Ομοφοβικό και ρατσιστικό παραλήρημα από τον Αντώνη Σαμαρά

10/05/2023
από
φωτογραφία αρχείου
Γεμάτο ομοφοβικές και ρατσιστικές εκφράσεις ήταν η χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, κατά την εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, στην οποία μίλησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός αποκάλεσε τους μετανάστες «παράνομους απ’ έξω», είπε ότι «αυτά δεν είναι Ευρώπη» όταν αναφέρθηκε στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ενώ είδε εντολές «άνωθεν» από κάποιες σκοτεινές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινώντας το παραλήρημά του σημείωσε ότι «αντί να στηρίζουμε τους νέους μας να κάνουν παιδιά, προσπαθούμε να εισάγουμε παράνομους απ’ έξω. Πολλοί των οποίων αρνούνται να ενσωματωθούν. Όμως, κι αυτό διαλύει την Ευρώπη.

Σήμερα υπάρχει και η λεγόμενη “αποδόμηση”. Το woke culture. Κι όχι μόνο στην Ευρώπη. Στη Δύση γενικότερα. Δηλαδή το γκρέμισμα όσων συνιστούν την κοινή κληρονομιά μας. Όπως τα ιερά πρόσωπα της Μάνας και του Πατέρα, υποβιβάζονται σε απρόσωπους αριθμούς: “Γονέας 1 και Γονέας 2”. Αυτά δεν είναι Ευρώπη».

Ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι «φτάσαμε σήμερα, την ώρα που τα προβλήματα γιγαντώνονται, να πιθηκίζουμε εισαγόμενες ανοησίες για το πόσα είναι τα φύλα. Στα χρόνια του Μεσαίωνα τσακώνονταν, για το “φύλο των αγγέλων”. Σήμερα τσακωνόμαστε για το πόσα είναι τα “φύλα” των ανθρώπων. Είναι λάθος για τη Δύση αυτός ο καταχρηστικός δικαιωματισμός, που οδηγεί σε μια και ακατανόητη «νέα γλώσσα», πολιτικής ορθότητας. Που θυμίζει το new talk του Όργουελ. Από το έργο του «1984». Όπως το να μας καλούν, εμάς τους Ευρωπαίους, τώρα να μη λέμε “Καλά Χριστούγεννα”, αλλά “Καλές Γιορτές”. Κι όλα αυτά επιχειρείται να επιβληθούν άνωθεν. Και κάθε αντίρρηση να στιγματίζεται, σχεδόν να απαγορεύεται».

«Αυτό καταργεί την ελευθερία της έκφρασης, καταργεί την ελευθερία της συνείδησης, επιβάλλει την αστυνομία της σκέψης. Αυτά είναι ακρότητες που διαλύουν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Κι όσα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας υιοθετούν τέτοια ατζέντα, κινδυνεύουν να συρρικνωθούν. Πράγμα που ήδη συμβαίνει σε πολλές χώρες. Και στη θέση τους αναδεικνύονται αντί-συστημικά κόμματα. Που -προσέξτε- δεν τοποθετούν την προτεραιότητά τους την Ευρώπη όπως εμείς. Κάθε άλλο» είπε ο Αντώνης Σαμαράς στο ακροδεξιό του κρεσέντο.

Σ.Υ.Δ.: «Έχετε πλήρη άγνοια της ευρωπαϊκής πραγματικότητας κύριε Σαμαρά»

Την δική της απάντηση στις ομοφοβικές/ρατσιστικές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά έδωσε η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Άννα Απέργη, η οποία ανάφερε:

«Ακούγοντας τη χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο, σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, ήρθε στη μνήμη μου μία φράση που είχε πει κάποτε η αείμνηστη Μαρίνα Γαλανού: “Ευρωπαϊστές για τα πανηγύρια”.

Τι ακούσαμε στο ομοτρανσφοβικό και ξενοφοβικό κρεσέντο του πρώην πρωθυπουργού:

Τον ακούσαμε να αποκαλεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως “παράνομους απ’ έξω”. Ότι σήμερα υπάρχει η λεγόμενη “αποδόμηση”, το “woke culture”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η οποία είναι μέγας κίνδυνος για την ελληνική οικογένεια, μιας και απειλεί τα ιερά πρόσωπα της μάνας και του πατέρα, υποβιβάζοντας τα σε απρόσωπους αριθμούς, όπως ο ίδιος ανέφερε, σε γονέας 1 και γονέας 2. Ότι πιθηκίζουμε, όπως είπε, εισαγόμενες ανοησίες για το πόσα είναι τα φύλα. Ότι προσπαθούν να μας επιβάλουν να μη λέμε “καλά Χριστούγεννα”, αλλά “καλές γιορτές”. Και ότι όλα αυτά δεν είναι Ευρώπη, αντιθέτως πάνε να διαλύσουν την Ευρώπη.

