Ο Μακρόν θέτει στον Πούτιν το ζήτημα της Τσετσενίας

30/05/2017
από

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως έλαβε δέσμευση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι θα φανεί η αλήθεια για την κατάσταση στην Τσετσενία.

Ο Μακρόν υποδέχθηκε με μεγάλη επισημότητα σήμερα γύρω στις 14:15 (τοπική ώρα) τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο ανάκτορο των Βερσαλλιών για την πρώτη τους συνάντηση κατά την οποία συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, στην πρώτη γραμμή των οποίων βρίσκεται η κατάσταση στη Συρία και την Ουκρανία.

Έπειτα από μια παρατεταμένη και θερμή χειραψία πάνω στο κόκκινο χαλί που είχε ξεδιπλωθεί μέσα στην μαρμάρινη αυλή του ανακτόρου και ενώ η προεδρική φρουρά απέδιδε τιμές, οι δύο αρχηγοί κρατών εισήλθαν σε ένα σαλόνι για μια συνάντηση μαζί με λίγους συνεργάτες τους, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει γεύμα και συνέντευξη Τύπου.

Λίγο αργότερα και μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι “θα παρακολουθεί συνεχώς” αν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των LGBTQI+ στη Ρωσία και ιδίως στην Τσετσενία, τονίζοντας ότι απόσπασε από τον Ρώσο ομόλογό του την υπόσχεση ότι θα φροντίσει, ώστε να φανεί όλη η αλήθεια όσον αφορά τις διώξεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων.

«Ο πρόεδρος Πούτιν μου ανέφερε, ότι ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες για το θέμα των LGBTQI+ δικαιωμάτων στην Τσετσενία και μέτρα, που στοχεύουν να ρίξουν φως στη δράση των τοπικών αρχών” είπε ο Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες στις Βερσαλλίες.

Οι Βερσαλλίες, όπου συναντήθηκαν οι δύο ηγέτες θεωρείται «ως τόπος ουδέτερος που προσφέρει τη δυνατότητα ψύχραιμων ανταλλαγών, μειώνοντας την ένταση του διάλογου» . Η σημερινή συνάντηση, παρ’ ότι δεν έχει τον χαρακτήρα «επίσημης επίσκεψης» , που θα είχε εάν γινόταν στο προεδρικό Μέγαρο του Ελιζέ, αντιμετωπίζεται ως ένα ισχυρό σύμβολο της θέλησης των δύο προέδρων να ξεπεραστεί «η αμοιβαία δυσπιστία» .

Ανάμεσα στο Παρίσι και τη Μόσχα έχουν συσσωρευτεί διαφορές για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανόμενων αυτών της Ουκρανίας και της Συρίας. Η Γαλλία δεν έχει δει με καλό μάτι το ότι οι Δυτικοί αποκλείσθηκαν και δεν συμμετείχαν στη διαδικασία κατάπαυσης πυρός που έγινε με την πρωτοβουλία Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας.

Πηγή: AΠΕ/ ΜΠΕ

 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!