LGBT+ κοινότητες σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης

01/02/2018
από

Κάθε φορά που παρατηρείται μια ασυνήθιστη και γενικευμένη απειλή για τη ζωή, την υγεία ή τη διαβίωση των LGBTQI+ ατόμων γίνεται λόγος για ανθρωπιστική κρίση σε βάρος της LGBT κοινότητας.

Οι κρίσεις αυτές εμφανίζονται συνήθως στο πλαίσιο μιας υφιστάμενης κατάστασης έλλειψης προστασίας, κατά την οποία μια σειρά από προ-υπάρχοντες παράγοντες επιδεινώνονται, πολλαπλασιάζοντας τις καταστροφικές συνέπειες για ορισμένες ευάλωτες μερίδες του πληθυσμού.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να ξεσπούν τέτοιες εστίες κρίσης, που εκφράζονται ως συμπλέγματα έκτακτης ανάγκης σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Τέτοια φαινόμενα, που είναι επίσης γνωστά ως αποτέλεσμα πολιτικών καταστάσεων, κατά τα οποία υφίσταται μια κατάσταση έντονης βίας ενάντια στα LGBT άτομα, προκαλούν εκτοπίσεις, διώξεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια και ανθρώπινες απώλειες.

Συνήθως, η ανθρωπιστική κρίση και τα φαινόμενα που ενέχει είναι συνδυασμένη με την αποδυνάμωση ή την ολική κατάρρευση θεσμών και δομών, που σήμερα εντοπίζεται κυρίως στο Αζερμπαϊτζάν, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο και φυσικά στην Τσετσενία.


Αζερμπαϊτζάν

Σε αντιμετωπίζουν σα να είσαι δολοφόνος.” 

Το Αζερμπαϊτζάν κατέκτησε τη χειρότερη θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη για τα δικαιώματα των LGBT ατόμων για το 2017.

Δικηγόροι και ακτιβιστές αναφέρουν, ότι δεκάδες gay άνδρες και τρανς άτομα έχουν συλληφθεί, κρατούνται, ξυλοκοπούνται, εξαναγκάζονται σε ιατρικές εξετάσεις και βασανίζονται εκεί, σύμφωνα με την independent, ενώ εξαναγκάζονται ακόμη και να μαρτυρήσουν ή να απαρνηθούν τους φίλους τους. Κι όλα αυτά, επειδή δεν ανταποκρίνονται στις «εθνικές παραδοσιακές αξίες» . Τον περασμενο Σεπτέμβριο τουλάχιστον 100 LGBT άτομα ταπεινώθηκαν και βασανίστηκαν από τις αρχές.

Παρόλο που η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε στο μουσουλμανικό αυτό κράτος και μάλιστα με πλειοψηφία το 2000, και παρόλο που επιτρέπεται στους πολίτες να διορθώσουν το φύλο τους νομικά, φαίνεται ότι το μίσος κι η εχθρότητα απέναντι στην LGBT κοινότητα είναι πιο ισχυρά από τον νόμο.

Ένας από τους άνδρες, αναφέρει ότι κρατήθηκε για εννέα ημέρες και βασανίστηκε:

«Μου έκαναν ηλεκτροσόκ» , ανέφερε σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe προσθέτοντας: «Με χτύπησαν μ’ ένα ραβδί στα γόνατα. Δεν μπορούσα μετά να κουνηθώ.» 

Οι τρανς γυναίκες εξαναγκάζονται να ξυρίσουν το κεφάλι τους, σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής κοινότητας για τα δικαιώματα των ατόμων της LGBT κοινότητας Stonewall.

Τόσο τραγικές είναι οι μαρτυρίες των ανθρώπων για τις μαζικές διώξεις, που υφίστανται τα LGBTI+ άτομα από τις αρχές στο Αζερμπαϊτζάν, που η ILGA-Europe απηύθυνε έκκληση σε παγκόσμιους οργανισμούς, ενώ η διευθύντρια της οργάνωσης, Evelyne Paradis δήλωσε:

«Η ILGA-Europe ανησυχεί για την τύχη των θυμάτων αυτών των επιδρομών στο Αζερμπαϊτζάν και κάνει έκκληση για άμεση απελευθέρωση όσων βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση. Απαιτείται άμεσα μια ανεξάρτητη έρευνα, καθώς και μια ενδελεχή παρακολούθηση των επιδρομών αυτών.

