«Προληπτικό Σκούπισμα» & δολοφονίες gay ανδρών στη Τσετσενία

03/04/2017
από

Οι αρχές της Δημοκρατίας της Τσετσενίας έχουν συλλάβει περισσότερους από 100 άνδρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι gay και τρεις εξ αυτών είναι νεκροί, αν κι οι ακτιβιστές εκτιμούν ότι οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι.

Σύμφωνα με αναφορές ο Πρόεδρος της χώρας, Πούτιν, έδωσε την εντολή στις τοπικές αρχές να προβούν σ’ ένα «προληπτικό σκούπισμα», ένα σκούπισμα που στοχεύει gay άνδρες και που τους οδήγησαν σε δολοφονίες.

Δύο δημοσιογράφοι, ένας σερβιτόρος, και πολλοί άλλοι άνδρες από 16 έως 50 ετών φέρονται ως αγνοούμενοι από την κατάσταση της Τσετσενίας, στη Ρωσία. Σε μία περίπτωση μάλιστα, ένα 16χρονο αγόρι συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερο αργότερα με σοβαρά, όμως τραύματα από ξυλοδαρμό.

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta οι Τσετσενικές αρχές αναζητούν gay άνδρες μέσω των ρωσικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης για dating για να τους παγιδεύσουν.

Οι άνδρες συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση για «μη παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό, ή την υποψία αυτού» . Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ένας εκπρόσωπος της ηγεσίας της Τσετσενίας, ο Ramzan Kadyrov διέψευσε τις αναφορές, χαρακτηρίζοντας το άρθρο «απόλυτο ψέμα και παραπληροφόρηση» . Αρνούμενος την ύπαρξη gay ανδρών δήλωσε ακόμη:

«Δεν μπορούμε να συλλάβουμε ή να καταστείλουμε ανθρώπους που απλά δεν υπάρχουν για τη δημοκρατία. Αν υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι στην Τσετσενία, ο νόμος δεν θα προλάβαινε να μεριμνήσει γι’ αυτούς, καθώς οι ίδιοι οι συγγενείς τους θα τους έστελναν εκεί από όπου δεν θα μπορούσαν να επιστρέψουν ποτέ ξανά» .

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στη Τσετσενία και το αντι-gay κλίμα παραμένει υψηλό στους κόλπους του μουσουλμανικού πληθυσμού.

Η επίθεση μάλλον προήλθε μετά από τη δράση μίας ρωσικής ομάδας ακτιβιστών που υπέβαλλαν αίτηση για να πάρουν άδεια για τη διοργάνωση gay παρέλασης υπερηφάνειας. Η ομάδα ήξερε, ότι αναπόφευκτα δεν θα έπαιρνε την άδεια, αλλά ήθελε να συλλέξει στοιχεία για να χτιστεί υπόθεση που θα μπορέσει να πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Russian LGBT Network απαντά στους ισχυρισμούς, ότι θορυβήθηκαν πολύ με τις αναφορές και την εξέλιξη και δήλωσε: «Οποιαδήποτε αναφορά σε “παραδόσεις” για να δικαιολογήσουν απαγωγές και δολοφονίες είναι ανήθικη και εγκληματική. Το Russian LGBT Network καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επικοινωνήσει με τα θύματα και να παρέχει άμεσα βοήθεια. Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις των αξιωματούχων της Τσετσενίας, πιστεύουμε ότι το μόνο πράγμα που μπορεί να λειτουργήσει είναι η εκκένωση» .

Το Russian LGBT Network καλεί όσους πολίτες της Τσετσενίας θέλουν να βοηθήσουν στη διάδοση των πληροφοριών σχετικά με τις διαδικασίες εκκένωσης να είναι πολύ προσεκτικοί: «Καταλαβαίνουμε, ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν όσους που έχουν ανάγκη. Αλλά παρακαλούμε να θυμάστε, ότι οι ασυντόνιστες ενέργειες μπορεί να θέσουν σε πρόσθετο κίνδυνο τόσο τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη όσο κι εκείνους που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν.»




Δες και αυτό!