Πιστές στο εβδομαδιαίο μας ραντεβού συγκεντρώσαμε εκδηλώσεις φωτιά και άχαστα cultural events και parties για την εβδομάδα που ξεκίνησε με κρύο αλλά μπορεί να συνεχιστεί με φλογερή διάθεση. Πιο κάτω θα βρείτε τον εβδομαδιαίο μας οδηγό εξόδου ή καλύτερα έναν οδηγό slayπιβίωσης, γιατί we got slay girls, slay.

Εκδηλώσεις

Society Uncensored: Love & Marriage: Συζήτηση στη Στέγη- Λεωφόρος Συγγρού 107

Το “Society Uncensored” με συζητήσεις για την ελληνική κοινωνία, χωρίς λογοκρισία, έρχεται με θέμα “Love & Marriage”. Γιατί παντρεύονται οι άνθρωποι σήμερα; Στις 23 Νοεμβρίου 2023, στις 19:00, στη Μικρή Σκηνή. Για την ανοιχτή συζήτηση η είσοδος είναι δωρεάν. Θα πρέπει όμως να προχωρήσετε σε προκράτηση θέσης.

Στη νέα ζωντανή συζήτηση του Society Uncensored, με τίτλο “Love & Marriage”, άτομα παντρεμένα και μη μιλούν ανοιχτά για τα στερεότυπα, τους προβληματισμούς, αλλά και τα δυνατά συναισθήματα για ένα τελετουργικό τόσο παλιό όσο και ο άνθρωπος, που έχει εξελιχθεί στον πιο ανθεκτικό και ευάλωτο κοινωνικό θεσμό. Οι θεατές γίνονται ενεργό μέρος της συζήτησης, η οποία θα βιντεοσκοπηθεί και θα παρουσιαστεί στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube.

Κλωτσιές με δωδεκάποντα: Παρουσίαση του βιβλίου στο Beaver – Μ. Βασιλείου 46, Αθήνα

Κλωτσιές με δωδεκάποντα

Η έρευνα της Μαρίας Μάζη εστιάζει στην ανάδυση ενός κάποιου «εμείς» με έμφαση σε ΛΟΑΤ(Κ)Ι χώρους της Αθήνας, μετά τη δολοφονία του Ζακ/ της Ζάκι. Μελετά κάποιες από τις κινητοποιήσεις, τη συσπείρωση και τη διεκδίκηση μέσω του δημόσιου πένθους για τον Ζακ/τη Ζάκι. Συγχρόνως, επιχειρεί να αφουγκραστεί και κάποιες από τις «εσωτερικές» διαφορές και συγκρούσεις των χώρων αυτών.  Η παρουσίαση του βιβλίου “Κλωτσιές με δωδεκάποντα“, της Μαρίας Μάζη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21/11, στον χώρο του Beaver.

Εκθέσεις

Πολιτική Ανυπακοή-Civil Disobedience: HGW std. – Μαυρομιχάλη 138

Πολιτική Ανυπακοή κουήρ φεστιβάλ

Η εικαστική κουήρ έκθεση-φεστιβάλ «Πολιτική Ανυπακοή-Civil Disobedience» επιστρέφει για 16η φορά στον νέο χώρο τέχνης HGW std. για δύο σαββατοκύριακα. Το θέμα αυτής της χρονιάς του φεστιβάλ «Πολιτική Ανυπακοή-Civil Disobedience» είναι η αλήθεια και η παραποίηση της, μύθοι, γεγονότα και ψέματα και η δύναμη που αντλείται από τη διαχείριση τους. Τι είναι αλήθεια; Εννέα εικαστικοί καλλιτέχνες θα απαντήσουν δίνοντας τη δική τους queer οπτική γωνία. Στις 18-19 και 25-26 Νοεμβρίου.

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης «MIRfestival 2023»

Το MIRfestival 2023, το 8ο κατά σειρά, έρχεται πάλι στην πόλη, στο φθινοπωρινό του ραντεβού, στις 23-30 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του MIRfestival 2023 δημιουργήθηκε, όπως και τα προηγούμενα, με την ίδια έγνοια για τον άνθρωπο και τον ανθρωπισμό, για την πολιτική, την τέχνη και την κοινωνία, και για τη σχέση τους με την ουτοπία. Με την ίδια λαχτάρα σύνδεσης της τέχνης με τη σφαίρα της πολιτικής σκέψης. Και αυτή τη φορά τα ερωτήματα που τέθηκαν και επανέρχονται και στα έργα είναι επείγοντα: Ποιο θα είναι το “μετά“ της καταστροφής; Πώς θα μπορέσουμε να κατοικήσουμε έναν πλανήτη κατεστραμμένο; Πώς θα καταφέρουμε (παραφράζοντας τον Έλιοτ) να κάνουμε τη νεκρή γη να γεμίσει λουλούδια – κυριολεκτικά και μεταφορικά; Πώς αναδύεται η ζωή από τον όλεθρο; Πώς αναδύεται ένα χαμόγελο μετά τη θλίψη; Πώς γεννιέται μια άνοιξη μέσα στο καταχείμωνο; Μια αναγέννηση μέσα στον μεσαίωνα; Μήπως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της καταστροφής;

