H Λιάνα Κανέλλη σχολιάζει τη σχέση του ΚΚΕ με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα

08/05/2023
από
Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Ανδρέα Παναγόπουλο και το in.gr έδωσε η Λιάνα Κανέλλη. Η υποψήφια με το ΚΚΕ ερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για το σύμφωνο συμβίωσης, τον γάμο και τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Παραθέτουμε κατά λέξη το απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα.

Κυρία Κανέλλη, θα ξεκινήσω από το δέντρο και όχι από το δάσος. Το ΚΚΕ, ιστορικά, υπήρξε ένα πρωτοπόρο κόμμα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα ζητήματα ισότητας των φύλων και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με μία κριτική ότι δεν υποστηρίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+. Για παράδειγμα δεν ψήφισε για τον γάμο (σ.σ. προφανώς εννοεί το σύμφωνο συμβίωσης ο δημοσιογράφος) και τη κατοχύρωσή τους. Γιατί;

Μου έκανε εντύπωση που μπαίνει στη πολιτική ατζέντα αυτή, μαζί με όλες τις διαστρεβλώσεις της πολιτικής ατζέντας από τα άλλα κόμματα αυτό, λες και είναι η αχίλλειος πτέρνα του ΚΚΕ. Είναι λάθος, το έχει εξηγήσει πεντακόσιες χιλιάδες φορές.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ τον θεσμό του γάμου, που τον βγάζει από τα στενά ασφυκτικά οικονομικά του πλαίσια και τον αφήνει στα συναισθηματικά και της ελεύθερης βούλησης σχέδια, συμπαρασύρει εκ των πραγμάτων μαζί με τον θεσμό του γάμου και το σύμφωνο συμβίωσης (γιατί έχουμε πει όχι στο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ετεροφύλων), διαστρεβλώθηκε σκόπιμα για να δημιουργήσει ένα κλίμα έτσι ώστε η ΛΟΑΤΚΙ+ πελατεία -και λυπάμαι πάρα πολύ που λέω τη λέξη πελατεία αλλά δυστυχώς η αντίληψη της πελατείας με γκρουπαρίσματα του εκλογικού σώματος σε νέους, αδύνατους, συνταξιούχους, γέρους, γυναίκες, παιδιά, αθλητές, ετούτο, κείνο, τ’ άλλο-, διασπά την κοινωνία έτσι ώστε να προσπορίζονται οφέλη κάποια άλλα κόμματα.

Ούτως ή άλλως δε, ο τρόπος με τον οποίον τέθηκε το θέμα ήτανε κατά την άποψή μας λανθασμένος. Δεν υπάρχει καμία τάση αποκλεισμού για κανέναν και καμία τάση από το κόμμα να μην αναγνωρίζει τα δικαιώματα της ισοτιμίας.

Το ότι ζητάει παραπάνω απ’ αυτά που η μόδα έφερε από εξωτερικό κάνει το ΚΚΕ ένα γνήσιο κομμουνιστικό κόμμα ελλάδος. Και το εννοώ: και γνήσια κομμουνιστικό και ελλάδας.

Τί θέλω να πω; Το να λες ότι μία σχέση μία σχέση συναισθηματική, μία σχέση ερωτική, μία σχέση με παιδιά ή χωρίς παιδιά, μία σχέση βαθιά συναισθηματική που δένει δύο ανθρώπους, έτσι; Που δε φαντάζομαι, εκτός και μπαίνουμε σε ιστορίες που παντρεύονται δύο περιουσίες, αλλά οι φυσιολογικοί άνθρωποι, όλοι οι υπόλοιποι σε σχέσεις τέτοιου τύπου ήμαστε και θα θέλουμε να ήμαστε, δεν πρέπει να εξαρτάται από τις επιπτώσεις που έχει είτε η απώλεια, είτε η ασθένεια, είτε η ανεργία, στη ζωή και την οικονομία του άλλου ανθρώπου.

Άρα λοιπόν σε μία κοινωνία στην οποία δεν περιμένεις να ζήσεις από τη σύνταξη του πεθαμένου σου συντρόφου και πρέπει να περιμένεις να ζήσεις αξιοπρεπώς από τη σύνταξη που ο ίδιος έχεις και εκείνη που ο ίδιος έχει, αλλάζουμε την υφή των ανθρωπίνων σχέσεων, τη διαστρεβλώνουμε σε οικονομική συναλλαγή. Αυτό ήταν και το βασικό κίνητρο.

Το να μη μπορείς να ας πούμε πάρεις απόφαση για κάποιον, ξέρετε, πέρα από την ιερότητα του γάμου που είναι η θρησκευτική προσέγγιση του γάμου, σε διαφορετικές θρησκείες είναι ιερός ο γάμος, έτσι; Πέρα από το μυστήριο, λοιπόν, του γάμου, γιατί και στη δική μας θρησκεία μυστήριο είναι, όλη αυτή η ιστορία του πλέγματος των διεκδικήσεων των ΛΟΑΤΚΙ+ έρχεται από την αδικία που υπάρχει στις σχέσεις σε οικονομικό και βουλησιακό επίπεδο. Λοιπόν, το ΚΚΕ, είναι ένα βήμα μπροστά. Μέχρι εκεί.

Άρα δεν υπάρχει ζήτημα με τα δικαιώματά τους;

Κανένα, κανένα. Όχι απλώς δεν υπάρχει. Ζητάμε και περισσότερα απ’ αυτά που ζητάνε οι ίδιοι.

πηγή: t-zine.gr
Δες και αυτό!