Joe Biden προς τρανς νεολαία: «Ο Πρόεδρός σας είναι στο πλευρό σας»

29/04/2021
από
Ο Πρόεδρος Joe Biden στην πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο

Στην πρώτη του ομιλία σε μια κοινή σύνοδο του Κογκρέσου, ο Πρόεδρος Joe Biden κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, χωρίς να παραβλέψει να αφιερώσει λίγο χρόνο για να μιλήσει για την έγκριση του νόμου για την ισότητα και να απευθυνθεί στην τρανς νεολαία της Αμερικής.

Αφού προώθησε το προτεινόμενο Αμερικανικό Σχέδιο Εργασίας, το Αμερικανικό Οικογενειακό Σχέδιο, την αστυνομική μεταρρύθμιση και άλλα μέτρα, είπε: «Ελπίζω, επίσης, ότι το Κογκρέσο θα μπορέσει να φέρει στο γραφείο μου τον Νόμο για την Ισότητα για την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ Αμερικανών πολιτών».

«Σε όλα τα τρανς άτομα της Αμερικής, που παρακολουθούν από το σπίτι – ειδικά τα νεαρά που είναι τόσο γενναία – θέλω να ξέρετε ότι ο πρόεδρός σας είναι στο πλευρό σας», πρόσθεσε Biden.

Ο Πρόεδρος Joe Biden στην πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο

Ο νόμος για την ισότητα, ο οποίος ψηφίστηκε από το Σώμα τον Φεβρουάριο, αλλά δεν έχει περάσει ακόμη από ψηφοφορία στη Γερουσία, απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου σε εθνικό επίπεδο. Θα ισχύει για την απασχόληση, τη στέγαση, τα δημόσια καταλύματα, τις πιστώσεις, τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από ομοσπονδιακό επίπεδο και πολλές άλλες πτυχές της ζωής.

Την πρώτη του ημέρα στο αξίωμά του, στις 20 Ιανουαρίου, ο Biden υπέγραψε εκτελεστική εντολή για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βοστώνης, κατά της περσινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή δήλωσε ότι η διάκριση κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στην εργασία είναι μια μορφή διάκρισης λόγω φύλου και ως εκ τούτου είναι παράνομη.

Η διοίκηση του Biden εφαρμόζει τις αρχές της απόφασης και σε άλλους χώρους εκτός από την απασχόληση. Όμως, η εγγραφή αυτών των αρχών σε νόμο θα σήμαινε ότι μια πολιτική κατά των διακρίσεων δε θα μπορούσε απλώς να αναιρεθεί από έναν άλλον πρόεδρο.

Η τρανς νεολαία, εν τω μεταξύ, βρέθηκε να στοχοποιείται με νομοσχέδια σε επίπεδο Πολιτειών, που θέλουν να εμποδίσουν τα τρανς κορίτσια να αγωνίζονται στον αθλητισμό υπό την ταυτότητα του φύλου τους, ή να τους αρνηθούν την υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο τους. Ο Biden δήλωσε ότι το δικαίωμα φυλομεταβίβασης είναι το ζήτημα των πολιτικών δικαιωμάτων της εποχής μας, και μία από τις πρώτες πράξεις του στο αξίωμά του ήταν η άρση των διακρίσεων που είχε επιβάλλει ο Donald Trump για τα τρανς άτομα που υπηρετούν στον στρατό.

Σε άλλα ζητήματα, ο Biden παρουσίασε το αμερικανικό του πρόγραμμα εργασίας, το οποίο θα χρησιμοποιήσει ομοσπονδιακά κονδύλια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε υποδομές, καθαρή ενέργεια και αλλού, καθώς και το αμερικανικό οικογενειακό σχέδιο, το οποίο θα παρέχει καθολικά προσχολική εκπαίδευση, δωρεάν κολέγια κοινότητας, και έως και 12 εβδομάδες αμειβόμενη οικογενειακή και ιατρική άδεια, ενώ επεκτείνεται η πρόσβαση στη φροντίδα των παιδιών.

Κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει τον Νόμο περί Δικαιοσύνης του Μισθού για να διασφαλίσει την ίση αμοιβή για ίση εργασία ανεξάρτητα από το φύλο. Ενέκρινε εκ νέου τον νόμο για τη βία κατά των γυναικών · τη νομοθεσία για την ασφάλεια των όπλων · μίλησε για ξερίζωμα του συστημικού ρατσισμού και για αστυνομική μεταρρύθμιση · καταπολέμηση εγκλημάτων μίσους· αύξηση του κατώτατου μισθού σε 15 $. Ακόμη, μίλησε για εξασφάλιση του δικαιώματος των εργαζομένων να προσχωρήσουν σε συνδικάτα · για προστασία των δικαιωμάτων ψήφου · για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής · για τη μεταρρύθμιση του συστήματος μετανάστευσης · για την καταπολέμηση του καρκίνου, και για μία σειρά μέτρων για μια πιο προσιτή υγειονομική περίθαλψη.

«Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να στρέψουμε το τόξο του ηθικού σύμπαντος προς τη δικαιοσύνη. Πραγματική δικαιοσύνη», είπε ο Biden.

Ενημέρωσε επίσης για την ανταπόκριση της πανδημίας και τις οικονομικές της επιπτώσεις, με περισσότερα από 220 εκατομμύρια εμβόλια που παραδόθηκαν κατά τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του, καθώς και για το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης. Η οικονομία έχει δημιουργήσει 1,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εκείνη την περίοδο, πρόσθεσε.

Νωρίτερα στην ομιλία του, σημείωσε ότι ήταν ο πρώτος πρόεδρος που είπε τις λέξεις «Κυρία Αντιπρόεδρος», μια αναφορά στην Kamala Harris, την πρώτη γυναίκα που κατείχε αυτήν τη θέση (και το πρώτο πρόσωπο που δεν είναι λευκό). “Κανένας πρόεδρος δεν είπε ποτέ αυτά τα λόγια από αυτό το βάθρο και είναι καιρός,” είπε.

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστικές οργανώσεις χαιρέτησαν τις δηλώσεις του για την τρανς νεολαίο και την ισότητα.

«Η κυβέρνηση του Biden κατέστησε σαφές με τις ενέργειές του ότι είναι σύμμαχος στον αγώνα για ισότητα και δικαιοσύνη για τους ΛΟΑΤΚ ανθρώπους εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Εκστρατείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Alphonso David. «Και απόψε, χαιρόμαστε που ακούμε τον πρόεδρο να λέει απευθείας από το Κογκρέσο ότι η έγκριση του νόμου για την ισότητα παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της διοίκησής του και πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ισότητα και η δικαιοσύνη δεν είναι κομματικοί στόχοι – είναι το θεμέλιο στο οποίο ιδρύθηκε η χώρα μας.

«Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, της στέγασης, της εκπαίδευσης και άλλων κρίσιμων τομέων της ζωής, αντιμετωπίζουν βία που προκαλείται από προκατάληψη · και άλλα εμπόδια που μειώνουν στην ικανότητά μας να ζούμε πλήρως και ελεύθερα τη ζωή μας. Ειδικά σε αυτήν την περίοδο, όταν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚ δέχονται επίθεση σε πολλές Πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα, ήταν σημαντικό να δούμε τον Πρόεδρο Biden να ξεκαθαρίσει απόψε ότι η προτεραιότητά του είναι να συνεχίσει τον κοινό μας αγώνα για να διασφαλίσει ότι κάθε Αμερικανός θα έχει πρόσβαση στην πληρότητα των ευκαιριών που η χώρα μας προσφέρει. Σε αυτό το σημείο, ήμασταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένα που ακούσαμε τον πρόεδρο να ενισχύει συγκεκριμένα την υποστήριξή του για τα τρανς άτομα και ιδιαίτερα να την τρανς νεολαία μας.

