Το “MOIROLÓI” έρχεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή 

26/04/2024
από
MOIROLÓI: Ρέκβιεμ του Μότσαρτ και Ηπειρώτικο Μοιρολόι στην Εθνική Λυρική Σκηνή, την Κυριακή 28 Απριλίου 2024. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται αποκλειστικά μέσω ticketservices.gr από την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 στις 09.00.

Η Γερμανική μουσική κολεκτίβα CoGNiMUS Collektiv, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής της περιοδείας, παρουσιάζει το έργο MOIROLÓI | A Lament for the Living, μια ζωντανή μουσική εμπειρία βασισμένη στο μνημειώδες Ρέκβιεμ του Μότσαρτ (KV.626), μπλεγμένο με Ηπειρώτικα Μοιρολόγια. Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το έργο παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η μουσική κολεκτίβα CoGNiMUS Collektiv με βάση την Κολωνία της Γερμανίας, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής της περιοδείας για το 2024 επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα και παρουσιάζει στην Εναλλακτική Σκηνή τηςΕθνικής Λυρικής Σκηνής το έργο MOIROLÓI | A Lament for the Living: Μια ζωντανή μουσική εμπειρία βασισμένη στο μνημειώδες Ρέκβιεμ του Μότσαρτ (KV 626), μπλεγμένο με Ηπειρώτικα Μοιρολόγια, Βυζαντινούς ύμνους, και μπαρόκ μουσική. Το έργο ευελπιστεί να φέρει το κοινό πιο κοντά στην συμφιλίωση με την έννοια του θανάτου, μέσα από ένα πένθιμο τελετουργικό που μετατρέπεται σε μια γιορτή για την ζωή. 

 «[Το MOIROLÓI] αντλεί έμπνευση από τον μακάβριο χορό (Danse Macabre), τα λειτουργικά κείμενα της ορθόδοξης νεκρώσιμης ακολουθίας, και του Ηπειρώτικου μοιρολογιού με τις σύγχρονες οργανικές και φωνητικές συζυγίες του που τραγουδιέται μέχρι και σήμερα στα βουνά της Ηπείρου», αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της CoGNiMUS Collektiv, Γιώργος Ζιάβρας. 

«Το ανοίκειο πάντρεμα αυτών των μουσικών κόσμων, μαζί με συμπληρωματικά στοιχεία από την αγγλική Αναγέννηση, το πρώιμο baroque και το Βυζαντινό Μέλος, ενορχηστρώνει μία ηχητικά υπερβατική εμπειρία που μετουσιώνει το τελετουργικό του θανάτου σε μια γιορτή για τη ζωή», συμπληρώνει. 

«How does death sound, not for the dead, but for the living?»

Το MOIROLÓI συντονίζεται με κάθε φωνή μέσα και γύρω μας εισχωρώντας βαθιά στο συλλογικό μας ασυνείδητο. Αγκαλιάζοντας το θάνατο ως μια αναπόφευκτη πτυχή του πεπρωμένου μας, αναγνωρίζουμε τη βαθιά επίδρασή του σε κάθε άτομο. Έτσι, αναζητούμε χώρους που διευκολύνουν τόσο τη δική μας συμφιλίωση όσο και του κοινού μας με την έννοια της θνητότητας ως εγγενές μέρος της ανθρώπινης ύπαρξής. Στην προσπάθειά μας αυτή, φιλοδοξούμε να αντιμετωπίσουμε το ερώτημα: Πώς τα πολιτισμικά μας πλαίσια διαμορφώνουν τις αντιλήψεις και τις αντιδρασεις μας απέναντι σε αυτή την αναπόφευκτη αλήθεια – τον θάνατο;

Για την CoGNiMUS Collektiv: Κολεκτίβα μουσικών με έδρα την Κολωνία της Γερμανίας. Ιδρύθηκε από τον Ελληνογερμανό Αρχιμουσικό Γιώργο Ζιάβρα το 2016 στην Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας όπου σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας. Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες συναυλίες σε πρωτότυπα concept. Η ορχήστρα της CoGNiMUS Collektiv αποτελείται από κορυφαίους μουσικούς από όλο τον κόσμο, ατομικότητες που συνθέτουν έναν πολυμορφικό και πολυπολιτισμικό οργανικό σύνολο. Η CoGNiMUS πραγματοποιεί την πρώτη της Ευρωπαϊκή περιοδεία με το έργο MOIROLÓI. Περισσότερα στο www.cognimus.de 

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας

Συμμετέχουν οι σολίστ:
Πτολεμαίος Αρμάος (Λαούτο)
Γιώργος Μεράντζας (Φωνή)
Κώστας Τζέκος (Κλαρίνο)
Μαρίνος Τρανουδάκης (Κρουστά)
Κατερίνα Χατζηνικολάου (Βιολί)

Με το Σολιστικό Φωνητικό Σύνολο και την Ορχήστρα της CoGNiMUS.

Φιλική Συμμετοχή Σάββας Σιάτρας και το Πολυφωνικό Σύνολο «ΧΑΟΝΙΑ»
Συμπαραγωγή της CoGNiMUS Collektiv με την Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Credits

Concept: CoGNiMUS Collektiv e.V. –  Γιώργος Ζιάβρας
Οργάνωση Παραγωγής: Katja Lasser, Rebekka Stephan
Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις: Jay Ραΐσης
Δημιουργικό / Graphic Design: Χριστίνα Σωτηροπούλου
Φωτογραφίες Αρχείου Ορχήστρας: Leander Mundus

Ευχαριστούμε πολύ  τον Βασίλη Δρίβα για όλη του την βοήθεια στην πραγματοποίηση της συναυλίας μας στην Αθήνα. Ευχαριστούμε τον ΕΟΤ για την υποστήριξη στην μεταφορά των μουσικών μας στην Αθήνα. Επιπλέον, ευχαριστούμε τον Νίκο Μπίλιο και το Υπουργείο Τουρισμού. Ευχαριστούμε τον κ. Βασίλη Κοΐνη, Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ.  


Πληροφορίες:

MOIROLÓI | A Lament for the Living (Based on Mozart’s Requiem KV.626)
Τοποθεσία:
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ημερομηνία: Κυριακή 28 Απριλίου 2024
Ώρα Έναρξης:20:00
Εισιτήρια:ticketservices.gr

Instagram: @cognimus_collektiv
Facebook: CoGNiMUS Collektiv 

Πληροφορίες: https://www.nationalopera.gr/festival-latreftikis-mousikis/kyriaki-ton-vaion/item/6296-moiroloi-a-lament-for-the-living  
Δες και αυτό!