Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ φοβίας σήμερα. Μια ήμερα που τα τελευταία χρόνια είθισται οι πολιτικοί μας να κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις (όπως και στο Pride) υπέρ της ισότητας και κατά της ρητορικής μίσους (αρκετά ειρωνικό αν σκεφτείς πως οι ίδιοι πολιτικοί δεν κάνουν τίποτα όταν αυτή η ρητορική εκφράζεται δίπλα τους).

Πολύ συχνά ακούω το επιχείρημα ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα μας, πλέον, δεν αντιμετωπίζουν διακρίσεις, ότι κανείς δεν τα πειράζει και ότι τα δικαιώματά τους αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο – το μαρτυρούν άλλωστε και οι ΛΟΑΤΚΙ+ λίστες στις οποίες η Ελλάδα ανεβαίνει θέσεις (?!).

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι όλα αυτά είναι μπούρδες και για να σας το αποδείξω θα χρειαστεί απλώς να σας θυμίσω – λόγω και της ημέρας- κάποιες ειδήσεις που αφορούν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και στη δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν. Σημαντική σημείωση: όλα τα περιστατικά που θα διαβάσετε δημοσιευτήκαν το 2023!

⇒ Πολιτικοί που κάνουν πλάκα με τις ταυτότητές μας, που θεωρούν ότι ξέρουν καλύτερα τα δικαιώματά μας και (Πρωθυπουργοί) που δεν κάνουν τίποτα όταν ακούν να μας κακοποιούν.

Η προεκλογική αυτή περίοδος μάς έδωσε αρκετά παραδείγματα γύρω από το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί τη ρητορική μίσους εναντίον μας. Από το παραλήρημα του Σαμαρά (στο οποίο κανείς από την κυβέρνηση δεν αντέδρασε), στις ΛΟΑΤΚΙ+ πελατείες της Κανέλλη μέχρι τις υποψηφιότητες, όπως αυτή του Μιθριδάτη, που εξακολουθούν να υπερασπίζονται το ομοφοβικό/σεξιστικό χιούμορ τους, τα παραδείγματα είναι πολλά και αρκετά πρόσφατα.

⇒ Στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά τρώνε εκφοβισμό και ξύλο, οι καθηγητές δεν επιτρέπουν να συζητηθούν οι ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες ενώ οτιδήποτε rainbow προκαλεί ομοφοβικό/τρανσφοβικό παραλήρημα

Εδώ αρκεί να θυμηθούμε τα rainbow παγκάκια στον Λαγκαδά που γέμισαν ομοφοβικά συνθήματα, το rainbow πασχαλινό αυγό που ξύπνησε την ομοφοβία στην Πτολεμαΐδα, το τρανς άτομο στο πανεπιστήμιο της Πάτρας που δέχθηκε ξυλοδαρμό και την καθηγήτρια γυμνασίου που απάντησε σε μαθήτρια ότι «δεν μετράω την εργασία σου γιατί δεν υποστηρίζω λούγκρες».

⇒ Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα υποφέρουν από διακρίσεις είτε πάνε στο σουπερμάρκετ είτε δουλεύουν στο δημόσιο

Ένα καρότσι μπορεί να γίνει η αφορμή, αν είσαι τρανς, να δεχθείς σωματική επίθεση ενώ αν είσαι γκέι και δουλεύεις στο δημόσιο μπορεί να ζεις για χρόνια υπό καθεστώς εκφοβισμού.

⇒ Οι σύλλογοι γονέων αναγνωρίζουν τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες ως αμαρτία/ασθένειας, προτείνοντας μάλιστα και μεθόδους θεραπείας

Μια βόλτα σε ιστοσελίδες όπως το mumdadandkids.gr ή μια επίσκεψη σε συλλόγους όπως η Πρωτοβουλία Γονέων και Εκπαιδευτικών στην Καβάλα θα σας κάνει να βρεθείτε κατευθείαν στον Μεσαίωνα. Η τελευταία, μάλιστα, κυκλοφόρησε και μοίρασε ένα έντυπο με τίτλο «Η διδασκαλία της Ορθόδοξου Εκκλησίας Περί Ομοφυλοφιλίας και η Θεραπεία της – Μέσα από την Αγία Γραφή και του Άγιους Πατέρες».

⇒ Επιχειρήσεις αρνούνται υπηρεσίες σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα επειδή «αναγνωρίζονται ως προκλητικά»

Και από την Καβάλα στην Άρτα, όπου σε ένα μπαρμπέρικο αρνήθηκαν την εξυπηρέτηση σε ένα άτομο επειδή ήταν τρανς, ενώ στο Ναύπλιο ένα ομοφοβικό ταβερνάκι έδιωξε ομόφυλο ζευγάρι, επειδή το θεώρησε προκλητικό.

Μετά από όλα αυτά, είναι σαφές ότι στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙ+φοβίας πρέπει να τιμάται 365 μέρες τον χρόνο!

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected] Cu!