Τι ακούσαμε λοιπόν φίλες και φίλοι χθες στη γιορτή της Ημέρας της Ευρώπης και λίγες ημέρες πριν από τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας και Ιντερφοβίας (17 Μαϊου – IDAHOBIT), από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά;

Ακούσαμε ότι πετάει στο σκουπιδοτενεκέ τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, καθώς επίσης και όλες τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης που αφορούν το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.

Τον ακούσαμε ότι γράφει στα παλιά του τα παπούτσια οδηγίες και αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως η απόφαση 2048(2015), όπου στην παρ. 6.2.4. συστήνει στα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν την επιλογή της τρίτης καταχώρησης φύλου στα έγγραφα ταυτοποίησης για όσα πρόσωπα το επιθυμούν.

Τον ακούσαμε να μας λέει ότι θεωρεί απειλή για τη χώρα μας το Ψήφισμα 2239 (2018) που αφορά την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και την επίτευξη ισότητας ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, το οποίο μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι κρίσιμο και αναγκαίο, τα Ευρωπαϊκά Κράτη να σταματήσουν τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τόσο τα ενήλικα πρόσωπα και τα παιδιά στις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες, καλώντας τα Κράτη-Μέλη να διασφαλίσουν ότι οι συνταγματικές, νομοθετικές και ρυθμιστικές τους διατάξεις και πολιτικές που διέπουν τα δικαιώματα των συντρόφων, των γονέων και των παιδιών εφαρμόζονται χωρίς διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, εξαλείφοντας όλες τις αδικαιολόγητες διάφορες μεταχειρίσεις με βάση αυτούς τους λόγους.

Όπως επίσης ότι θεωρεί απειλή το Ψήφισμα (2021/2679RSP) της 14ης Σεπτεμβρίου 2021 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που λέει ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά την αναγνώριση των γάμων και των συμφώνων συμβίωσης χωρίς διακρίσεις φύλου.

Ότι δεν αναγνωρίζει κανένα Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, αλλά ούτε και το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής των έγγαμων ΛΟΑΤΚΙ+ και ιδιαίτερα των τρανς προσώπων, όπως αυτά κατοχυρώνονται και μέσα από το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ. Όπως φυσικά και δεν αναγνωρίζει καν την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), -υπόθεση C‑490/20 (V.М.А. κατά Stolichna obshtina, rayon «Pancharevo»)-, η οποία λέει ότι εφόσον ένα παιδί έχει αναγνωριστεί ως τέκνο μίας ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειας σε μία χώρα της ΕΕ, αυτό είναι υποχρεωτικό να ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Επιπλέον, τον ακούσαμε να μας λέει με λίγα λόγια ότι δεν αναγνωρίζει κανένα Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου στο Άρθρο 21 που αφορά τις διακρίσεις, συμπεριλαμβάνει και τα ΛΟΑΤΚΙ+.

Τέλος, ο κύριος Σαμαράς χθες στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, αυτό που μας είπε είναι πως πετάει στον κάλαθο των αχρήστων το Πόρισμα της Επιτροπής που διόρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, της Εθνικής Στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, μιας και όλα τα παραπάνω όπως ο ίδιος ανέφερε “…δεν είναι Ευρώπη”.

Αυτά που ακούσαμε κύριε Σαμαρά χθες, δεν είναι Ευρώπη. Έχετε πλήρη άγνοια της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και είστε πολύ μακριά έως και στην απέναντι όχθη από αυτή.

Η Νέα Δημοκρατία, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους, αλλά θα πρέπει να μας δώσουν ρητές απαντήσεις και εν όψει των εθνικών μας εκλογών, για όλα αυτά που ακούστηκαν χθες από τον Αντώνη Σαμαρά και που αποτελούν ντροπή για την Ευρώπη.

Γιατί; Γιατί τα ζητήματα Κράτους Δικαίου, ισονομίας, ισοπολιτείας και δημοκρατίας είναι τα πλέον θεμελιώδη σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια συνέντευξη για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα
Δες και αυτό!