Δέκα φορές που ο Biden στήριξε τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα στις πρώτες 100 ημέρες του

30/04/2021
από
Biden, ΛΟΑΤ+ δικαιώματα

Καθώς ο Joe Biden σηματοδοτεί τις πρώτες 100 ημέρες στο γραφείο του την Πέμπτη (29 Απριλίου), εξετάζουμε τι έχει επιτύχει για τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα και τι πρέπει να γίνει.

Η πρώτη ομιλία του Biden στο Κογκρέσο επικεντρώθηκε στις ελπίδες του για τις Η.Π.Α. να προχωρήσουν σε όλα τα επίπεδα, ενώ αφιέρωσε χρόνο να απευθυνθεί άμεσα στα τρανς άτομα της Αμερικής, και ειδικά στην τρανς νεολαία.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι ελπίζει ότι το Κογκρέσο θα μπορέσει να φέρει στο γραφείο του για να υπογράψει τον Νόμο περί Ισότητας, ο οποίος «θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Αμερικανών ΛΟΑΤΚ ατόμων». Η νομοθεσία-ορόσημο αναμένεται να περάσει από τη Γερουσία, από τότε που πέρασε από τη Βουλή τον Φεβρουάριο.

Ο Biden αφιέρωσε ακόμη χρόνο να τιμήσει τη «γενναία» τρανς νεολαία, η οποία αγωνίζεται απλώς να υπάρξει μέσα σε ένα κύμα αντι-τρανς νομοθεσίας σε πολλές πολιτείες. Είπε: «Σε όλα τα τρανς άτομα της Αμερικής που παρακολουθούν από το σπίτι – ειδικά στα νεαρά τρανς άτομα που είναι τόσο γενναία – θέλω να ξέρετε ότι ο πρόεδρος σας είναι στο πλευρό σας.”

Λίγες χρονικές περίοδοι έχουν τόσο βάρος όσο οι πρώτες 100 ημέρες του προέδρου στο αξίωμα. Καθώς ο Biden διασχίζει αυτό το ορόσημο, το PinkNews ανατρέχει σε ό, τι έχει κάνει για τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα και τι απομένει να επιτύχει η διοίκησή του.


1. Ο Biden υπέγραψε την «πιο ουσιαστική εκτελεστική ΛΟΑΤ+ εντολή στην ιστορία» την πρώτη του μέρα

Η πρωτοποριακή εκτελεστική εντολή απευθύνεται σε όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που επιβάλλουν ομοσπονδιακούς νόμους για την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Η διάταξη ενίσχυσε τον Τίτλο VII του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964 και απαιτούσε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην κάνει διακρίσεις βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας του φύλου.

Ως εκ τούτου, η διοίκηση του Biden διαβεβαίωσε τα ΛΟΑΤ+ εργαζόμενα άτομα σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες ότι η κυβέρνηση δε θα κάνει διακρίσεις σε βάρος τους στον χώρο εργασίας. Η εκτελεστική εντολή απαιτούσε επίσης ο επικεφαλής κάθε οργανισμού να επανεξετάσει όλους τους υφιστάμενους κανονισμούς, έγγραφα καθοδήγησης, προγράμματα και πολιτικές για να διασφαλίσει ότι συμμορφώνονται με την εντολή.

Η διαταγή ανέτρεψε ένα υπόμνημα 23 σελίδων από τον John Daukas, επικεφαλής του τμήματος πολιτικών δικαιωμάτων στο Τμήμα Δικαιοσύνης του Trump, το οποίο εκδόθηκε λίγες μέρες πριν η διοίκηση του Biden μπει στο γραφείο. Το υπόμνημα επιδίωξε να παραμορφώσει την ορόσημη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην κομητεία Bostock κατά Clayton, μια απόφαση που καθιέρωσε ότι οι εργοδότες δεν μπορούν να κάνουν διακρίσεις βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας του φύλου.

Το σημείωμα του Daukus επιδίωξε να εξαγάγει εξαιρέσεις από την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν σε κάποια θρησκεία πρέπει να εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι να κάνουν διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤ+ υπαλλήλων τους. Ωστόσο, ο Greg Friel, δικηγόρος που διορίστηκε ως προσωρινός επικεφαλής του τμήματος πολιτικών δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης του Biden, ανακάλεσε το έγγραφο, λέγοντας ότι το υπόμνημα δεν ήταν σύμφωνο με την πρόσφατα εκτελεστική εντολή που υπέγραψε ο Biden την πρώτη του ημέρα.


