Ήρθε η στιγμή να θυμηθούμε όλες εκείνες τις εγχώριες ειδήσεις που μας χαροποίησαν, στεναχώρησαν και κυρίως μας προβλημάτισαν το 2017. Ξεκινάμε;
Ιανουάριος
Ένας χρόνος (και κάτι) για το σύμφωνο συμβίωσης και αρκετές ήταν οι εκπομπές που ασχολήθηκαν με το θέμα (όχι πάντα με τον καλύτερο τρόπο φυσικά). Την ίδια περίοδο που το MEGAλογοκρίνει τη σειρά «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;» που παίζεται σε επανάληψη, “χρησιμοποιώντας” ηχητικό κενό κάθε φορά που ακούγεται η λέξη λεσβία.
Στον πολιτικό κόσμο τώρα, ο Κώστας Ζουράρις μας ενημερώνει για το παθιασμένο φιλί που είχε μοιραστεί με έναν άγνωστο άνδρα, ενώ ο Γεράσιμος Γιακουμάτος κερδίζει επάξια τον τίτλο “Τραγικά Ομοφοβικός Ιανουάριος 20017” με δηλώσεις όπως: «Έχω το χούι να μην είμαι ομοφυλόφιλος» και “η ομοφυλοφιλία είναι κολλητική αρρώστια”. Στη συνέχεια αρκετά κόμματα και πολιτικά πρόσωπα σπεύδουν να καταδικάσουν τις δηλώσεις αυτές, πλην της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μέσω του προέδρου της αρκέστηκε στο να τις χαρακτηρίσει απλά ως “ατυχείς”.
Τον Ιανουάριο, επίσης, υποδεχτήκαμε το πρώτο GenderFest, ενώ πριν προλάβει να τελειώσει ο μήνας (και η υπομονή μας), ο ελληνικός -τρανσφοβικός- κόσμος ανακαλύπτει και την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τη θεματική εβδομάδα, με θέμα τις έμφυλες ταυτότητες. Αλλά, ας μπούμε καλύτερα στον Φλεβάρη.
Φεβρουάριος
Οι “έμφυλες ταυτότητες” εξακολουθούν να βρίσκονται στην επικαιρότητα με το πλήθος των κακοποιητικών σχολίων να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Από τις κακοποιητικές παρουσίες αξίζει να αναφέρουμε αυτή του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου (τα λέει όλα).
Την ίδια περίοδο -δυστυχώς- μια καταγγελία για τρανσφοβική-cis-σεξιστική επίθεση στα Εξάρχεια δημοσιεύεται σε γνωστή ιστοσελίδα, ενώ αυξάνονται οι φήμες για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου στη Βουλή (σ.σ. κάτι που έγινε τελικά αρκετά αργότερ). Τον Φεβρουάριο, επίσης, η ΟΛΜΕ ζητά τον μη υποχρεωτικό χαρακτήρα της Θεματικής Εβδομάδας, ενώ φεύγει από τη ζωή ο πρόεδρος της ΜΚΟ Praksis, Τζανέτος Αντύπας, ένας άνθρωπος που άφησε το δικό του στίγμα στον χώρο της κοινωνικής προσφοράς.
Μάρτιος
Μια ημερίδα κατά των «έμφυλων ταυτοτήτων» θέτει υπό την αιγίδα του ο δήμος Κορινθίων, με τους αστυνομικούς να «εμποδίζουν» την ομάδα που διαδήλωνε κατά της τρανσφοβικής αυτής ημερίδας (την ημέρα διεξαγωγής της).
Ακόμη μία επίθεση με θύμα ένα LGBT+ άτομο σημειώνεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Γκάζι. Ο λόγος για μια γυναίκα, η οποία – σύμφωνα με την καταγγελία- έπεσε θύμα ομοφοβικής επίθεσης από μια ομάδα 20 ατόμων.
Τον Μάρτιο είχαμε και το coming out του πρώτου gay αστυνομικού. Στις 30 Μαρτίου η τρανς κοινότητα γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Ορατότητας.
