Την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί την εκλογική μάχη στις Η.Π.Α., η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, δίνει τον έλεγχο των πιο σημαντικών Υπουργείων της σε οκτώ γυναίκες, σε πέντε μέλη της φυλής Māori, σε τρεις Pasifica, και κατά το 10% σε μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Δύο εβδομάδες μετά τη νίκη των εκλογών, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, ανακοίνωσε ένα υπουργικό συμβούλιο που είναι πιο διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλοτε είχε δει ποτέ η χώρα.

Από τα άτομα που βρίσκονται στο υπουργικό συμβούλιο, το 40% είναι γυναίκες, το 25% είναι Māori (δύο εκ των πέντε είναι γυναίκες), το 15% είναι Pasifika (δύο εκ των τριών είναι γυναίκες) και το 15% είναι ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα – μία εκ των οποίων είναι ο αναπληρωτής της Πρωθυπουργού, Grant Robertson.

Μπορεί το πιο ποικιλόμορφο υπουργικό συμβούλιο της Νέας Ζηλανδίας να βελτιώσει την εκπροσώπηση των γυναικών και των μειονοτήτων γενικά;

Πέρα από τα 20 άτομα σε υπουργικές θέσεις, υπάρχουν τέσσερις υπουργοί εκτός του υπουργικού συμβουλίου και δύο υφυπουργοί. Από αυτά τα έξι άτομα, τρεις είναι γυναίκες, δύο είναι Māori (η Nanaia Mahuta με το χαρακτηριστικό ”moho kauae” τατουάζ της φυλής των Μaori είναι η πρώτη αυτόχθονας Υπουργός Εξωτερικών της χώρας), μία είναι Pasifika και η Priyanca Radhakrishnan, η οποία έχει αφιερώσει την ζωή της στον αγώνα κατά της ενδοοικογενειακής βίας και στα δικαιώματα των μεταναστών, από την Ινδία. Οι συν-ηγέτες του Πράσινου Κόμματος Marama Davidson και James Shaw είναι επίσης αναπληρωτές υπουργοί εκτός υπουργικού συμβουλίου. Η ποικιλομορφία της νέας κυβέρνησης της Ardern είναι βαθιά.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη σημαντικές φωνές που λείπουν από το υπουργικό συμβούλιο. Όπως σημείωσε ο Jonny Wilkinson του δικτύου υποστήριξης αναπηρίας, Tiaho Trust, τα άτομα με αναπηρία είναι η μεγαλύτερη μειονοτική ομάδα στη Νέα Ζηλανδία, αλλά δεν εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο.

Η νέα υπουργός Εξωτερικών, Nanaia Mahuta

Μεγαλύτερη ποικιλομορφία με την πάροδο του χρόνου

Το 2017 η Ardern έθεσε ως στόχο ένα ισορροπημένο ως προς το φύλο υπουργικό συμβούλιο. Δεν κατάφερε να το πετύχει το 2020 παρά τις απαιτήσεις και την επίτευξη αυξημένης ισότητας των φύλων σε κυβερνητικά στελέχη σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία χρόνια.

Καθώς αυξάνεται το ποσοστό των γυναικών στο κοινοβούλιο, υποστηρίζεται επίσης το ίδιο και το σύνολο των επιλέξιμων υποψηφίων γυναικών από τις οποίες η πρωθυπουργός μπορεί να επιλέξει τις υπουργούς της.

Κάποιοι ηγέτες το είχαν αγνοήσει αυτό, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού της Αυστραλίας Tony Abbott, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς γυναίκες βουλεύτριες με την εμπειρία που απαιτείται για το υπουργικό συμβούλιο. Αυτή η άποψη έγινε όλο και πιο αβάσιμη με την πάροδο του χρόνου.

Ενώ οι συγκριτικές μελέτες μεγάλης κλίμακας δείχνουν ότι οι ηγέτιδες δεν είναι πιθανότερο από τους άνδρες ομολόγους τους να επιλέξουν γυναίκες υπουργούς, στη Νέα Ζηλανδία γνωρίζουμε ότι η Helen Clark ήταν εκείνη που αύξησε σημαντικά το ποσοστό των γυναικών που προήχθησαν στο υπουργικό συμβούλιο (από 11% το 1996, σε 35 % το 1999).

Ο πρωθυπουργός του Εθνικού Κόμματος John Key ακολούθησε το παράδειγμά της, διασφαλίζοντας ότι τα γραφεία του αποτελούνταν τουλάχιστον κατά το 30% από γυναίκες. Η Ardern ανέβασε τον πήχη ψηλότερα επιλέγοντας κατά 40% γυναίκες.

