Η Ευρώπη προειδοποιεί περιοχές στην Πολωνία ότι θα χάσουν τη χρηματοδότηση αν παραμείνουν «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤ+»

07/09/2021
από

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από πέντε περιφερειακά συμβούλια της Πολωνίας να εγκαταλείψουν τη δήλωσή του ότι είναι «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤ+», προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση από την Ευρώπη.

Η επιτροπή βρίσκεται σε διαμάχη με την Πολωνία και την Ουγγαρία για θέματα που αφορούν στα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα. Τον Ιούλιο, μάλιστα, ξεκίνησε νομικό αγώνα κατά των δύο χωρών για μέτρα που “εισάγουν διακρίσεις σε βάρος της ΛΟΑΤ+ κοινότητας”.

Οι ΛΟΑΤ+ ακτιβιστές στην Πολωνία έδωσαν στη δημοσιότητα την επιστολή που έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πέντε δήμους της χώρας, οι οποίες περιμένουν να λάβουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Επιτροπή θα ήθελε να τονίσει ότι η δήλωση σας ότι είστε ζώνη χωρίς ΛΟΑΤ+ αντιβαίνει στις αξίες που ορίζονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η επιστολή.

Τονίζει, επίσης, ότι «η επιπλέον χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης για τον COVID θα τεθεί σε αναμονή, μέχρι να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις στις ανησυχίες της Επιτροπής».

Τα κεφάλαια είναι μέρος του REACT-EU (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe), ενός πακέτου στήριξης, από το οποίο η Πολωνία διεκδικεί περισσότερα από από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Προς το παρόν, δουλεύουμε ώστε να δώσουμε μια απάντηση στην επιστολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολωνικής περιοχής Lubelskie.

Οι περιφέρειες Lubelskie και Malopolska ψήφισαν και οι δύο πρόσφατα ότι θα παραμείνουν «απαλλαγμένες από τη ΛΟΑΤ+ ιδεολογία».




Δες και αυτό!