2. Κατάργησε την στρατιωτική απαγόρευση του Trump για τα τρανς άτομα

Σε μια από τις δεκάδες εκτελεστικές εντολές που υπέγραψε ο Joe Biden, ο πρόεδρος κατάργησε την απαγόρευση της εποχής του Trump για τα άτομα που έχουν τη δυνατότητα να υπηρετούν στο στρατό. Ο Biden έδωσε εντολή στο Υπουργείο Άμυνας να ακυρώσει την άθλια πολιτική και να επιστρέψει σε διαδικασίες που είχαν τεθεί υπό την κυβέρνηση Obama που επιτρέπει στα μέλη της υπηρεσίας να υπηρετούν ανοιχτά, με ορατότητα ως προς την ταυτότητα του φύλου τους στον στρατό.

Το Πεντάγωνο δήλωσε τον Μάρτιο ότι οι ενημερωμένες πολιτικές του θα διευκολύνουν τα τρανς άτομα να ενταχθούν στον στρατό και να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη ενώ υπηρετούν.


3. Το υπουργικό συμβούλιο του Biden είναι ένα από τα πιο συμπεριληπτικά στην ιστορία των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος ξεκίνησε τη θητεία του συγκεντρώνοντας ένα από τα πιο ΛΟΑΤ+ γραφεία στην ιστορία. Αυτό περιλαμβάνει τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο αξιωματούχο του υπουργικού συμβουλίου που επιβεβαιώνεται από τη Γερουσία, τον Pete Buttigieg. Ορίζει επίσης την τρανς γιατρό Rachel Levine στο ρόλο της βοηθού γραμματέα υγείας.

Την Παρασκευή (23 Απριλίου), ανακοίνωσε, επίσης, σχέδια για το διορισμό δύο ΛΟΑΤ+ αξιωματούχων σε υψηλού επιπέδου θέσεις στο Υπουργείο Άμυνας. Ο πρόεδρος Joe Biden είπε ότι σκοπεύει να διορίσει τη Brenda “Sue” Fulton – μια λεσβία ακτιβίστρια που αγωνίστηκε να καταργήσει το “Don’t Ask, Don’t Tell” – στο ρόλο του βοηθού γραμματέα για θέματα εργατικού δυναμικού και αποθεματικών.

Επίσης, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διορίσει τη Shawn Skelley, μία τρανς εμπειρογνώμονα εθνικής ασφάλειας, σε ρόλο βοηθού γραμματέα άμυνας για ετοιμότητα. Η ίδια είχε ενταχθεί στη διοίκηση του Obama ως η πρώτη τρανς βετεράνος που διορίστηκε από έναν πρόεδρο των ΗΠΑ και εργάστηκε ως μέλος της προεδρικής ομάδας μετάβασης του Biden.


4. Κατήργησε την πρόταση Trump να επιτρέπεται στα καταφύγια αστέγων να κάνουν διακρίσεις

Η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε στις 22 Απριλίου ότι θα αποσύρει την πρόταση. Σε δήλωση, το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης (HUD) ανέφερε ότι η αλλαγή του κανόνα της κυβέρνησης Trump θα αποδυνάμωνε τον Κανόνα Ίσης Πρόσβασης, ο οποίος διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καταφύγια και υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο – ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα του φύλου τους.

Η γραμματέας του HUD, Marcia Fudge, δήλωσε ότι ο οργανισμός είναι «ανοιχτός για επιχειρήσεις για όλα τα άτομα» και ότι κανένα άτομο δεν πρέπει να «στερείται πρόσβασης σε στέγαση ή σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες λόγω της ταυτότητας του φύλου.»


5. Ο Biden προστατεύει τα ΛΟΑΤ+ άτομα που σπουδάζουν

Σε ένα σημείωμα προς ομοσπονδιακές υπηρεσίες που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση Biden επιβεβαίωσε ότι ο νόμος περί αστικών δικαιωμάτων του 1972, γνωστός ως Τίτλος IX, πρέπει να θεωρηθεί ότι καλύπτει ΛΟΑΤ+ φοιτήτριες/τές. Αυτό σημαίνει ότι ο ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει τώρα τις διακρίσεις βάσει της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία των ΗΠΑ.

Ο τίτλος IX θεσπίστηκε ως συνέχεια του ψηφίσματος του νόμου περί πολιτικών δικαιωμάτων του 1964 και απαγορεύει τις διακρίσεις «με βάση το φύλο» στην εκπαίδευση. Το 2017, η τότε γραμματέας εκπαίδευσης, Betsy DeVos, απέσυρε την καθοδήγηση της εποχής Obama, η οποία όριζε τον τίτλο IX που κάλυπτε ΛΟΑΤ+ άτομα που σπουδάζουν. Η DeVos ισχυρίστηκε τότε ότι η προστασία των διακρίσεων υπήρξε ένα «πολύ τεράστιο» παράδειγμα «υπερβολικής προσέγγισης» υπό τον Obama.


6. Υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την παγκόσμια ηγεσία της Αμερικής στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων

Ο Πρόεδρος Biden υπέγραψε ένα ιστορικό προεδρικό διάταγμα ζητώντας την παγκόσμια προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ ατόμων τον Φεβρουάριο. Ο Biden είπε ότι ήταν η πρόθεση της διοίκησής του να «επισκευάσει την ηθική μας ηγεσία» και «να αναζωογονήσει την ηγεσία μας στα ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα και να το κάνει διεθνώς».

«Θα διασφαλίσουμε ότι η διπλωματία και η ξένη βοήθεια εργάζονται για την προώθηση των δικαιωμάτων αυτών των ατόμων, συμπεριλαμβανομένης και της καταπολέμησης της ποινικοποίησης και της προστασίας των ΛΟΑΤΚ προσφύγων και αιτούντων άσυλο», υποσχέθηκε.

Οι αναφορές για ΛΟΑΤ+ ζητήματα στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 21% υπό τη διοίκηση του Trump. Ο Biden υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την παγκόσμια ηγεσία της χώρας σε ΛΟΑΤ+ θέματα, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης ενός συνασπισμού ομοϊδεάτων κυβερνήσεων και οργανισμών που θα χρησιμοποιήσουν το «πλήρες φάσμα διπλωματικών εργαλείων» της Αμερικής για να προωθήσουν την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.


7. Ο Biden δημιούργησε ένα νέο συμβούλιο πολιτικής για τα φύλα

Η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε τη σύσταση του Συμβουλίου Πολιτικής για το Φύλο του Λευκού Οίκου την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τον Μάρτιο. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι το συμβούλιο θα είναι ένα «ουσιαστικό μέρος» του διοικητικού σχεδίου για «να διασφαλίσουμε ότι θα οικοδομήσουμε μια πιο ισότιμη και δίκαιη κοινωνία – προστατεύοντας ενεργά τα δικαιώματα και τις μοναδικές ανάγκες όσων αντιμετωπίζουν πολλαπλές μορφές διακρίσεων». Αυτό περιλαμβάνει άτομα που είναι Μαύρα, Ιθαγενείς, Ασιάτες Αμερικής, κατοίκων του Νησιού του Ειρηνικού, άτομα με αναπηρία και που ανήκουν στη ΛΟΑΤ+ κοινότητα.

Η ανακοίνωση του συμβουλίου συνοδεύτηκε από δύο ακόμη εκτελεστικές εντολές για την προστασία των ΛΟΑΤ+ ατόμων και γυναικών. Μια ενολή επικεντρώθηκε στην προώθηση της ισότητας των φύλων και των ίσων ευκαιριών για γυναίκες και κορίτσια. Το δεύτερο επικεντρώθηκε στην αναθεώρηση των πολιτικών του Υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ για «εγγύηση της εκπαίδευσης απαλλαγμένης από τη σεξουαλική βία».


8. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η φυλάκιση τρανς γυναικών σε ανδρικές φυλακές είναι αντισυνταγματική

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έκανε μια δήλωση σε νομικό έντυπο για την Ashley Diamond, μια τρανς γυναίκα που μήνυσε την πολιτεία της Τζόρτζια μετά από επανειλημμένη σεξουαλική επίθεση και άρνηση υγειονομικής περίθαλψης, ενώ ήταν σε φυλακές ανδρών. Το DOJ είπε ότι η όγδοη τροπολογία «απαιτεί από τους υπαλλήλους των φυλακών να διενεργούν εξατομικευμένες αξιολογήσεις που οδηγούν σε εύλογες ασφαλείς συνθήκες περιορισμού και επαρκή ιατρική περίθαλψη για όλα τα άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση».

Η δήλωση πρόσθεσε επίσης ότι η στέγαση τροφίμων σε εγκαταστάσεις που δεν ευθυγραμμίζονται με την ταυτότητα του φύλου τους θέτει τις φυλακισμένες τρανς γυναίκες υπό «σημαντικό κίνδυνο σοβαρής βλάβης».


9. Ο Biden ήταν ο πρώτος πρόεδρος που σηματοδότησε την Παγκόσμια Ημέρα Τρανς Ορατότητας

Ο Biden έγραψε ιστορία ως ο πρώτος πρόεδρο που σηματοδότησε επίσημα την Παγκόσμια Ημέρα Τρανς Ορατότητας στις 31 Μαρτίου. Με προεδρική διακήρυξη δήλωσε ότι ήθελε να τιμήσει και να γιορτάσει «τα επιτεύγματα και την ανθεκτικότητα των τρανς ατόμων και κοινοτήτων». Ο Biden κάλεσε επίσης τους Αμερικανούς να «συμμετάσχουν στον αγώνα για πλήρη ισότητα για όλα τα τρανς άτομα».

