Έκκληση για παγκόσμια απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής από εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Εθνών

0
738

Την παγκόσμια απαγόρευση των “θεραπειών μεταστροφής”, ζήτησε ένας εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζοντας τις πρακτικές αυτές ως “εξευτελιστικές και εγκληματικές”.

Ο Victor Madrigal-Borloz, ένας εμπειρογνώμονας για την προστασία από τη βία και τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, έκανε την έκκληση αυτή καθώς παρουσίασε μια έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, “οι πρακτικές αυτές προκαλούν σοβαρό πόνο και ταλαιπωρία σε ΛΟΑΤ+ άτομα επιφέροντας μακροχρόνια ψυχολογική και σωματική βλάβη”.

“Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν αποκλειστικά σε ΛΟΑΤ+ άτομα με συγκεκριμένο στόχο την παρέμβαση στην προσωπική τους ακεραιότητα και αυτονομία, επειδή ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός ή η ταυτότητα του φύλου τους δεν εμπίπτει σε αυτό που θεωρείται από ορισμένα άτομα ως επιθυμητός κανόνας“, δήλωσε ο Madrigal-Borloz.

“Είναι εξευτελιστικές και μεροληπτικές και βασίζονται στην πεποίθηση ότι τα ΛΟΑΤ+ άτομα είναι κατώτερα και ότι πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να τροποποιήσουν τον προσανατολισμό ή την ταυτότητά τους για να αποκαταστήσουν αυτήν την υποτιθέμενη κατωτερότητα.”

Η έκθεσή του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιείχε στοιχεία από 130 περιπτώσεις ατόμων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία μεταστροφής.

Αυτές οι “θεραπείες” περιλάμβαναν ξυλοδαρμούς, βιασμούς, ηλεκτροπληξίες, καταναγκαστική φαρμακευτική αγωγή, εγκλεισμό, λεκτική ταπείνωση, βιασμούς και άλλες σωματικές, ψυχολογικές και σεξουαλικές κακοποιήσεις.