Τουλάχιστον 100 LGBTΙ άτομα έχουν συλληφθεί, ταπεινωθεί και βασανιστεί στο Αζερμπαϊτζάν

24/09/2017
από

Για ένα ξαφνικό κυνηγητό των ανθρώπων που δεν ανταποκρίνονται στις “εθνικές παραδοσιακές αξίες” κάνουν λόγο οι LGBTI ακτιβιστές στο Αζερμπαϊτζάν, τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με αρκέτες μαρτυρίες, οι αρχές φαίνεται να συλλαμβάνουν LGBTI άτομα και στη συνέχεια να τα χτυπούν και να τα ταπεινώνουν λεκτικά. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, γίνεται λόγος για εξαναγκαστικές ιατρικές εξετάσεις σε τρανς άτομα, μέχρι και υποχρεωτικό ξύρισμα κεφαλιών τρανς γυναικών.

Ο Samad Ismayilov, πρόεδρος της οργάνωσης Minority Azerbaijan, δήλωσε ότι όλα ξεκίνησαν λίγες μέρες πριν. Επικαλείται, μάλιστα, μια μαρτυρία που έλαβε ο ίδιος από ένα LGBTI που ήταν υπό κράτηση.

“Ήμουν με τους φίλους μου στο κέντρο, γύρω στις 12 το βράδυ και τότε μια ομάδα ατόμων μας πλησίασε, ρωτώντας μας τι κάνουμε εδώ. Ήμασταν 5 άτομα, μας οδήγησαν στο περιπολικό γιατί έπρεπε να εξακριβώσουν τις ταυτότητές μας. Ξεκίνησα να διαφωνώ μαζί τους, λέγοντας τους ότι δεν χρειάζεται εξακρίβωση μιας και είχα μαζί μου την ταυτότητα. Όταν τους την έδειξα με άφησαν αλλά πήραν όλους τους φίλους μου. Πήγα στο σπίτι τους και πήρα τις ταυτότητες τους και μετά πήγα στο αστυνομικό τμήμα. Τους άφησαν δύο ώρες μετά, αφού τους ταπείνωσαν και τους προειδοποίησαν ότι δε θέλουν να τους ξαναδούν στην πόλη.”

“Χθες με σταμάτησαν ξανά κοντά στο σπίτι μου με την πρόφαση μιας έρευνας. Καθόμουν στο πάρκο κοντά στο σπίτι μου. Ευτυχώς η οικογένειά μου ήταν κοντά και άρχισε να διαφωνεί με τους αστυνομικούς, ώστε να μη πάνε στο τμήμα ξανά. Έχω κάποιους φίλους που τους συνέλαβαν από το ίδιο τους το σπίτι.” 

Μας αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες

“Αναγκάζουν το κόσμο να μιλήσει, ώστε να βρουν και άλλες διευθύνσεις και έτσι τυχαία έρχονται στο σπίτι σου και σε συλλαμβάνουν. Και αν δε δώσεις πληροφορίες για άλλους, καλούν την οικογένειά σου (που είναι το χειρότερο) ή σε χτυπούν. Οι περισσότεροι ξυλοκοπήθηκαν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξύριζαν τα κεφάλια τρανς ατόμων και τα ταπείνωναν. Όταν προσπάθησα να ρωτήσω γιατί όλα αυτά συμβαίνουν, κάποιοι είπαν ότι πρόκειται για συγκεκριμένη έρευνα, ενώ κάποιοι μου είπαν ότι δεν είναι δική μου δουλειά και ότι αν δεν σκάσω, θα μπω σε μπελάδες.”

Σε αντιμετωπίζουν σαν να είσαι δολοφόνος και συνέλαβαν ακόμη και έναν από τους φίλους μου που εργάζεται σε ένα αρτοποιείο. Τον πήραν από τον χώρο εργασίας του. Υπάρχουν πολλοί άλλοι (δεν μπορώ να πω τα ονόματά τους) στυλίστες, μεταφραστές, τους πήραν και αυτούς.”

Ο πρόεδρος της οργάνωσης LGBT Azerbaijan Alliance, επιβεβαίωσε τις αναφορές αυτές σε ένα βίντεο στο Facebook.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!