Ζητάμε, επίσης, από τους διακυβερνητικούς θεσμούς (όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΑΣΕ και τα Ηνωμένα Έθνη) να χρησιμοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς και να καταδικάσουν την κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν»

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται τις συλλήψεις ομοφυλόφιλων κι ο Eskhan Zakhidov, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι έχουν γίνει συλλήψεις ατόμων, όχι λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, αλλά επειδή τα άτομα αυτά «ενοχλούσαν τους άλλους πολίτες με την συμπεριφορά τους ή η αστυνομία κι οι υπεύθυνες για την Υγεία αρχές έκριναν πως είναι φορείς μεταδοτικών ασθενειών» .

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζονται ακόμη, ότι οι συλληφθέντες συμμετείχαν σε σεξεργασία, παρόλο που σχεδόν σε όλες οι περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τέτοιους ισχυρισμούς. Κάποια άτομα μάλιστα αποκάλυψαν, ότι εξαναγκάστηκαν να ομολογήσουν συμμετοχή στη βιομηχανία του σεξ, χωρίς αυτό να ισχύει.


Τουρκία

«Θέλουμε να πεθαίνουμε μόνο από φυσικά αίτια.»

Στα τέλη του Ιουλίου βρέθηκε αποκεφαλισμένη και φρικτά παραμορφωμένη στην Κωνσταντινούπολη, η σωρός ενός gay άνδρα πρόσφυγα, που ήταν υπό εξαφάνιση.

Ο λόγος για τον Μουχάμεντ Ουίσαμ Σανκάρι, ο οποίος είχε εγκαταλείψει τη Συρία για να γλιτώσει από τον πόλεμο. Δυστυχώς, έχασε τη ζωή του από το μίσος των ανθρώπων στην Τουρκία.

Δύο ημέρες αργότερα βρέθηκε το πτώμα του στο Γενίκαπι.

Η σωρός της Kader βρέθηκε απανθρακωμένη και ακρωτηριασμένη στην Κωνσταντινούπολη τον Αύγουστο.

«Θέλουμε να πεθαίνουμε μόνο από φυσικά αίτια» , έγραφε το μπάνερ μιας τρανς ακτιβίστριας που συμμετείχε σε σχετική διαδήλωση.

Σύμφωνα με στοιχεία Transgender Europe, «δεν υπάρχει ασφαλής χώρας για τα τρανς άτομα» , όμως, η Τουρκία είναι πια εξαιρετικά επικίνδυνη. Σύμφωνα με το BBC, ένας από τους κυριότερους λόγους είναι η ατιμωρησία των δραστών.

Οι επιθέσεις επεκτείνονται και σε επίπεδο ρητορικής μίσους, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI).

Μεταξύ άλλων, η έκθεση σημειώνει ότι οι ομάδες του πληθυσμού με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου, θεωρούνται «αόρατες» στην Τουρκία, μιας και δεν έχουν καμία προστασία ούτε από τον Ποινικό Κώδικα, αλλά ούτε και από τον προωθούμενο Νόμο κατά των διακρίσεων.

Η κατάσταση διαβίωσης των LGBT ατόμων στην Τουρκία είναι η ίδια, που ισχύει για τους πρόσφυγες, τους Κούρδους και τους Ρομά στη χώρα.

Σε έρευνα που διεξήχθη σε δέκα μεγάλες τουρκικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη, από το Red Umbrella και που συμμετείχαν 233 τρανς εργάτριες του σεξ σημειώθηκαν τα εξής:

«Από τις 233 τρανς εργάτριες του σεξ, οι 171 έχουν υποστεί βία. Το 49,7% είπε ότι η αστυνομία έχει ασκήσει βία πάνω τους και το 31,2% ότι έχουν δεχθεί σεξουαλικές επιθέσεις από αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένου και του βιασμού» .

H Άγκυρα έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει τη δημόσια προβολή ταινιών και εκθέσεων, που έχουν σχέση με θέματα που αφορούν τις λεσβίες, τους gay, τα αμφί και τα τρανς άτομα και ακυρώθηκε το Pink Life QueerFest Four φεστιβάλ ταινιών, το Νοέμβριο του 2017.

Η δε παρέλαση του Pride έχει απαγορευθεί στην Κωνσταντινούπολη τα τελευταία δύο χρόνια.


