισε το 2ο LGBTQi+ Pride Κρήτης, με την πόλη του Ρεθύμνου να γιορτάζει αυτή τη φορά την πολύχρωμη διαφορετικότητα του νησιού.

Οι προτάσεις της ΝΔ για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, την αναδοχή και την παιδοθεσία που δεν περιλαμβάνουν τα ομόφυλα ζευγάρια

Χωρίς καμία πρόβλεψη για τα ομόφυλα ζευγάρια!


Αύγουστος

Gay ζευγάρι καταγγέλει άγρια ομοφοβική επίθεση στη Μύκονο

Επίθεση με θύμα ένα gay ζευγάρι από το Λονδίνο σημειώθηκε στη Μύκονο, τον περασμένο Αύγουστο. Ο λόγος για τον Vestal και τον σύζυγό του Tristan, οι οποίοι βρίσκονταν στο νησί για διακοπές.


Σεπτέμβριος

Άρνηση εγγραφής ληξιαρχικής πράξης γέννησης λόγω συμφώνου συμβίωσης της μητέρας

Την εγγραφή της πράξης γέννησης ενός βρέφους στο Ληξιαρχείο αρνείται το Ελληνικό Δημόσιο, επειδή η μητέρα του βρέφους έχει τελέσει γάμο (σε άλλη χώρα) και σύναψε σύμφωνο συμβίωσης με πρόσωπο του ίδιου φύλου, όταν ήταν ήδη έγκυος.

Ένας gay γάμος στην Ψαρού της Μυκόνου

Το νησί της Μυκόνου επέλεξε ένα ομόφυλο ζευγάρι από τη Γαλλία για να ανταλλάξει και επίσημα «όρκους αιώνιας αγάπης».


Οκτώβριος

Ομοφοβική επίθεση εις βάρος 17χρονων από οπαδούς της ΑΕΚ

Δυο 17χρονοι καταγγέλλουν πως έπεσαν θύματα φραστικής και σωματικής επίθεσης από οπαδούς της ΑΕΚ το Σαββάτο 22/10/2016.

Απορρίφθηκε το αίτημα άρσης της ασυλίας του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου 

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής απέρριψε το αίτημα άρσης της ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, με μόνο μειοψηφίσαντα τον Αχαιό συνάδελφό του, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου!


Νοέμβριος

Το 63% των Ελλήνων υπέρ της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου

Υπέρ της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου τάσσεται το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι τα LGB άτομα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα straight άτομα, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου αναφορικά με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όχι στην άρση ασυλίας του Ν. Νικολόπουλου αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής

Απορριπτική ήταν και η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία ψήφισε σχετικά με την άρση ασυλίας του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

Aπόφαση ντροπής η μη άρση ασυλίας του βουλευτή Νικολόπουλου

Σχετικό δελτίο τύπου εξέδωσαν οι «μηνυτήριες» οργανώσεις με αφορμή την απόρριψη αιτήματος άρσης ασυλίας του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου για τις ομοφοβικές δηλώσεις του στην εκπομπή «ΑΥΤΟΨΙΑ». Συγκεκριμένα, εκφράζουν την «έντονη αγανάκτηση κι ανησυχία τους», ενώ κάνουν λόγο για «απόφαση ντροπή».

IEK αποδέχεται ταυτότητα φύλου σπουδάστριας χωρίς ληξιαρχική μεταβολή

Δεκτό έγινε τo αίτημα μιας τρανς σπουδάστριας να γίνει σεβαστή από το ΙΕΚ η ταυτότητα φύλου της, στα πλαίσια της κοινωνικής εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η πορεία για την Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης στην Αθήνα

Πορεία στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Τρανς Μνήμης πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας με τους συμμετέχοντες να φτάνουν έξω από το κτίριο της Βουλής.

Το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ γυναικών στα Χανιά

Τον πολύχρονο δεσμό τους θέλησαν να επισημοποιήσουν δυο γυναίκες στα Χανιά οι οποίες αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σύναψη συμφώνου συμβίωσης.


Δεκέμβριος

Ομοφοβικό παραλήρημα από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη

Πρωτοφανές ομοφοβικό παραλήρημα από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνο Κατσίκη και μάλιστα από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την κύρωση οδηγιών, μεταξύ των οποίων και αυτή για την ίση μεταχείριση προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής ή προσανατολισμού στην απασχόληση και την εργασία.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο κατά των διακρίσεων στην εργασία

Ορίζεται η προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και η καταπολέμηση των διακρίσεων στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας (στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα) σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες.

Σύμφωνο συμβίωσης για 216 ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο «Antivirus» η επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης του υπουργείου Εσωτερικών, Ουρανία Σταυροπούλου, από τον Δεκέμβριο του 2015 που ψηφίστηκε ο νόμος μέχρι και τις 16 Νοεμβρίου του 2016 έχουν υπογραφεί συνολικά 216 σύμφωνα συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών σε όλη την Ελλάδα. Από αυτά, τα 178αναφέρονται σε ομόφυλα ζευγαριών ανδρών και τα 38 σε ζευγάρια γυναικών.




Δες και αυτό!