Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern παραιτείται

19/01/2023
από
Jacinda Ardern
Jacinda Ardern

Η ΛΟΑΤΚΙ+ σύμμαχος, Jacinda Ardern, παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της Νέας Ζηλανδίας, λέγοντας ότι δεν είχε πλέον «αρκετό απόθεμα» για να κάνει τη δουλειά.

Η Ardern ανακοίνωσε την παραίτησή της στην ετήσια κοινοβουλευτική επιτροπή των Εργατικών την Πέμπτη (19 Ιανουαρίου), λέγοντας στους συναδέλφους της στο κόμμα: «Είμαι άνθρωπος, οι πολιτικοί είναι άνθρωποι. Δίνουμε ό,τι μπορούμε για όσο μπορούμε. Και μετά έρχεται η ώρα.» 

Περιέγραψε την περίοδο της πρωθυπουργίας ως «τα πιο ικανοποιητικά πεντέμισι χρόνια» της ζωής της και είπε ότι ελπίζει οι Νεοζηλανδοί να τη θυμούνται ως «κάποια που πάντα προσπαθούσε να είναι ευγενική.» 

«Ελπίζω να αφήσω τους Νεοζηλανδούς με την πεποίθηση ότι μπορείτε να είστε ευγενικοί, αλλά δυνατοί, συμπονετικοί αλλά αποφασιστικοί, αισιόδοξοι αλλά συγκεντρωμένοι. Και ότι μπορείς να είσαι ο ηγέτης του εαυτού σου – κάποιος που ξέρει πότε είναι η ώρα να φύγει», είπε η Ardern.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της, η Ardern προώθησε τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στη Νέα Ζηλανδία και έδειξε ενσυναίσθηση στην κουήρ κοινότητα της χώρας σε κάθε βήμα.

Το 2018,η Ardern έγινε η πρώτη πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας που παρέλασε στο Pride.

Το 2020, το Εργατικό Κόμμα της Ardern δεσμεύτηκε να απαγορεύσει τη θεραπεία μεταστροφής. Τον Φεβρουάριο του 2022, ο νόμος περί απαγόρευσης των πρακτικών μεταστροφής έλαβε βασιλική έγκριση, διασφαλίζοντας ότι οι επαγγελματίες της ψευδοεπιστημονικής και επιβλαβούς πρακτικής θα αντιμετωπίσουν επιπτώσεις.

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας της COVID-19, η Ardern διόρισε τον Grant Robertson ως αναπληρωτή πρωθυπουργό, καθιστώντας τον τον πρώτο ανοιχτά γκέι άντρα, που κατείχε τον ρόλο. Εκείνη την εποχή, το υπουργικό συμβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ήταν από τα πιο κουήρ στον κόσμο.

Επέδειξε, επίσης, καλοσύνη και ενσυναίσθηση στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της. Η Ardern έσπευσε να υπερασπιστεί την Ολυμπιονίκη της άρσης βαρών Laurel Hubbard το 2021, όταν επιλέχθηκε για την ομάδα του Τόκιο, μια κίνηση που κέρδισε τον έπαινο από τους κουήρ ανθρώπους σε μια εποχή, που πολλοί πολιτικοί ξεκινούσαν επιθέσεις στην τρανς κοινότητα.

Την ίδια χρονιά, η Νέα Ζηλανδία πέρασε ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεις στους νόμους της για την αναγνώριση φύλου. Ένα νομοσχέδιο επέτρεπε στα τρανς άτομα να δηλώνουν μόνα τους το φύλο τους και αφαιρούσε την απαίτηση για ιατρική παρέμβαση όταν ένα άτομο ήθελε να διορθώσει το φύλο του στα έγγραφά του.

 

Το πιο ανοιχτά γκέι κοινοβούλιο είναι της Νέας Ζηλανδίας | 9%

Νέα έρευνα: Οι γυναίκες πολιτικοί αντιμετώπισαν καλύτερα την Covid-19
Δες και αυτό!