Ορισμένα παντρεμένα ομόφυλα ζευγάρια ενδέχεται να λάβουν αναδρομικές επιστροφές ομοσπονδιακού φόρου εισοδήματος, εάν το Κογκρέσο εγκρίνει την πιο πρόσφατη έκδοση του νόμου του Προέδρου Joe Biden, «Build Back Better Act.»

Το νομοσχέδιο, ένα σαρωτικό σχέδιο κοινωνικών και περιβαλλοντικών δαπανών, θα καθιστά όσα άτομα είχαν παντρευτεί νόμιμα πριν από το 2010 δικαιούχα για ορισμένα επιδόματα που δεν είναι πλέον διαθέσιμα, αναφέρει το CNBC.

Αφού το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το κύριο μέρος του νόμου περί υπεράσπισης του γάμου το 2013 (Defense of Marriage), επιτρέποντας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγνωρίζει τους γάμους ομοφυλόφιλων, η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων άρχισε να επιτρέπει στα ζευγάρια αυτά να υποβάλλουν τροποποιημένες φορολογικές δηλώσεις -από κοινού ως ζευγάρι- από το 2010. Όμως, σύμφωνα με την τρέχουσα έκδοση του νόμου «Build Back Better Act», τα ομόφυλα ζευγάρια που είχαν παντρευτεί πριν από αυτήν την ημερομηνία θα μπορούν να υποβάλουν τροποποιημένες δηλώσεις από το έτος του γάμου τους.

Πέντε πολιτείες πρόσφεραν νομίμως αναγνωρισμένους γάμους σε ομόφυλα ζευγάρια πριν από το 2010 -Κονέκτικατ, Αϊόβα, Μασαχουσέτη, Νιου Χάμσαϊρ και Βερμόντ- όπως και η Περιφέρεια της Κολούμπια.

Το να επιτραπούν οι τροποποιημένες φορολογικές δηλώσεις από την ημερομηνία του γάμου «είναι δίκαιο πράγμα», δήλωσε στο CNBC ο Steve Wamhoff, διευθυντής ομοσπονδιακής φορολογικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Φορολογίας και Οικονομικής Πολιτικής. «Οι άνθρωποι ήταν παντρεμένοι [αλλά] η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν αναγνώριζε τους γάμους τους.»

Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί με την τρέχουσα μορφή του, τα ζευγάρια στα οποία οι σύζυγοι έχουν μεγάλο χάσμα εισοδήματος θα ωφεληθούν περισσότερο από την ανανέωση, δήλωσε στο επιχειρηματικό κανάλι ο οικονομικός σχεδιαστής Jeffrey Levine. Οι σύζυγοι με παρόμοιο εισόδημα πιθανότατα δε θα δουν κάποιο πλεονέκτημα από αυτό, καθώς αυτό πιθανότατα θα τους ωθούσε σε υψηλότερο φορολογικό κλιμάκιο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να ψηφίσει για το νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα, ενώ στη συνέχεια θα εξεταστεί από τη Γερουσία. Και τα δύο κοινοβούλια έχουν δημοκρατική πλειοψηφία, αλλά ορισμένοι από τους πιο συντηρητικούς Δημοκρατικούς ενδέχεται να επιδιώξουν να τροποποιήσουν το νομοσχέδιο για τη μείωση των δαπανών.