Απρίλιος
Στις αρχές του μήνα το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας παρουσίασε την ετήσια έκθεση του όπου το 60% των περιστατικών αφορά σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα.
Τον Απρίλιο, επίσης, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, το Τμήμα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, η Πολύχρωμη Πολυπολιτισμική Ομπρέλα Ξάνθης και το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας Athens Pride στέλνει μηνυτήρια επιστολή προς το τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, με αφορμή ένα φυλλάδιο με έντονο ομοφοβικό περιεχόμενο, που διαμοιράστηκε από θεολόγο σε τμήμα Λυκείου στη Βόρεια Ελλάδα.
Μάιος
Τα Χανιά επιλέγει ένα ζευγάρι γυναικών απ΄τη Μεγάλη Βρετανία για να τελέσει τον γάμο του, τον περασμένο Μάιο.
Λίγες μέρες αργότερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό τον τίτλο: «Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου- Εθνικός Μηχανισμός Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Εκείνη την περίοδο ήταν που σημειώθηκε και στη Λέρο μια επίθεση σε βάρος δύο τρανς γυναικών προσφύγων με τρανσφοβικά και ρατσιστικά κίνητρα. Οι τραγικές ειδήσεις συνεχίζονται, αφού ο κόσμος πενθεί για τον χαμό τηςΕυαγγελίας Βλάμη, μίας από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες του φεμινιστικού λεσβιακού ακτιβισμού στην Ελλάδα.
Στα τέλη του μήνα το ΕΣΡεγκρίνει το σποτ του Athens Pride, ενώ ένταση σημειώνεται στην πορεία του πρώτου RADical PRIDE της Θεσσαλονίκης. Ο Μάιος κλείνει με τις αφίσες της καμπάνιας ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ και του Athens Pride να μπαίνουν στο μετρό.
Ιούνιος
Ο μήνας ξεκινά με τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο περιοδικό μας, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “ιστορική”, μιας κι είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας Πρωθυπουργός μιλά ανοιχτά σ’ ένα ΛΟΑΤΚΙ μέσο (σ.σ. κι απ΄τους λίγους στον κόσμο).
Λίγες μέρες αργότερα πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην πλατεία Συντάγματος το Athens Pride. Η συμμετοχή ξεπερνά κάθε προηγούμενο αν και δεν λείπουν και κάποια επεισόδια, μετά την επίθεση εις βάρος της ομάδας αστυνομικών«Δράση αστυνομικών ενάντια στο ρατσισμό».
Μία εβδομάδα αργότερα και ο παλμός του Pride μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη και στο 6ο Thessaloniki Pride. Τη φετινή παρέλαση αποπειράθηκαν να σταματήσουν άτομα της ακροδεξιάς οργάνωσης Ιερός Λόχος. Φυσικά είχαμε αγρυπνίες και ομοφοβικά μηνύματα από τον Άνθιμο. Ο Ιούνιος τελειώνει περήφανα με το Pride στην Πάτρα και στο Ηράκλειο.
Ιούλιος
Με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκαν στις αρχές του μήνα οι ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις, μετά από πρόσκληση του ίδιου. Στα πλαίσια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο πλειοψηφικής αντιμετώπισης. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε για την υπερψήφιση επί της αρχής του Σ/Ν για τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου (κάτι που δεν έγινε ποτέ) και την επίσημη δημοσίευση των θέσεων του κόμματος για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα.
Λίγες μέρες αργότερα, σημειώνεται ομοφοβική επίθεση στην Πάρο από Ιταλούς τουρίστες. Εκείνη την περίοδο και σε ηλικία 50 ετών πεθαίνει ο Φώτης Παπαδόπουλος, γνωστός από τον αναρχικό χώρο και το gay κίνημα. Ο μήνας, όμως, τελειώνει θετικά με τη γραμμή ψυχολογικής στήριξης για λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς, τις οικογένειες τους και εκπαιδευτικούς, 11528 -Δίπλα σου, να ξεκινά και πάλι τις εργασίες της.
