Οι LGBT+ ειδήσεις που συγκλόνισαν τον κόσμο το 2016

29/12/2016

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2016, θυμόμαστε όλες αυτές τις ειδήσεις (καλές και κακές) που συγκλόνισαν την παγκόσμια LGBT+ κοινότητα και όχι μόνο.

Ιανουάριος

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών… ο καλύτερος εργοδότης των gay

Το MI5, οι βρετανικές υπηρεσίες Εσωτερικών Πληροφοριών, ανακηρύσσονται από LGBT οργάνωση ως ο καλύτερος εργοδότης στη Βρετανία για τον σεβασμό της σεξουαλικής διαφορετικότητας.

Τους gay γάμους αναγνωρίζει πλέον το Βιετνάμ

Την απαγόρευση των gay γάμων κατήργησε το Βιετνάμ, θέτοντας την κομμουνιστική αυτή χώρα στην πρώτη γραμμή σε σχέση με τα lgbt δικαιώματα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Πρώην Αρχιμανδρίτης παντρεύεται τον εκλεκτό της καρδιάς του στη Βοστώνη

Ο πρώην Αρχιμανδρίτης της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, κ. Ιωάννης Χαιρόπουλος, ο οποίος εγκατέλειψε την ιεροσύνη πριν από εννέα περίπου χρόνια, παντρεύτηκε με άνδρα το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016.

Οδηγίες υπέρ των τρανς αθλητών ανακοινώνει η Δ.Ο.Ε

Οι τρανς αθλητές/τριες θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε ολυμπιακά αθλήματα χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Αποχαιρετώντας τον David Bowie

Την τελευταία του πνοή άφηνει ο David Bowie μετά από 18μηνη μάχη με τον καρκίνο. Την είδηση του θανάτου του 69χρονου Davis Robert Jones, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, επιβεβαίωσε ο γιoς του μέσω Twitter και λίγο αργότερα στο Sky News ο εκπρόσωπός του.


Φεβρουάριος

Η Πορτογαλία λέει “όχι” στο βέτο του προέδρου σχετικά με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Το βέτο που είχε ασκήσει ο πρόεδρος της χώρας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, στο νομοσχέδιο που αναγνώριζε στα ομόφυλα ζευγάρια τη δυνατότητα τεκνοθεσίας, ανέτρεψε το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας.

Ο πρώτος “gay γάμος” στην Κύπρο

Στις 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ο πρώτος «gay γάμος» στην Κύπρο, στην επαρχιακή διοίκηση Λευκωσίας.

H φωτογραφία του γάμου gay στρατιωτικών που έγινε viral

O Shane Adriano και ο Tristian Resz υπηρετούν στον στρατό των Η.Π.Α. Οι δυο τους αποτελούν ζευγάρι εδώ και χρόνια, ενώ μόλις τον Φεβρουάριο πήραν την απόφαση να παντρευτούν.

Χώρος φιλοξενίας αποκλειστικά για ΛΟΑΤ πρόσφυγες στο Βερολίνο

Χώρος φιλοξενίας αποκλειστικά για ΛΟΑΤ πρόσφυγες πρόκειται δημιουργείταιστο Βερολίνο, μετά το πλήθος των επιθέσεων που έχουν σημειωθεί εναντίον τους στους ήδη υπάρχοντες χώρους.

Ο Sam Smith και το Όσκαρ

Ο Sam Smith κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά και το βραβείο Όσκαρ για το τραγούδι στην ταινία James Bond: Spectre, «Writing’s On the Wall». Το αφιερώσε στην LGBT+ κοινότητα.


Μάρτιος

Πεθαίνει ο πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε

Την τελευταία του πνοή αφήνει σε ηλικία 54 ετών, ο Γκίντο Βεστερβέλε, τέως υπουργός Εξωτερικών (2009-2013) της Γερμανίας. Ήταν ο πρώτος γερμανός υπουργός που παραδέχθηκε δημοσίως την ομοφυλοφιλία του.

Η Ζήνα επιστρέφει και κάνει coming out

Επιστροφή στους τηλεοπτικούς μας δέκτες φαίνεται πως θα κάνει η θρυλική Ζήνα, σύμφωνα με τον παραγωγό και σεναριογράφο της σειράς. Javier Grillo-Marxuach, ο οποίος δηλώνει: “Δεν υπάρχει λόγος να επαναφέρουμε τη Ζήνα εάν δεν εξερευνήσουμε πλήρως την σχέση η οποία μπορούσε μόνο έμμεσα να φανεί όταν έπαιζε η σειρά στα 90s.»


