Η Νέα Ζηλανδία έχει πλέον το πιο ανοιχτά γκέι κοινοβούλιο μετά τις εκλογές, που έδωσαν τη μεγάλη νίκη, για δεύτερη θητεία, στη Jacinda Ardern, επιτρέποντάς της να σχηματίσει την πρώτη πλειοψηφία της χώρας μετά από 20 χρόνια.

Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε 64 από τις 120 έδρες στο Kοινοβούλιο, την καλύτερη απόδοσή του εδώ και πέντε δεκαετίες. Το κεντροδεξιό Εθνικό Κόμμα, η κύρια αντιπολίτευση πήρε μόλις 35, οι Πράσινοι 10, και τα μικρά κόμματα το υπόλοιπο.

Το αποτέλεσμα επιτρέπει στην Ardern να σχηματίσει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση από τότε που η Νέα Ζηλανδία υιοθέτησε ένα αναλογικό σύστημα ψηφοφορίας (1996).

Σήμερα, στο νέο σχήμα συναντούμε 11 γκέι βουλεύτριες/τές στο κοινοβούλιο, (από 7 που ήταν πριν), οι οποίες/οι ξεπερνούν το 9%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο οποιουδήποτε κοινοβουλίου έχει υπάρξει ποτέ. Στη Βρετανία, που ήταν προηγουμένως η χώρα που είχε το ρεκόρ, υπάρχουν 45 γκέι κοινοβουλευτικά μέλη, σε ένα σύνολο 650 μελών, όπου αποτελούντο 7%.

Τα 7 από τα μέλη του Εργατικού Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών, Grant Robertson, και 4 Πράσινων βουλευτριών/τών είναι γκέι, συμπεριλαμβανομένης της Chloe Swarbrick, 26 ετών, του νέου μέλους για το κέντρο του Ώκλαντ.

«Οι αριθμοί έχουν σημασία» , είπε η 48χρονη Louisa Wall, η οποία έπαιξε για το netball της Νέας Ζηλανδίας και τις ομάδες ράγκμπι γυναικών, πριν γίνει μέλος του κόμματος.

“Έχουμε μια κρίσιμη μάζα με υψηλή ορατότητα και θεωρούμαστε έγκυρα μέλη. Αν καταλήξουμε να είμαστε το πιο συμπεριληπτικό σε ΛΟΑΤ άτομα κοινοβούλιο στον κόσμο, αυτό θα ήταν απλά υπέροχο.” 

Ο Robertson, 48 ετών, αναμένεται να γίνει νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η Ardern δε θα έλεγε αν το Πράσινο Κόμμα, στο οποίο στηρίχθηκε για υποστήριξη στην πρώτη θητεία της και κατείχε τρεις υπουργικές θέσεις, θα συμπεριληφθεί στη νέα κυβέρνησή της, αλλά συμφώνησε να πραγματοποιήσει συνομιλίες. Ήταν αποφασισμένη ότι δε θα υιοθετούσε την οικονομική πολιτική πρόταση των Πράσινων, έναν φόρο περιουσίας, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα της είχε αφήσει να στηρίζεται στην υποστήριξή τους.

«Ήμουν οικοδόμος συναίνεσης, αλλά πρέπει επίσης να εργαστώ με την εντολή που έχει δοθεί και στο Εργατικό Κόμμα» , δήλωσε η Ardern.

Στις εκλογές κυριαρχούσε ο χειρισμός της πανδημίας από την κυβέρνησή της. Μόνο 25 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την COVID-19 στη Νέα Ζηλανδία, αλλά το κλείσιμο των συνόρων σε διεθνείς επισκέπτες έχει πληγώσει τον τουρισμό.

Η Ardern επαινέθηκε για τον χειρισμό της στη σφαγή μουσουλμάνων προσκυνητών σε δύο τζαμιά πέρυσι από έναν λευκό Αυστραλό  άνδρα υποστηρικτή της λευκής υπεροχής.