Αύγουστος
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η διαΝΕΟσις χαρτογραφεί τις αξιακές, πολιτικές και πολιτισμικές αντιλήψεις των Ελλήνων με μια μεγάλη έρευνα κοινής γνώμης. Σε ερωτήματα σχετικά με την ισότητα στον γάμο, αλλά και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια τα ποσοστά παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι, με ελάχιστες διαφορές. Η νεολαία σίγουρα βλέπει πιο θετικά τα θέματα των δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της ισότητας, ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό στέκεται ενάντια ή αποφεύγει να πάρει θέση, διατηρώντας μία αμήχανη στάση για τα πράγματα.
Σεπτέμβριος
Στις 18 Σεπτεμβρίου κατατίθεται στη Βουλή το ν/σ για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου με τη σχετική συζήτηση να ξεκινά λίγες μέρες μετά. Τον Σεπτέμβριο, επίσης, ο Στάυρος Θεοδωράκης συναντιέται με εκπροσώπους της LGBT κοινότητας, ενώ τα μέλη της «Ευρωπαϊκής Ένωσης Διοργανωτών Pride» επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για να φιλοξενήσει το ΕuroPride που θα διεξαχθεί το 2020.
Εν τω μεταξύ οι συζητήσεις για την “ταυτότητα φύλου” έχουν ανάψει στη Βουλή με τον κακοποιητικό λόγο να ανεβαίνει και πάλι στα ύψη. Φωτεινή εξαίρεση οι τοποθετήσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων στη Βουλή που οδηγούν στην κατάθεση -από τον αρμόδιο υπουργό- νομοτεχνικής βελτίωσης, η οποία μειώνει το όριο ηλικίας για τη διόρθωση φύλου στα 15 έτη.
Οκτώβριος
Η συζήτηση για την “ταυτότητα φύλου” έχει ανοίξει και στην κοινωνία και δεν είναι λίγοι αυτοί που δυστυχώς νιώθουν την ανάγκη να την εκφράσουν και δημόσια. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τρανσφοβικό παραλήρημα του Τσιάρτα. Στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και κάπως έτσι φτάνουμε στις 10 του μήνα, όπου τελικά η Βουλή ψηφίζει τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.
Από τη συζήτηση στη Βουλή ξεχώρισαν η ομιλία του Πρωθυπουργού, το τρομακτικά ομοφοβικό παραλήρημα του Λεβέντη και φυσικά η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη (ναι αυτό με τους εξωγήινους).
Τον Οκτώβριο είδαμε για πρώτη φορά ένα ομόφυλο ζευγάρι να αναπαρισταται σε ελληνική διαφήμιση. Η κίνηση ανήκει στην εταιρεία Jumbo με την καμπάνια “Η Δημοκρατία της χαράς”.
Στα τέλη του Οκτωβρίου έγινε στο Μαρούσι και η πρώτη δίκη για διαγραφή φύλου από ληξιαρχική πράξη γέννησης αλλά και προσθήκη ονόματος σε ταυτότητα ατόμου που ζητά να αναγνωριστεί ως non binary.
Νοέμβριος
Ο μήνας ξεκινά – δυστυχώς- με την απόφαση του Αρείου Πάγου να κάνει δεκτή την ακύρωση του πολιτικού γάμου του Δημήτρη Τσαμπρούνη με τον σύντροφό του Θέμη Κατσαγιάννη, που τελέστηκε στην Τήλο 9 χρόνια πριν.
Λίγες μέρες αργότερα γίνεται γνωστή η είδησης της δίκης του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιου, μετά την μήνυση που κατέθεσαν 9 gay πολίτες. Ο μητροπολίτης κατηγορείται για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος και δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης, η τρανς κοινότητα διοργάνωσε εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Δεκέμβριος
Μια αντιεπιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Διαταραχές Ταυτότητας Φύλου: Νεότερα δεδομένα ως προς τη διάγνωση και την αντιμετώπιση», πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της τρανς κοινότητας.
Οι «House of Drama» έκαναν μία ακόμη εκπληκτική queer εμφάνιση, κατέπληξαν το κοινό και κέρδισαν επάξια την 1η θέση στο «Ελλάδα έχεις Ταλέντο» .