Το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ψήφισε την Τρίτη σχεδόν ομόφωνα νόμο που απαγορεύει τις πρακτικές που αποσκοπούν στη βίαιη αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου ενός ατόμου, γνωστές ως θεραπείες μεταστροφής.

Σύμφωνα με το Reuters, το νομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση πέρυσι, πέρασε με 112 ψήφους υπέρ και οκτώ ψήφους κατά.

«Αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Νέας Ζηλανδίας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Kris Faafoi. «Οι πρακτικές μεταστροφής δεν έχουν θέση στη σύγχρονη Νέα Ζηλανδία».

Η κυβέρνηση είπε ότι πρακτικές όπως η θεραπεία μεταστροφής δεν αποδίδουν, είναι ευρέως απαξιωμένες και προκαλούν βλάβη.

Η νομοθεσία καθορίζει επίσης τι δεν είναι πρακτική μεταστροφής και προστατεύει το δικαίωμα έκφρασης γνώμης, πεποιθήσεων, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή αρχών που δεν αποσκοπούν στην αλλαγή ή την καταστολή του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου ενός ατόμου.

Η κυβέρνηση είπε ότι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης είχε λάβει σχεδόν 107.000 δημόσιες απόψεις για το νομοσχέδιο, τον υψηλότερο αριθμό σχολίων που έλαβε ποτέ για οποιαδήποτε νομοθεσία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα είναι αδίκημα η εκτέλεση πρακτικών μεταστροφής σε παιδί ή νεαρό άτομο ηλικίας κάτω των 18 ετών ή σε άτομο με μειωμένη ικανότητα λήψης αποφάσεων. Τέτοια αδικήματα υπόκεινται σε φυλάκιση έως και τριών ετών.

Θα είναι επίσης αδίκημα η εκτέλεση πρακτικών μεταστροφής σε οποιονδήποτε – ανεξαρτήτως ηλικίας – όπου οι πρακτικές έχουν προκαλέσει σοβαρή βλάβη και οι παραβάτες μπορεί να υπόκεινται σε φυλάκιση έως και πέντε ετών.

Οι νόμοι κατά των θεραπειών μεταστροφής έχουν αποκτήσει δυναμική σε όλο τον κόσμο. Το κοινοβούλιο του Καναδά ψήφισε ομόφωνα πέρυσι την απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής των LGBT.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν νομοθετήσει ομοσπονδιακή απαγόρευση, αλλά αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Καλιφόρνια, το Κολοράντο, η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον και η Γιούτα, απαγορεύουν τέτοιες πρακτικές σε κάποιο βαθμό.

Σημειώνεται ότι με στόχο την αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου, η θεραπεία μεταστροπής μπορεί να περιλαμβάνει “ψυχοθεραπεία”, ύπνωση, ηλεκτροσόκ και νηστεία. Σε ακραίες περιπτώσεις, έχουν καταγγελθεί εξορκισμός και «διορθωτικός βιασμός» για λεσβίες.

Ο τερματισμός των θεραπειών μεταστροφής ήταν μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, όταν εξελέγη για δεύτερη θητεία πέρυσι.

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.