Δεν είμαστε «εμείς» και η Ευρώπη. Εμείς είμαστε η Ευρώπη

09/04/2024
από
Εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, δεν μπορούμε να εκφράζουμε μόνο ευχές. Πρέπει να αναρωτηθούμε εάν θέλουμε να «μένουμε Ευρώπη» ή αν πραγματικά θέλουμε να είμαστε Ευρώπη.

Γράφει η Άννα Απέργη*

Ακραίοι, λαϊκιστές και ακροδεξιά σχήματα, έχοντας ως λάβαρο το «νόμος και τάξη», προσπαθούν να διαλύσουν την Ε.Ε. Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους, ενώ η άγνοια των πιο νέων γενιών που δεν ξέρουν τι θα συμβεί εάν θα διαλυθεί η Ε.Ε., μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Από την άλλη πλευρά, υποψήφιες και υποψήφιοι των δημοκρατικών κομμάτων, στο δημόσιο διάλογο αυτό που κάνουν είναι να μετατρέπουν την ψήφο των ευρωεκλογών σε «εθνική ψήφο», αφήνοντας έξω από αυτόν τα ευρωπαϊκά θέματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια και ζητήματα ενωσιακού δικαίου. Μέγα λάθος!

Ας σοβαρευτούμε. Με τις ευρωεκλογές δεν πρέπει να παίζουμε, εάν πραγματικά θέλουμε μία Ευρώπη δημοκρατική, ελεύθερη, πρωτοποριακή και καινοτόμα!

Δύο μήνες πριν τις Ευρωεκλογές δεν χρειαζόμαστε ευχολόγια, αλλά δράση.

Πρέπει ο αγώνας μας να είναι κοινός για την αντιμετώπιση του άκρατου λαϊκισμού, της ακροδεξιάς και του ρατσισμού, ώστε στο νέο Ευρωκοινοβούλιο να αναληφθούν όλες οι αναγκαίες δράσεις για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας, της ρητορικής του μίσους, των διακρίσεων και των εγκλημάτων μίσους.

Πρέπει στο νέο Ευρωκοινοβούλιο να μπούμε με πρώτο στόχο και σκοπό την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί αυτός είναι ο τομέας που μας αφορά όλες, όλα και όλους, τον κάθε ευρωπαίο πολίτη ξεχωριστά.

Πρέπει να ενδυναμωθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί ελέγχου και διαφάνειας. Χρειάζεται διαμόρφωση μιας πιο πλήρους και ισχυρής ενωσιακής νομοθεσίας απαγόρευσης των διακρίσεων και ενίσχυση της ενωσιακής νομοθεσίας και πρακτικών για την καταπολέμηση της ρητορικής του μίσους που δείχνει ολοένα να θεριεύει.

Ας δούμε επιτέλους τα πράγματα με τη σοβαρότητα που τους πρέπει και τους αρμόζει.

Δεν είμαστε «εμείς» και η Ευρώπη. Εμείς είμαστε η Ευρώπη!


*Μέλος και πρώην πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών 
Δες και αυτό!