Η Kiri Allan, υπουργός διατήρησης, διαχείρισης έκτακτης ανάγκης, αναπληρώτρια υπουργός τεχνών, πολιτισμού και κληρονομιάς και αναπληρώτρια υπουργός περιβάλλοντος

Η συζήτηση για τις ποσοστώσεις φύλου

Το ότι δεν έχουμε ακόμη φτάσει την ισότητα των φύλων μπορεί να εγείρει ερωτήματα στη Νέα Ζηλανδία και αλλού. Ωστόσο, τα μεγάλα κόμματα αντιστέκονται εδώ και πολύ καιρό στην εφαρμογή αυστηρών ποσοστώσεων φύλου, πράγμα που σημαίνει ότι η σταδιακή πρόοδος είναι ο κανόνας. Τούτου λεχθέντος, η παγκόσμια κατάταξη των φύλων της Νέας Ζηλανδίας έχει πάει από την 50η θέση στην 26η.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον Justin Trudeau του Καναδά, ο οποίος το 2015 έγραψε ιστορία, όταν επέλεξε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο ισότητας των φύλων. Υπήρξε κριτική για την πολιτική από ειδικούς, που ισχυρίστηκαν ότι η ποικιλομορφία και η αξία δεν μπορούσαν να συνυπάρχουν, αλλά η απάντηση του Trudeau ήταν κρίσιμη: «Επειδή είναι το 2015.»

Πέντε χρόνια μετά, η Ardern μπορεί να είχε προβλέψει παρόμοια αντίσταση. Ερωτηθείς για τη βάση της επιλογής της στο υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι βασίστηκε στα εξής: «αξία, ταλέντο και πολυμορφία». Η ισορροπία των φύλων ήταν το υποπροϊόν, με άλλα λόγια.

Γνωρίζουμε επίσης ότι δε δημιουργούνται με ισότητα όλα τα υπουργεία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα χρηματοοικονομικά, οι εξωτερικές υποθέσεις, η άμυνα και άλλα χαρτοφυλάκια υψηλών πόρων είναι πολύτιμα. Συνήθως, στελεχώνονται από άτομα από τον εσωτερικό κύκλο του εκάστοτε ηγέτη.

Έτσι, οι ετήσιοι χάρτες της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης για τις γυναίκες στην παγκόσμια πολιτική αποκαλύπτουν ότι αυτά τα υπουργεία εξακολουθούν να κατανέμονται συχνότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Γυναίκες στον στενό κύκλο της πρωθυπουργού

Αυτό δεν συμβαίνει στο νέο υπουργικό συμβούλιο του Εργατικού Κόμμα που ηγείται σήμερα της χώρας. Ο εσωτερικός κύκλος της Ardern περιλαμβάνει δύο γυναίκες. Οι δέκα κορυφαίες θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο μοιράζονται εξίσου μεταξύ των φύλων, με τα χαρτοφυλάκια να εναλλάσσονται μεταξύ γυναικών και ανδρών κατά σειρά αρχαιότητας.

Η πρώτη γυναίκα υπουργός εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας είναι η Nanaia Mahuta, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εμπορίου και ανώτερο μέλος του καυκάσιου Māori του Εργατικού Κόμματος. Η τέταρτη είναι η Megan Woods, που κατέχει πολλά χαρτοφυλάκια μεγάλου προϋπολογισμού, η οποία και έγινε αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών.

Υπάρχουν τέσσερις νέες γυναίκες σε υπουργικές θέσεις (μία από τις οποίες μπήκε κατευθείαν στο υπουργικό συμβούλιο από το εξωτερικό κοινοβούλιο), οι οποίες έχουν δικά τους χαρτοφυλάκια, αλλά είναι επίσης συνδεδεμένες υπουργοί που εργάζονται με άλλους ανώτερους υπουργούς. Αυτή είναι μια σημαντική στρατηγική – εάν αυτές οι ανώτεροι υπουργοί λάβουν σοβαρά υπόψη τους ρόλους τους, θα διασφαλίσει ότι αυτές οι πιο νέες γυναίκες είναι πιθανότερο να πετύχουν.

Η νέα ομάδα εργασίας για την υγεία: από αριστερά, Andrew Little, Aupito William Sio, Chris Hipkins, Ayesha Verrall και Peeni Henare

Η πρόκληση για ευρύτερη ποικιλομορφία

Ένα ερώτημα που παραμένει για τις γυναικείες οργανώσεις, ωστόσο, είναι εάν αυτό το νέο υπουργικό σχήμα θα ενισχύσει την ουσιαστική εκπροσώπηση των γυναικών και άλλων μειονοτήτων.

Οι γυναίκες εργαζόμενες (καθώς και η νεολαία, οι Māori και οι Pasifika) έχουν υποστεί το βάρος των απωλειών θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται αναλύσεις φύλου και ποικιλομορφίας σε όλες τις μελλοντικές δεσμεύσεις οικονομικής ανάκαμψης.

Ομοίως, τα ποσοστά οικογενειακής και σεξουαλικής βίας παραμένουν υψηλά, παρόλο που οι πολιτικές απαντήσεις μεταξύ των χαρτοφυλακίων εξακολουθούν να καθοδηγούνται από ταλαντούχες/ους υπουργούς, τόσο από την Εργασία όσο και από το κόμμα των Πρασίνων.

Το αν η Νέα Ζηλανδία θα είναι ένα φεμινιστικό επίκεντρο πρέπει να δούμε. Ωστόσο, η ποικιλομορφία της εμπειρογνωμοσύνης, των προοπτικών και των εμπειριών που ζουν μεταξύ των γυναικών γύρω από το τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου προσφέρει μια ευκαιρία να φέρει περισσότερη ποικιλομορφία στις συζητήσεις και τις αποφάσεις πολιτικής. Όπως θα έπρεπε – τελικά, είναι το 2020.