Απρίλιος

Νεκρός ο εκδότης του μοναδικού LGBT περιοδικού στο Μπαγκλαντές

Τραγικό θάνατο για τον Xulhaz Mannan, εκδότη του περιοδικού Roopbaan, του μοναδικού LGBT περιοδικού στη χώρα. Ο ίδιος βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Μπαγκλαντές με ένα ακόμη άτομο.

«Ναι» στους gay γάμους και από την Κολομβία

H τέταρτη χώρα της νότιας Αμερικής που νομιμοποίησε το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου έγινε η Κολομβία, με το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να δίνει εχθές το οριστικό πράσινο φως στον θεσμό.


Μάιος

Η Ιταλία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο σύμφωνο συμβίωσης

Την πολιτική ένωση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στήριξαν οι Ιταλοί βουλευτές, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.

Pride για πρώτη φορά στο Κόσοβο

Με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων διοργανώθηκε το πρώτο Pride στο Κόσοβο την Τρίτη, παρά την ιδιαίτερα συντηρητική κοινωνία της Πρίστινα.

Η πρώτη φορά που η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού τίθεται υπέρ της LGBT κοινότητας

Για πρώτη φορά έρευνα αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των ατόμων σε ποσοστό 53% θεωρεί πως πρέπει να είναι νόμιμο να είναι κάποιος-α LGBT , ενώ μόλις το 25% πιστεύει πως πρέπει να είναι παράνομο.

Μια πολύχρωμη Κύπρος

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην 3η παρέλαση Υπερηφάνειας της Κύπρου. Η πορεία πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας Οι παρευρισκόμενοι κρατούσαν πλακάτ με διάφορα συνθήματα, σε μια πολύχρωμη γιορτή διαφορετικότητα.

Στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας τo μεγαλύτερο Pride του κόσμου

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στις 29 Μαϊου στους δρόμους του Σάο Πάολο για να συμμετάσχουν στo μεγαλύτερη Pride παρέλαση του κόσμου.


Ιούνιος

Η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου γίνεται πραγματικότητα στη Νορβηγία

Ημέρα εορτασμού η 6η Ιονίου για τα τρανς άτομα (και για την LGBTQI+ κοινότητα γενικότερα) της Νορβηγίας, αφού οι πολιτικοί της χώρας αναγνώρισαν το δικαίωμά τους να προσδιορίζουν ελεύθερα και επίσημα την ταυτότητα φύλο τους.

Η αιμητηρή επίθεση στο Ορλάντο

Ένοπλος εισέβαλε στο κλαμπ Pulse τα ξημερώματα της Κυριακής, ανοίγοντας πυρ και κρατώντας ομήρους. 49 θαμώνες σκοτώνονται!

H παγκόσμια κοινότητα πενθεί

Όλος ο πλανήτης μένει «μουδιασμένος» από την επίθεση στο Ορλάντο και θρήνει τα θύματα τιμώντας τη διεθνή lgbt+ κοινότητα.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στο νέο εξώφυλλο του Attitude

Για το τελευταίο τεύχος του – LGBT- περιοδικού Attitude φωτογραφήθηκε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

O Ομπάμα ανακηρύσσει το Stonewall εθνικό μνημείο

«Το Stonewall θα είναι το πρώτο μας εθνικό μνημείο που θα μαρτυρά τον αγώνα των LGBT δικαιωμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κωνσταντινούπολη: Δακρυγόνα και συλλήψεις σε όσους προσπάθησαν να παρελάσουν

Σε τουλάχιστον 19 συλλήψεις προχώρησε η τουρκική αστυνομία κατά LGBT ακτιβιστών που προσπάθησαν να παρελάσουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση του pride από τις τοπικές αρχές, οι οποίες επικαλέστηκαν λόγους ασφαλείας.

Πάπας Φραγκίσκος: Καιρός να ζητήσουμε συγγνώμη από τους gay

H Εκκλησία οφείλει να απολογηθεί στους ομοφυλόφιλους είπε κατά την επιστροφή του από την Αρμενία, ο Πάπας Φραγκίσκος.


