Εντολή Biden κατά των διακρίσεων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από την πρώτη μέρα

21/01/2021
από
Εντολή Biden
Joe Biden

Μια εκτελεστική εντολή, που εξέδωσε ο Πρόεδρος Joe Biden την πρώτη του ημέρα στο αξίωμά του, θα διαβεβαιώσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δε θα διαπράξει διακρίσεις στο χώρο εργασίας, με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του φύλου, και αναμένεται να αντισταθεί σε τέτοιες διακρίσεις και στον ιδιωτικό τομέα.

Εντολή Biden
Joe Biden

Ο Biden υπέγραψε 17 εκτελεστικές εντολές την Τετάρτη το απόγευμα. Ανέστρεψε την απαγόρευση του Donald Trump για είσοδο ατόμων από πολλές -κατά πλειοψηφία-μουσουλμανικές χώρες, έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, επανήλθε στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, και στη συμφωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόσθεσε περαιτέρω προστασίες κατά της απέλασης για μετανάστες χωρίς έγγραφα ,που έφτασαν στις Η.Π.Α. ως παιδιά, αποκαταστάθηκαν οι προσπάθειες για την προώθηση της ποικιλομορφίας, ξεκίνησαν προσπάθειες για την καταπολέμηση του ρατσισμού, διαλύθηκε η λεγόμενη Επιτροπή του 1776 του Trump (η οποία προώθησε μια ρόδινη άποψη της ιστορίας των Η.Π.Α., υποβαθμίζοντας τον ρόλο της στη δουλεία) και πολλά άλλα. Ο Biden αναμένεται, επίσης, να εκδώσει εντολή ανάκλησης της στρατιωτικής απαγόρευσης του Trump τις επόμενες ημέρες.

Η εκτελεστική εντολή για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων «βασίζεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Bostock κατά Clayton County (2020) και διασφαλίζει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ερμηνεύει τον Τίτλο VII του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964, ως απαγόρευση των διακρίσεων στο χώρο εργασίας λόγω σεξουαλικού προσανατολισμός και ταυτότητα φύλου» , αναφέρει ένα δελτίο τύπου από την ομάδα μετάβασης του Biden.

“Αυτή η εντολή θα κατευθύνει, επίσης, τις υπηρεσίες να λάβουν όλα τα νόμιμα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα ομοσπονδιακά καταστατικά κατά των διακρίσεων, που καλύπτουν τις διακρίσεις λόγω φύλου, απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, προστατεύοντας τα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ6 ατόμων.”

Το πλήρες κείμενο της εντολής θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Οι ακτιβιστικές ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις επαίνεσαν την εντολή του Biden

«Με την υπογραφή αυτής της εκτελεστικής εντολής την πρώτη ημέρα της θητείας του, ο Πρόεδρος Biden επιδεικνύει με τόλμη ότι η κυβέρνησή του θα δώσει προτεραιότητα στα πολιτικά δικαιώματα όλων των Αμερικανών», δήλωσε η Imani Rupert-Gordon, εκτελεστική διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου για τα Λεσβιακά Δικαιώματα. «Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να τερματιστεί η συστημική διάκριση που πλήττει ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, κοινότητες ατόμων με διαφορετικό του λευκού χρώμα δέρματος και άτομα που έχουν πολλές ταυτότητες σε αυτήν τη χώρα και η NCLR προσβλέπει στη συνεργασία με αυτήν τη διοίκηση, για να βοηθήσουμε στην υποστήριξη και την προστασία όλων μας.»

Η εντολή θα έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές, εξήγησε η Shannon Minter, νομική διευθύντρια της NCLR στο The Advocate.

«Στην αρένα της απασχόλησης, για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα προστατεύονται από διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου», είπε. “Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μπορούν να υποβάλουν αξιώσεις στην Επιτροπή Ίσης Απασχόλησης, η οποία είναι μια ανεξάρτητη υπηρεσία που, ακόμη και πριν από τον Bostock, έχει ήδη αναγνωρίσει ότι ο ομοσπονδιακός νόμος περί διακρίσεων λόγω φύλου προστατεύει τα ΛΟΑΤΚ εργαζόμενα άτομα. Τα ΛΟΑΤΚ εργαζόμενα στον ιδιωτικό τομέα άτομα μπορούν επίσης να προβούν στα ομοσπονδιακά δικαστήρια και βάσει αυτής της νέας πολιτικής, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε να επιλέξει να υποβάλει συνοπτικά στοιχεία, που να υποστηρίζουν τις αξιώσεις τους σε υποθέσεις που παρουσιάζουν σημαντικά νομικά ζητήματα.” 

Ελπίδα στα άτομα που ασχολούνται με τον ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμό

«Θα συνεργαστούμε με τη διοίκηση του Biden για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η εκτελεστική εντολή θα εφαρμοστεί πλήρως και ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιδιώκει επιθετικά αναφορές διακρίσεων εις βάρος ατόμων ΛΟΑΤΚ – όχι μόνο στον χώρο εργασίας, αλλά και στην εκπαίδευση, τη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη και τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους», δήλωσε ο James Esseks, διευθυντής του LGBT & HIV Project. «Είναι μεγάλη ανακούφιση να έχουμε μια κυβέρνηση που δεσμεύεται να αποτρέψει τις διακρίσεις».

Η διευθύντρια της εκστρατείας ACLU Trans Justice, LaLa Zannell, πρόσθεσε ότι ο οργανισμός θέλει η διοίκηση του Biden να διευκολύνει τη διαδικασία για τους τρανς ανθρώπους να αποκτήσουν ακριβείς δείκτες φύλου σε ομοσπονδιακά έγγραφα.

Και από τη Sharon McGowan, επικεφαλής στρατηγικής και νομική διευθύντρια της Lambda Legal:

«Επικροτούμε την ταχεία δράση της κυβέρνησης Biden-Harris διευκρινίζοντας ότι τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα θα προστατεύονται από διακρίσεις. Η σημερινή εκτελεστική εντολή στέλνει ένα σαφές μήνυμα από τη διοίκηση ότι ξεκινώντας την πρώτη ημέρα, σκοπεύουν να επιστρέψουν στο κράτος δικαίου και δεσμεύονται να επιβάλουν τα αστικά δικαιώματα των ΛΟΑΤΚ ανθρώπων και την καλωσορίζουμε με ενθουσιασμό. Το Ανώτατο Δικαστήριο κατέστησε σαφές τον περασμένο Ιούνιο, ότι οι διακρίσεις εναντίον κάποιου ατόμου, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου είναι μια μορφή διάκρισης λόγω φύλου, και με τη σημερινή ανακοίνωση, οι ΛΟΑΚΤΙ άνθρωποι μπορούν πλέον να έχουν εμπιστοσύνη, ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα υπερασπιστεί, αντί να αντισταθεί, το δικαίωμά τους να είναι απαλλαγμένα από διακρίσεις. Ανυπομονούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις κοινότητές μας και η κυβέρνηση Biden-Harris πρέπει να γνωρίζει ότι έχουν έναν συνεργάτη στη Lambda Legal για να τη βοηθήσει, ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα.»




Δες και αυτό!