«Επιπλέον, ο Πρόεδρος Biden κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει πολλές ακόμη πολιτικές που είναι κρίσιμες για την κοινότητα των ΛΟΑΤΚ ανθρώπων σε αυτήν τη χώρα: πρόσβαση σε προσιτή υγειονομική περίθαλψη και εμβόλια για όλους, πρόληψη της ένοπλης βίας · δικαιώματα ψήφου; μεταρρύθμιση της αστυνομίας και της ποινικής δικαιοσύνης · και μεταρρύθμιση της μετανάστευσης. Η Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επικροτεί την αποψινή ομιλία του προέδρου, τις ενέργειές του κατά τις πρώτες 100 ημέρες στο αξίωμά του και τη σαφή ώθηση της διοίκησής του να κάνει τη χώρα μας ασφαλέστερη και πιο ισότιμη για όλους.»

Ο Εθνικός Εκτελεστικός Διευθυντής της PFLAG, Brian K. Bond, ο οποίος είχε προηγουμένως υπηρετήσει στη διοίκηση Obama-Biden, εξέδωσε αυτή τη δήλωση:

«Είμαστε ευγνώμονες στον Πρόεδρο Biden για την ακλόνητη υποστήριξή του στα αγαπημένα μας ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα. Η δέσμευσή του να εγκρίνει τον νόμο για την ισότητα – νομοθεσία που θα εκσυγχρονίσει τους νόμους περί πολιτικών δικαιωμάτων του έθνους μας, συμπεριλαμβάνοντας ρητή προστασία για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, καθώς και τη βελτίωση της προστασίας για τις γυναίκες, τα άτομα με διαφορετικό του λευκού χρώμα δέρματος, τα άτομα με διαφορετική εθνική καταγωγή και τα άτομα όλων των θρησκειών – έχει τόση σημασία για τις οικογένειές μας. Είμαστε επίσης συγκλονισμένοι από τη δυνατή του υποστήριξη για τα τρανς παιδιά μας, των οποίων τα δικαιώματα και οι ζωές έχουν υποστεί επίθεση με εκατοντάδες επικίνδυνους και καταστροφικούς νόμους σε 33 πολιτείες σε αυτήν τη χώρα.

«Οι PFLAGers παντού στηρίζουν τον πρόεδρο, ζητώντας από το Κογκρέσο να εγκρίνει τον νόμο για την ισότητα. Οι οικογένειές μας θα συνεχίσουν να κάνουν το έργο της γενναίας ανταλλαγής των ιστοριών τους με τους νομοθέτες, για το γιατί ο νόμος για την ισότητα θα προστατεύσει τους αγαπημένους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους – και τους τρόπους με τους οποίους αυτοί οι επικίνδυνοι και καταστροφικοί αντι-τρανς νόμοι βλάπτουν τα παιδιά τους.»

Η Εκτελεστική Διευθύντρια της NextGen America, Cristina Tzintzún Ramirez πρόσθεσε:

«Μετά από τέσσερα χρόνια, καταστροφικά χρόνια, μας υπενθύμισαν απόψε πώς είναι να έχουμε ισχυρή, ηγεσία με ενσυναίσθηση στον Λευκό Οίκο. Οι πρώτες 100 μέρες του Προέδρου Biden μας έφεραν μια πολύ αναγκαία ανακούφιση από την πανδημία και τα σχέδια για τη βελτίωση της χώρας σε όλα, από την προσιτή τιμή του κολλεγίου έως τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚ+ κοινότητα και τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά το ποσοστό συμμετοχής των νέων μας έφερε ένα μέλλον γεμάτο δυνατότητες. Εκτός από την προώθηση της τολμηρής νομοθετικής ατζέντας του μέσω του Κογκρέσου, ο πρόεδρος θα πρέπει να αναλάβει άμεση δράση για να ακυρώσει τουλάχιστον 50.000 $ ανά δανειολήπτη στο χρέος των φοιτητικών δανείων.»




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!