Αίγυπτος

«Οι σάουνες μεταδίδουν το AIDS στην Αίγυπτο.» 

Η Νάζια Μπουνάιμ, διευθύντρια των εκστρατειών για την Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας σε πρόσφατη ανακοίνωσή της αναφέρθηκε στην Αίγυπτο προειδοποιώντας για τον κίνδυνο σχετικά με τονομοσχέδιο, που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία καιπροάγει «τις διακρίσεις» και αποτελεί «πισωγύρισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» .

Στην Αίγυπτο τα LGBT άτομα και κυρίως οι gay άνδρες συλλαμβάνονται και συνήθως κατηγορούνται για ακολασία, ανηθικότητα και βλασφημία.

Αλλεπάλληλα κύματα καταστολής εναντίον της LGBT κοινότητας έρχονται το ένα μετά το άλλο, με χαρακτηριστικό εκείνο που έλαβε χώρα μετά από συναυλία στο Κάιρο στις 22 Σεπτεμβρίου από το λιβανέζικο συγκρότημα Mashrou’Leila, γνωστό για τις απόψεις του υπέρ της LGBT κοινότητας.

Τα πράγματα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που η αστυνομία υποβάλλει όσους θεωρεί «ύποπτους» σε ειδική εξέταση για να διαπιστώσει αν υφίσταται σε βάρος τους η «κατηγορία της ομοφυλοφιλίας» . Η εξέταση αυτή περιλαμβάνει και πρωκτικό έλεγχο.

Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται ο διευθυντής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι «χρόνια ομοφυλόφιλοι» είναι δυνατό να αποκαλυφθούν μέσω της συγκεκριμένης εξέτασης, καθώς «Το σχήμα του σφιγκτήρα θα αλλάξει και δε θα είναι πλέον φυσιολογικό, αλλά θα μοιάζει με γυναικείο κόλπο» .

Η αστυνομία χρησιμοποιεί ακόμη και το Grindrγια να εντοπίσει άτομα από την LGBT κοινότητα:

«Στη παρούσα κατάσταση, δεν τολμώ να χρησιμοποιώ εφαρμογές για να γνωρίσω κόσμο. Μυστικοί αστυνομικοί τις χρησιμοποιούν για να κλείσουν ραντεβού με gay άτομα. Είναι παγίδα…» δηλώνει χαρακτηριστά ένας gay άνδρας από το Κάιρο (France 24).

Από την άλλη μεριά, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις της Αιγύπτου κάνουν λόγο για εσκεμμένη στοχοποίηση της LGBT κοινότητας της χώρας.


Τσετσενία

«Με σταμάτησαν για έλεγχο. ‘Είσαι πούστης;’ , μου φώναξαν. Χτύπα τον μέχρι να φτάσει σε σημείο σοκ. Εκεί σταμάτα, γιατί δε θα νιώθει πόνο. Δεν το θέλουμε αυτό…»

Όλοι διαβάσαμε με αποτροπιασμό τη δίωξη των gay ανδρών από την Τσετσενία. Gay άνδρες συνελήφθησαν, κακοποιήθηκαν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δολοφονήθηκαν λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. 

Αποκαλύφθηκε ότι gay και αμφί κρατήθηκαν, βασανίστηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις σκοτώθηκαν. Ορισμένες χώρες συμφώνησαν να υποδεχθούν αυτούς τους άνδρες ως πρόσφυγες συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Καναδά. Ωστόσο, δε συνέβη το ίδιο στην περίπτωση της Ρωσίας, όπου άτυχοι άνδρες ζήτησαν άσυλο εκεί:

«Παραβιάσαμε την τιμή και τη φήμη της χώρας μας ζητώντας άσυλο με βάση τον σεξουαλικό μας προσανατολισμό και τώρα θέλουν να μας τιμωρήσουν»  , εξηγεί ο Bula.

«Αν όχι η κυβέρνηση, τότε θα αναλάβουν οι οικογένειές μας να μας σκοτώσουν. Αυτό συνέβη σε μερικούς από τους φίλους μας.» 

Πολλές χώρες από κάθε γωνιά του κόσμου πήραν ξεκάθαρη θέση καταδικάζοντας τα γεγονότα. Χώρες όπως ηΓαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία, η Γερμανία κι η Σουηδία, μέχρι και το Χονγκ Κονγκ κι ο Λευκός Οίκος .