*Τα έργα του φεστιβάλ παρουσιάζονται στους εξής χώρους:

  •  Space Baby, Μεγάλου Αλεξάνδρου 80,
  • Μεταξουργείο Ρεκτιφιέ, Κωνσταντινουπόλεως 119,
  • Βοτανικός Μ54, Μενάνδρου 54,
  • Ομόνοια Στο υπόγειο της Στοάς Αριστείδου 6,
  • Κέντρο Στο αίθριο της Στοάς Σοφοκλέους 7-9,
  • Κέντρο Στη Γλυπτή Προκυμαία του Φλοίσβου,
  • Παλαιό Φάληρο Στο προαύλιο του Αγ. Νικολάου Πευκακίων, Ασκληπιού 38, Νεάπολη
  • Σε ένα δάσος μυστικό
  • Στην πόλη (ιστορικό κέντρο)

Θέατρο

«Παράφορα» στο H.ug art space Μελιταίων 14, Άνω Πετράλωνα

Το έργο «Παράφορα: ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη» έρχεται από 24 Νοεμβρίου έως 30 Δεκεμβρίου 2023, κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00 στο H.ug (Human underground) art space.

Η bijoux de kant βουτάει βαθιά μέσα στις έννοιες της κανονικότητας, της ατομικότητας, της αστικής αποξένωσης και του συνανήκειν. Μέσα από αυτό το δάσος όπου ηχούν σειρήνες πολέμου, η bijoux de kant μιλά για τον πρωτόγονο μύθο της ανθρώπινης ύπαρξης, την ενατένιση του σύμπαντος και τα αρχετυπικά σύμβολα που κρύβονται υπό τη λογικοφάνεια του αστικού πολιτισμού.

Γιατί Τώρα: Θέατρο 104 – Ευμολπιδών 41, Μετρό Κεραμεικός, Γκάζι

Η Θεατρική Oμάδα «Ανδρομέδα» παρουσιάζει την παράσταση «Γιατί Τώρα»… Μαρτυρίες θυμάτων κακοποίησης που σώπασαν. Μέχρι τώρα…Η παράσταση κάνει την πρεμιέρα της στις 25 Νοεμβρίου στο Θέατρο 104.

Ιστορίες θυμάτων συναισθηματικής, λεκτικής, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς και τα αίτια που βρίσκονται πίσω από τη σιωπή των θυμάτων, γίνονται αφορμή για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου με τίτλο «Γιατί Τώρα», που σκοπεύει στην ενημέρωση, τον προβληματισμό και, μακάρι, στην εξάλειψη του victim blaming.

Trans-port: Πολυχώρος Vault – Μελενίκου 26, Βοτανικός

©Eleni Berati

Μετά από το πολύ επιτυχημένο ξεκίνημα του Μαΐου-Ιουνίου 2023, η πολυσυζητημένη παράταση «Trans-port» συνεχίζεται και κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο. Trans-port: Το ντεμπούτο της Κασσάνδρας El Najjar στο θεατρικό σανίδι, με τον ρόλο της ως Σαμπά, με συμπρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Σωτήρη Δούβρη, στο συγκινητικό κείμενο της Ειρήνης Δερμιτζάκη, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζιά και της χορογράφου Φένιας Αποστόλου, επανήλθε στα αθηναϊκά θεατρικά πράγματα από την 1η Νοεμβρίου και θα συνεχίσει να παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 τουλάχιστον μέχρι τις 11 Ιανουαρίου του 2024, στον Πολυχώρο Vault.

Parties

Barbie Psychanella Light goes to Thessaloniki  – Krau SKG: Ορφανίδου 5

Στις 26 Νοεμβρίου η Barbie Ψυχανέλλα πάει Θεσσαλονίκη (πολυχώρος Krau) με motto του το “don’t forget your bougatsa” προσκαλεί όλα τα SKG babes στο απόλυτο pink party. Γκλιτεράτα dj sets προμηνύουν ένα πολλά υποσχόμενο event, ενώ θα ακολουθήσει fearless drag show από την drag queen Tammy Tsanaka.