Τι έγινε στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος 11528 – Δίπλα σου

17/03/2016

Η επίσημη παρουσίαση του “Προγράμματος για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού και της Ταυτότητας Φύλου: Πρόληψη και Παρέμβαση”, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Στην εκδήλωση, στην οποία παρίστανται, μεταξύ άλλων, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο γενικός γραμματέας διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου καθώς και εκπρόσωποι της Γαλλικής και Αμερικανικής πρεσβείας, παρουσιάστηκαν οι στόχοι του προγράμματος και η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ για λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς, τις οικογένειές τους και για εκπαιδευτικούς.

029

Μιλώντας για τη γραμμή, η κ. Δούρου δήλωσε: “Σήμερα ξεκίνησε κάτι σπουδαίο, μια πρωτοβουλία ενάντια στο νόμο της σιωπής’ που ρίχνει τη σκιά του στο σχολείο, στην οικογένεια, στο χώρο εργασίας. Πρόκειται για την πρώτη πανελλαδικής εμβέλειας Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528…”.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου σχολίασε: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και για την ευκαιρία να βρεθώ εδώ σήμερα. Παρόλο που συζητούσαμε από πέρσι το καλοκαίρι και ήξερα την ανυπομονησία με την οποία περιμένατε να ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα και αυτή η γραμμή, δεν είχα αντιληφθεί ακριβώς το εύρος αυτής της πρωτοβουλίας και είναι πολύ θετική έκπληξη. Βρισκόμενος σήμερα εδώ, επιβεβαιώνεται και επιβεβαιώνετε ότι ζούμε μαι εξαιρετικά πολύτιμη πύκνωση του χρόνου σε ότι αφορά τα LGBT δικαιώματα. Είναι μια μοναδική συγκυρία, χάρη στις δικές σας προσπάθειες και χάρη στο γεγονός ότι έχει τύχει κάποιοι άνθρωποι που έχουν λίγο περισσότερη ευαισθησία σ΄αυτό το θέμα να μπορούν να παίζουν έναν ρόλο αυτόν τον καιρό. Με την έννοια αυτή, η γραμμή έρχεται να συμπληρώσει τη δουλειά που έκανε στο επίπεδο της προβολής και της ευαισθητοποίησης, όλη η συζήτηση γύρω από το σύμφωνο συμβίωσης. Ελπίζω να γίνει στο προσεχές διάστημα και με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Μια κουβέντα τελευταία. Νομίζω ότι το μεγάλο στοίχημα και εκεί χρειάζεται πάρα πολύ επιμονή, συστηματική δουλειά και τσαμπουκάς και θράσος, είναι στα σχολεία. Ξέρω ότι και το υπουργείο Παιδείας έχει το νου του σ΄αυτά τα πράγματα, αλλά νομίζω και εσείς, μέχρι που να γίνεστε κουραστικοί, να νιώθετε ότι εξαντλείτε τα όρια, πρέπει να το κάνετε να πιέζετε, να μπείτε στα σχολεία, να μπουν αυτά τα θέματα στα σχολεία. Είμαστε κοντά σ΄αυτή την υπόθεση και εκμεταλλευτείτε μας όσο μπορείτε!

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Θεμιστοκλής Δημητρακόπουλος, ειδικος Συμβούλος στο Γραφείο του υπουργού Παιδείας Νικου Φίλη: “Σαν υπουργείο έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ομοβοφία στα σχολεία. Επίσης να πω ότι, πριν από λίγες ημέρες οργάνωσα συνάντηση στο υπουργείο με την ομάδα ομοφοβία/τρανσφοβία στην εκπαίδευση, με τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο κ.α και θα προχωρήσουμε συντομότατα σε ενημερώσεις και σε όποιες ενέργειες χρειάζονται ώστε οι εκπαιδευτικοί, αλλά και τα παιδιά στα σχολεία, να καταλάβουν πως πρέπει να αντιμετωπίζονται όλα αυτά τα θέματα”.

 

019
Ρένα Δούρου

Χαιρετισμό έστειλε και ο Δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος επικοινώνησε με τη γραμμή:

“Θα ήθελα να είμαι σήμερα μαζί σας, όμως δεν μπορώ και επιθυμία μου είναι αντί χαιρετισμού μου να μεταφέρετε τα λόγια της 14χρονης κόρης μου, η οποία μου είπε: Το 2016 είναι γελοίο και επικίνδυνο να γίνονται διαχωρισμός των ανθρώπων, διακρίσεις και κριτική σε ό,τι αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό μεταξύ ενηλίκων”.

Η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528,  λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, μεταξύ 13:00-21:00 και αποτελεί την μία εκ των δύο βασικών δράσεων του “Προγράμματος για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού και της Ταυτότητας Φύλου: Πρόληψη και Παρέμβαση”. Φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι η ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος), και οι οργανώσεις «Θετική Φωνή», «Athens Pride» και «Thessaloniki Pride». Οργανισμός υποστήριξης και χρηματοδότησης του έργου είναι το «αλληλεγγύη-SolidarityNow».

Γιατί το «11528» είναι ένας αριθμός που όλοι πρέπει να θυμόμαστε!

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!