Η τηλεοπτική εμφάνιση του Ιερώνυμου και η απάντησή του για τη στάση της εκκλησίας απέναντι στα LGBT δικαιώματα

12/02/2016

Καλεσμένος στην πρώτη εκπομπή του “Η Ελλάδα στον Καθρέφτη” που προβάλλεται στον ΣΚΑΪ, βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας “Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες“, η οποία διερευνά τα αξιακά πιστεύω των Ελλήνων πολιτών.

Ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα σχετικά με το συμφώνο συμβίωσης και την τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και τις ακραίες φωνές που ακούγονται στους κόλπους της εκκλησίας.

Στιγμιότυπο 2016-02-12, 3.56.58 μμ

 

“Αν ένας άνθρωπος θέλει να ζήσει μ΄αυτόν τον τρόπο, έξω από αυτά που λέει η εκκλησία, η εκκλησία έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, πορείας, έχει κανονίσει τα όριά της. Αν ένας άνθρωπος δε θέλει να ζήσει έτσι και θέλει να ζήσει διαφορετικά, δεν μπορούμε εμείς να τον πιέσουμε, δε γίνεται δια της βίας να τον κάνουμε να μας ακολουθήσει. Εδώ όμως έχει μια διαφορά το θέμα. Άλλο πράγμα αυτή η συμβίωση και άλλο πράγμα η υιοθεσία των παιδιών. Σας ερωτώ, το δικαίωμα του παιδιού, το δικαίωμα του ανθρώπου μέχρι που εξαντλείται; Αυτό το παιδί που θα μεγαλώσει ανάμεσα σ΄ένα τέτοιο ζευγάρι δεν έχει δικαιώματα; Αυτά τα δικαιώματα ποιος θα ατα υπερασπίσει;”

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, αν ο ίδιος προτιμά αυτά τα παιδιά να μεγαλώσουν σε ορφανοτροφεία, απάντησε:

“Μα δεν έχουν παιδιά. Να τα πάρει μια φυσιολογική οικογένεια. Εγώ τώρα έρχομαι στη θέση του παιδιού. Ρωτάει ένα άλλο το παιδί: ‘Έχεις μπαμπά εσύ; Δεν έχω γιατί πέθανε. Εσύ δεν έχεις; Δεν ξέρω!’ Αυτό το παιδί δεν έχει δικαιώματα στη ζωή του; Η μελαγχολία, τα προβλήματα τα ψυχολογικά που θα αντιμετωπίσει… Ποιος θα τα δει αυτά τα πράγματα; Πρέπει κι αυτόν τον άνθρωπο να τον υπολογίσουμε… Είμαι κατά της υιοθεσίας, η εκκλησία δεν χρησιμοποιεί βία, αν μερικές φορές…”

Στο σημείο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος διακόπτεται από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον ρωτούν αν το ενοχλούν οι δηλώσεις μητροπολιτών που παροτρύνουν σε προπηλακισμό των gay και όσων υποστήριζαν το σύμφωνο συμβίωσης.

“Δεν είναι εκκλησία αυτό, κάνετε λάθος. Ένας βουλευτής δηλαδή, αν πει κάτι είναι το κράτος; Αυτή είναι ακριβώς η διαστροφή που κάνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ένας αδερφός μητροπολίτης βλέπει το θέμα αυτό και με αυτόν τον τρόπο το αντιμετωπίζει. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα εμείς ως εκκλησία; Αυτό που λέμε, να τον μαλώσουμε; Δεν είναι κι αυτός άνθρωπος; Δεν έχει ελευθερία λόγου; Εδώ έχουμε ανθρώπους που ψηφίζουν τέτοιους ανθρώπους που είναι υπέρ της βίας…

“Υπάρχουν πολλά που με ενοχλούν. Εγώ όμως το βλέπω κι από την άλλη πλευρά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μόνοι τους. Εκφράζουν έναν κόσμο. Κι αν δεν εξέφραζαν αυτόν τον κόσμο, ο τάδε μητροπολίτης και ο τάδε μητροπολίτης, θα ήταν έλλειμμα στην εκκλησία. Γιατί το βλέπετε μόνο έτσι; Διότι ο άλφα μητροπολίτης που τον βλέπετε να φωνάζει έτσι δεν είναι μόνος, έχει ένα λαό από πίσω του. Αυτό γιατί δεν το βλέπετε;”

Στο ερώτημα, αν με αυτόν τον τρόπο η εκκλησία γίνεται φοβική, ο Ιερώνυμος απαντά:

“Οι ακραίες φωνές, θα βρουν τους ακραίους ακολούθους. Οι κανονικές φωνές θα βρούν τους πολλούς, οι οποίοι ξέρουν τι θέλουν από τη ζωή τους”.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!