Τον Απρίλιοείδαν το φως της δημοσιότητας απαγωγές, βασανισμοί και δολοφονίες gay ανδρών. Η δημοσιογράφος που αποκάλυψε αρχικά τους «gay διωγμούς» στην Τσετσενία είναι η Elena Milashina. Οαπολογισμός τον ίδιο μήνα ήταν 6 στρατόπεδα συγκέντρωσης και περισσότεροι από 300 gay κρατούμενοι. Ξύπνησαν σε όλο τον κόσμο θλιβερέςΑναμνήσεις από την εποχή του Χίτλερ.

Δυστυχώς, σημειώθηκε δραματική αύξηση των θυμάτων το Μάιο, μόλις ένα μήνα μετά. Το Ρωσικό LGBT Δίκτυο λίγους μήνες μετά κυκλοφόρησε βίντεο, που διερευνούσε ποια είναι τα θύματα του «anti-gay purge» (αντί-gay διωγμού), που διέρχονται από την Τσετσενία, ενώ η Novaya Gazeta ανακοίνωσε τα ονόματα των θυμάτων.

Το It Gets Betterέκανε σχετική καμπάνια, διάφοροι καλλιτέχνες έφτιαξαν βίντεο, ενώ το VICE βρέθηκε στο σημείο, κατέγραψε και κυκλοφόρησε βίντεο & εικόνες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Τα αποτρόπαια συμβάντα δεν άφησαν ασυγκίνητο το Hollywood, όπου έγινε διαμαρτυρία στις Κάννες από τους καλλιτέχνες, ενώ ξεκάθαρη θέση πήραν οι ηθοποιοί Alan Cumming και Mark Gatissκάνοτας έκκληση να εξεταστεί με προσοχή το τι συμβαίνει στην Τσετσενία και δίνοντας την σκυτάλη στους Διεθνής Φορείς.

Τον Ιούλιο έγιναν νέες συλλήψεις, όμως μετά από τη διεθνή κατακραυγή και τον αγώνα των ακτιβιστώνη Τσετσενία ήρθε αντιμέτωπη με το Διεθνές Δικαστήριο, δυστυχώς χωρίς αυτό να αποτρέψει τις αρχές της Τσετσενίας να συνεχίσουν τις πρακτικές “σκούπα” στην περιοχή.

Οι δηλώσεις του αμετανόητου αρχηγού της ΤσετσενίαςΚαντίροφ είναι ενδεικτικές:

«Δεν μπορούμε να συλλάβουμε ή να καταστείλουμε ανθρώπους που απλά δεν υπάρχουν για τη δημοκρατία. Αν υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι στην Τσετσενία, ο νόμος δεν θα προλάβαινε να μεριμνήσει γι’ αυτούς, καθώς οι ίδιοι οι συγγενείς τους θα τους έστελναν εκεί από όπου δεν θα μπορούσαν να επιστρέψουν ποτέ ξανά» , 03/04/17.

«Γράψτε την αλήθεια – κερδίστε ένα iPhone 7» ειρωνευόμενος κι ισχυριζόμενος ότι η εξολόθρευση των gay ανδρών είναι αντιπερισπασμός των Ευρωπαίων, 01/06/17.

«Δεν έχουμε τέτοια είδη ανθρώπων εδώ» , ισχυρίστηκε δημοσίως: «Δεν έχουμε ομοφυλόφιλους. Εάν υπάρχουν, να τους πάρετε στον Καναδά … Για να καθαρίσετε το αίμα μας. Εάν υπάρχουν, πάρτε τους» , 16/07/17.

«Εμείς δεν έχουμε gay κι αυτοί που υπάρχουν δεν είναι αληθινοί Τσετσένοι» , 08/08/17.

Η κυβέρνηση του Κρεμλίνου και της Τσετσενίας έχουν αμφισβητίσει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς, ότι gay άνδρες κρατούνται και βασανίζονται. Αυτό έγινε, παρά το γεγονός ότι ο Ραμζάν Κάϊροφ είχε δηλώσει δημοσίως ότι θέλει να έχουν εξαλειφθεί όλοι οι LGBT+ άνθρωποι της χώρας, μέχρι τις 26 Μαΐου του 2017 ημερομηνία που σηματοδοτούσε την έναρξη του Ραμαζανιού.

Στο μεταξύ, οι τσετσενικές αρχές αρνούνται τα πάντα, ακόμη και σήμερα.




Δες και αυτό!