TikTok: Απαγόρευση περιεχομένου ψευτο-θεραπείας μεταστροφής

21/10/2020
από
TikTok, ψευτο-θεραπεία, μεταστροφής

Το TikTok απαγορεύει περιεχόμενο που προωθεί τη λεγόμενη «γκέι “θεραπεία” μεταστροφής» με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση των σχετικών συζητήσεων και εκκλήσεις προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το TikTok UK ανακοίνωσε ότι επικαιροποιεί τις οδηγίες του με στόχο την «κατάργηση περιεχομένου που είναι επιβλαβές για τη ΛΟΑΤΚ+ κοινότητα, με την κατάργηση των ιδεών μίσους, συμπεριλαμβανομένου περιεχομένου που προωθεί τη ψευτο-θεραπεία μεταστροφής και την ιδέα ότι κανείς δε γεννιέται ΛΟΑΤΚ+ άτομο.» 

Γενική απαγόρευση του μίσους

Άλλο περιεχόμενο που απαγορεύεται πλέον στο Tik Tok, που έχει πάνω από 100 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες στην Ευρώπη, περιλαμβάνει νεο-ναζιστικές ιδεολογίες, εθνικιστικές ιδεολογίες λευκού προνομίου και θεωρίες συνωμοσίας που στοχεύουν εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες.

Ο Harry Hitchens, συνιδρυτής της εκστρατείας Ban Conversion Therapy, δήλωσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την κίνηση αυτή, αλλά προειδοποίησε ότι «έχουμε ακούσει αυτήν την υπόσχεση κι από άλλες πλατφόρμες, χωρίς πολύ αποτέλεσμα.» 

Πρόσθεσε: «Ξανά και ξανά, έχουν γίνει δεσμεύσεις από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για τον περιορισμό της εμβέλειας των λεγόμενων οργανισμών «θεραπείας μεταστροφής.»  Θα θέλαμε τώρα να δούμε αυτές τις δεσμεύσεις να γίνονται πράξεις.”

Ο Boris Johnson χαρακτήρισε την κακοποιητική αυτή πρακτική τον Ιούνιο ως «απολύτως αποτρόπαια» και δεσμεύτηκε ότι θα «προωθούσε» σχέδιο για να την καταστήσει παράνομη στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις είχε διεξαχθεί μελέτη σχετικά με τον επιπολασμό της.

Πιέσεις προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου

Η τελευταία κίνηση του TikTok για την κατάργηση τέτοιου περιεχομένου από την πλατφόρμα του έχει αναζωπυρώσει τις διαμαρτυρίες προς την κυβέρνηση, ώστε να επιταχύνει τη δράση της σχετικά με την ψευτο-θεραπεία μεταστροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Dan Carden ήταν μεταξύ των βουλευτών των Εργατικών που καλωσόρισαν την κίνηση, λέγοντας στο PoliticsHome: «Είναι ευπρόσδεκτο να βλέπουμε διαδικτυακές πλατφόρμες να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των χρηστών τους από επικίνδυνο και επιβλαβές περιεχόμενο που περιλαμβάνει «θεραπείες» και «θεωρίες» μεταστροφής ομοφυλοφίλων. Η δράση της κυβέρνησης έχει καθυστερήσει» 

Εν τω μεταξύ, η Abena Oppong-Asare, μέλος, επίσης, του Εργατικού κόμματος είπε: «Το TikTok κάνει το σωστό απαγορεύοντας περιεχόμενο που προωθεί τη «θεραπεία» μεταστροφής ομοφυλοφίλων. Αυτή είναι μια αποτρόπαια πρακτική. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να ενεργήσει επειγόντως για να κάνει το σωστό, ώστε να διασφαλίσει ότι αυτό απαγορεύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.»

Και ο Alyn Smith μέλος στο Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP) είπε: “Η «θεραπεία» μεταστροφής ομοφυλοφίλων σε όλον τον κόσμο προκαλεί ακραία δεινά για τα άτομα. Είναι μια δόλια πρακτική, που βλάπτει σοβαρά τους ανθρώπους. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περίπου το 70% των ανθρώπων που έχουν περάσει από «θεραπεία» μεταστροφής ομοφυλοφίλων είχαν αυτοκτονικές σκέψεις. Πάνω από το 30% έχουν επιχειρήσει αυτοκτονία, ενώ πάνω από το 40% έχουν αυτοτραυματιστεί. Είναι μια άθλια επίθεση στην ευτυχία ενός ατόμου και αυτό πρέπει να απαγορευτεί πλήρως.» 

Ο Σκωτσέζος βουλευτής πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η κίνηση του TikTok “θα φέρει μία μεγαλύτερη αίσθηση επείγοντος” για την κατάργηση επιβλαβούς περιεχομένου, όταν εμφανίζεται.

Το σχόλιο από την Stonewall

Η Stonewall είπε, επίσης, ότι ήταν καλό το TikTok να «εντείνει» τη δράση του σε αυτό το ζήτημα:

“Όλες οι μορφές της λεγόμενης “θεραπείας” που επιχειρούν να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου ή/και την ταυτότητα του φύλου είναι ανήθικες και έχουν καταδικαστεί από μεγάλους οργανισμούς υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το NHS, τα ψυχοθεραπευτικά και συμβουλευτικά όργανα” , δήλωσε ο Josh Bradlow, Διευθυντής Πολιτικής στη Stonewall.

«Το να είσαι λεσβία, γκέι, μπάι, ή τρανς άτομο δεν είναι κάτι που μπορεί ή πρέπει να «θεραπευτεί.» 

“Η εθνική ΛΟΑΤ έρευνα της κυβέρνησης διαπίστωσε ότι το 2% των ΛΟΑΤ ατόμων έχει υποβληθεί σε «θεραπεία» μεταστροφής και ένα επιπλέον 5% έχει δεχτεί πρόταση για να λάβει «θεραπεία.»

“Αν θέλουμε όλοι οι ΛΟΑΤ άνθρωποι να είναι ασφαλείς, τότε η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει μια αποτελεσματική απαγόρευση αυτών των επιβλαβών πρακτικών τώρα.” 

Το TikTok επιβεβαίωσε ότι περιεχόμενο που μιλά θετικά για την ψευτο-θεραπεία μεταστροφής των ομοφυλόφιλων ή ισχυρίζεται ότι είναι αποτελεσματική, θα καταργηθεί. Το ίδιο θα γίνει και με περιεχόμενο που προωθεί παραπληροφόρηση σχετικά με την κοινότητα των ΛΟΑΤ ατόμων.

Μερικά δεδομένα

https://avmag.gr/121785/telos-stis-therapeies-metastrofis-stin-ellada1/




Δες και αυτό!