Ioύλιος

Τζάστιν Τριντό: Χορεύοντας στο Pride του Τορόντο

Στο Pride του Τορόντο συμμετείχε ο Τζάστιν Τριντό, ως ο πρώτος εν ενεργεία Καναδός πρωθυπουργός που παίρνει μέρος σε μια τέτοια εκδήλωση.

Συνεχίζονται οι δολοφονίες gay ανδρών από τους Τζιχαντιστές

Ακόμη έναν Ιρακινό άνδρα εκτέλεσαν οι εξτρεμιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας.

Τουρκία: Αποκεφάλισαν και διαμέλισαν gay πρόσφυγα

Το πτώμα ενός ομοφυλόφιλου Σύρου πρόσφυγα βρέθηκε αποκεφαλισμένο και φρικτά παραμορφωμένο στην Κωνσταντινούπολη, δύο ημέρες μετά την εξαφάνισή του στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση οργάνωσης για gay δικαιώματα.

Tο πρώτο ζευγάρι ανδρών που αποκτά τρίδυμα μέσω παρένθετης μητέρας

O Κύπριος Christo Menelaou και ο σύντροφός του Theo, έγιναν το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι στον κόσμο, που απέκτησε τρίδυμα.


Αύγουστος

Το φιλί δύο λαμπαδηδρόμων που έγραψε ιστορία

Τη δική τους ιστορία έγραψαν οι δύο λαμπαδηδρόμοι, οι οποίοι κατά τη μεταφόρα της ολυμπιακής φλόγας στο Ρίο αντάλλαξαν ένα πολύ τρυφερό φιλί.

To άρθρο του Daily Beast κάνει «οuting» στους gay αθλητές του Ρίο

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε ένα ρεπορτάζ του Daily Beast που λίγο πολύ έκανε outing σε αθλητές που διαμένουν στο ολυμπιακό χωριό του Ρίο. Οι αντιδράσεις μάλιστα ήταν τέτοιες που ανάγκασαν το μέσο να αναγνωρίσει το λάθος και να αποσύρει το άρθρο, ζητώντας συγγνώμη.

Το καμένο πτώμα μια τρανς γυναίκας ανακαλύψε η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη

Το καμένο πτώμα μιας τρανς γυναίκας βρέθηκε στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, Zekeriyaköy. Η Hande Kader που δούλευε ως σεξεργάτρια είχε εξαφανιστεί πριν μια εβδομάδα.

Ολυμπιακoί Αγώνες 2016: Οι LGBTI στιγμές που δε θα ξεχάσουμε

Οι ολυμπιακοί αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας θα μείνουν στη μνήμη μας για πολλούς λόγους. Αναμφισβήτητα όμως θα τους θυμόμαστε για την έντονη παρουσία της LGBTΙ κοινότητας


Σεπτέμβριος

Ομιλία αγάπης και αποδοχής από τον βασιλιά της Νορβηγίας

Μήνυμα αγάπης και αποδοχής προς την LGBΤ κοινότητα και τους πρόσφυγες της χώρας έστειλε ο βασιλιάς της Νορβηγίας.

H τρανς κοινότητα της Βολιβίας γιορτάζει για τις νέες ταυτότητες

Τον νόμο που επιτρέπει στα τρανς άτομα να βγάζουν νέες ταυτότητες με τα στοιχεία που επιθυμούν γιόρτασε τον Σεπτέμβριο η τρανς κοινότητα της Βολιβίας.

To 12χρονο αγόρι στο Μεξικό που τα έβαλε με 11.000 ομοφοβικά άτομα

Ένα 12 χρόνο αγόρι στάθηκε μπροστά από το πλήθος, που διαδήλωνε κατά των gay γάμων, με ανοικτά τα χέρια, ελπίζοντας να σταματήσει όλο αυτό το μίσος.

Όταν η LGBTI+ κοινότητα διεκδίκησε το διάστημα

Μια σημαία ουράνιου τόξου εκτοξεύτηκε στην ανώτερη ατμόσφαιρα, ανακηρύσσοντας το διάστημα LGBTI-friendly χώρο.


Οκτώβριος

Δραματική αύξηση των ομοφοβικών επιθέσεων μετά το Brexit

Δραματική αύξηση στις ομοφοβικές επιθέσεις στη Μ. Βρετανία μετά το Brexit καταγράφει μια νέα έρευνα. Συγκεκριμένα, τα εγκλήματα μίσους εις βάρος των LGBT ατόμων αυξήθηκαν κατά 147% το περασμένο καλοκαίρι.

