Παραιτήθηκε ο πρώτος ανοιχτά γκέι πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

21/03/2024
από
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Leo Varadkar ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση αλλά και από την ηγεσία του κόμματος Fine Gael.

Ο Varadkar, ο οποίος είναι ο νεότερος και πρώτος ανοιχτά γκέι ηγέτης της χώρας, ανακοίνωσε την απόφασή του σε συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο την Τετάρτη (20 Μαρτίου), στην οποία δήλωσε ότι το να είναι πρωθυπουργός της χώρας ήταν «η πιο ικανοποιητική στιγμή της ζωής μου».

Επικαλέστηκε «προσωπικούς και πολιτικούς» λόγους για την αποχώρησή του από το ρόλο του και είπε σε μια συναισθηματική δήλωση ότι «ένα μέρος της ηγεσίας είναι να ξέρεις πότε έχει έρθει η ώρα να δώσεις τη σκυτάλη σε κάποιον άλλο».

«Αυτή η ώρα είναι τώρα», δήλωσε ο 45χρονος στα σκαλιά του κυβερνητικού κτιρίου στο Δουβλίνο, «Έτσι, παραιτούμαι από πρόεδρος του Fine Gael με ισχύ από σήμερα και θα παραιτηθώ από πρωθυπουργός μόλις ο διάδοχός μου είναι σε θέση να αναλάβει αυτό το αξίωμα».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι είναι «υπερήφανος» που η χώρα είναι ένα «πιο ισότιμο και πιο σύγχρονο μέρος όσον αφορά τα δικαιώματα των παιδιών, της ΛΟΑΤ κοινότητας, την ισότητα των γυναικών και τη σωματική τους αυτονομία».

Ο Varadkar δήλωσε ότι πιστεύει ότι η κυβέρνηση – η οποία επί του παρόντος αποτελεί συνασπισμό με το Fianna Fáil και το Κόμμα των Πρασίνων – μπορεί να επανεκλεγεί και το Fine Gael να κερδίσει έδρες.

«Μετά από προσεκτική σκέψη και κάποια ενδοσκόπηση, πιστεύω ότι ένας νέος Πρωθυπουργός και ένας νέος ηγέτης θα είναι σε καλύτερη θέση από εμένα για να το επιτύχει αυτό – να ανανεώσει και να ενισχύσει την ομάδα, να εστιάσει το μήνυμά μας στις πολιτικές, να προωθήσει την εφαρμογή.

«Και μετά από επτά χρόνια στην εξουσία, δεν αισθάνομαι ότι είμαι πια το καλύτερο πρόσωπο για αυτή τη δουλειά», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ο Varadkar είχε δεχθεί πολλές φορές ομοφοβικά σχόλια αλλά και απειλές θανάτου που οδήγησαν τον ίδιο και τον σύντροφό στην αλλαγή κατοικίας.
Δες και αυτό!