Επικρότησε, επίσης, το έργο των ηρωικών τρανς ανθρώπων που έδωσαν σε αμέτρητα άλλα τρανς άτομα τη «γενναιότητα να ζουν ανοιχτά και αυθεντικά». Ο Biden είπε ότι αυτή η «σκληρή πρόοδος» βοήθησε στη διαμόρφωση ενός «όλο και πιο αποδεκτού κόσμου στον οποίο οι συνομήλικοι στο σχολείο, οι συμπαίκτες και οι προπονητές στον αγωνιστικό χώρο, οι συνάδελφοι στην εργασία και οι σύμμαχοι» «υποστηρίζουν και δείχνουν αλληλεγγύη προς την κοινότητα των τρανς ατόμων».


10. Σημαίες υπερηφάνειας στον ίδιο πόλο με τη σημαία των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken εξουσιοδότησε τα διπλωματικά φυλάκια των ΗΠΑ παγκοσμίως να φέρουν και τις δύο σημαίες στον ίδιο πόλο, ανατρέποντας την απαγόρευση της εποχής του Trump του 2019. Η οδηγία κατάργησε την απαγόρευση και οι επικεφαλής των προξενείων θα είναι σε θέση να αποφασίσουν εάν θέλουν να κυματίσουν τη ΛΟΑΤ+ σημαία.

Τέτοια σύμβολα αλληλεγγύης με την ΛΟΑΤ+ κοινότητα θα βασίζονται σε αυτό που είναι «κατάλληλο υπό το φως των τοπικών συνθηκών», ανέφερε η οδηγία του Blinken. Θα λάβει υπόψη ότι η σημαία του Pride ενδέχεται να μην αντιμετωπίζεται ευνοϊκά σε χώρες και περιοχές που υποτιμούν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων.


Ωστόσο, ο Biden δεν έχει ακόμη εκπληρώσει την υπόσχεσή του για την Πράξη για την Ισότητα

Ο νόμος για την ισότητα είναι η πιο σημαντική υπόσχεση του Biden να προωθήσει τα ΛΟΑΤ δικαιώματα στις ΗΠΑ. Η νομοθεσία-ορόσημο θα παρέχει στα ΛΟΑΤ+ άτομα πλήρη προστασία έναντι των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Θα επεκτείνει επίσης σημαντικά τους τομείς στους οποίους ισχύουν αυτές οι προστατευτικές διακρίσεις.

Η νομοθεσία πέρασε από το Σώμα (224-206) τον Φεβρουάριο, με όλους τους Δημοκρατικούς και όλους τους Ρεπουμπλικάνους (εκτός από τρεις) να το υποστηρίζουν. Ωστόσο, η τύχη του νόμου για την ισότητα στη στενά διαιρεμένη Γερουσία είναι αβέβαιη και η νομοθεσία έχει σταματήσει να προχωρά περαιτέρω τους τελευταίους μήνες.

Ο Πρόεδρος Biden δεσμεύθηκε επίσης να κατευθύνει τους ομοσπονδιακούς πόρους για την πρόληψη της βίας κατά των τρανς γυναικών που έχουν διαφορετικό του λευκού χρώμα δέρματος. Ο Biden υποσχέθηκε ότι θα διευθύνει την κυβέρνησή του να ενημερώσει τις εκθέσεις εγκλημάτων και ανθρωποκτονιών του FBI, ώστε να περιλαμβάνουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα ή έκφραση του φύλου. Αυτό θα βοηθήσει ώστε στην επιβολή του νόμου να μετρά πλήρως η έκταση των εγκλημάτων κατά της τρανς κοινότητας, καθώς συχνά τα βίαια εγκλήματα δεν αναφέρονται, ή αναφέρονται λάθος.

Η Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRC) ανέφερε ότι τουλάχιστον 44 τρανς ή gender non-conforming άτομα δολοφονήθηκαν το 2020 με βίαια μέσα, με την πλειοψηφία να είναι τρανς άτομα με διαφορετικό του λευκού χρώμα δέρματος. Ήταν ο υψηλότερος καταγεγραμμένος αριθμός θανάτων τρανς ατόμων και gender non-conforming ατόμων από τότε που το HRC άρχισε να παρακολουθεί αυτήν τη μορφή βίας από το 2013.

Δυστυχώς, και το 2021 το HRC ανέφερε ότι ήδη έχουν υπάρξει τουλάχιστον 16 βίαιοι θάνατοι τρανς ή gender non-conforming ατόμων.




Δες και αυτό!