Η πιο queer χώρα της Ευρώπης είναι η Γερμανία

Τον μεγαλύτερο LGBT+ πληθυσμό της Ευρώπης έχει η Γερμανία, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Η είδηση μας έρχεται από την Berlin’s Dalia Research GmbH, η οποία δημοσίευσε τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων 10.000 ατόμων από 28 ευρωπαϊκές χώρες.

H βρετανική κυβέρνηση ζητά επίσημα συγγνώμη από 75.000 gay άνδρες

H βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αθωώσει και θα ζητήσει συγγνώμη από περίπου 75.000 άνδρες που είχαν καταδικαστεί στο παρελθόν για «gay σεξουαλικά εγκλήματα» (σ.σ. τότε που το συναινετικό gay σεξ αποτελούσε αξιόποινη πράξη).


Noέμβριος

Οι σεισμοί είναι τιμωρία του Θεού για το σύμφωνο συμβίωσης των gay

Σάλο προκάλεσε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού της ιταλικής εκκλησίας «Radio Maria» στην οποία παραγωγός υποστήριξε πως οι ισχυροί σεισμοί που έπληξαν την κεντρική Ιταλία σημειώθηκαν ως… τιμωρία του Θεού για τα σύμφωνα συμβίωσης.

Πρόεδρος Τραμπ: Το μέλλον των LGBT+ δικαιωμάτων στην Αμερική

Τί σημαίνει όμως η προεδρία του Τραμπ για τα LGBΤ+ και γενικότερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Το Μεξικό απορρίπτει τελικά την ισότητα στον γάμο

To νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρευτούν απέρριψε η επιτροπή του Κογκρέσου στο Μεξικό.

295 τρανς θύματα μέσα σ΄έναν χρόνο

Tο Transgender Murder Monitoring Project κυκλοφόρησε μια έκθεση, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης (20 Νοέμβριου). Σύμφωνα μ΄αυτή, 295 τρανς άτομα δολοφονήθηκαν στο διάστημα από την 1 Οκτωβρίου (2015) μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου (2016). Τα 30 μάλιστα δεν είχαν κλείσει καν το 21ο έτος της ζωής τους.

Όταν ο Ομπάμα παρασημοφόρησε την Έλεν Ντιτζένερις

O πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε 21 Αμερικανούς πολίτες από το χώρο των τεχνών, του αθλητισμού και των επιστημών για να τους απονείμει το προεδρικό παράσημο της Ελευθερίας. Ανάμεσα τους και η Έλεν Ντιτζένερις, η απονομή της οποίας ξεχώρισε για πολλούς και διάφορους λόγους.


Δεκέμβριος

Παράνομες δια νόμου οι πρακτικές που υπόσχονται ότι θεραπεύουν την ομοφυλοφιλία στη Μάλτα

Ιστορία έγραψε η Μάλτα, καθώς έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε τις θεραπείες που υπόσχονται τη «διόρθωση» της ομοφυλοφιλίας.

250.000 στους δρόμους της Ταϊβάν για την ισότητα στον γάμο

Περίπου 250.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Προεδρικό Γραφείο στην Ταϊπέι, στις 10 Δεκεμβρίου για την υποστήριξη της ισότητας στον γάμο.

Το National Geographic γράφει ιστορία με το εξώφυλλο ενός τρανς κοριτσιού

Ιστορία έγραψε το National Geographic, αφού στο εξώφυλλο του νέου του τεύχους φιλοξενεί ένα τρανς κορίτσι. Πρόκειται για την πρώτη φορά που το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό τοποθετεί ένα τρανς άτομο στη θέση αυτή.

Το Τσαντ η 77η χώρα που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία

Έναν νέο νόμο που ποινικοποιεί το gay σεξ πέρασε πρόσφατα το Τσαντ. Η βουλή αυτής της αφρικανικής χώρας υιοθέτησε έναν νέο ποινικό κώδικα, με στόχο να κάνει την ομοφυλοφιλία (ανδρών και γυναικών) έγκλημα.

Έσβησε το αστέρι του Τζορτζ Μάικλ

Την τελευταία του πνοή άφησε ο κυπριακής καταγωγής τραγουδιστής Τζορτζ Μάικλ, στην κατοικία του στο Γκόρινγκ της Βρετανίας.


Ακολουθεί ξεχωριστή ανάρτηση για την Ελλάδα



ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!