Πολωνία: Αύξηση των αυτοκτονιών εν μέσω των αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίων

20/02/2024
από
Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι αυτοκτονίες στην Πολωνία έχουν αυξηθεί κατά 16%, συγκεκριμένα στις λεγόμενες «ζώνες ελεύθερες από ΛΟΑΤ».

Η μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Lehigh, σε συνεργασία με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER) των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας αυξήθηκαν κατά πέντε επιπλέον ανά 100.000 άτομα, μετά τη θέσπιση της αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσίας.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Dr. Chad Meyerhoefer του Πανεπιστημίου Lehigh δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο στιγματισμός των μειονοτικών ομάδων οδηγεί σε χειροτέρευση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού.

«Αυτού του είδους οι ενέργειες διακρίσεων οδηγούν σε άγχος, αισθήματα απομόνωσης και εχθρότητα».

Οι «ζώνες ελεύθερες από ΛΟΑΤ» είναι δήμοι και περιφέρειες στην Πολωνία που δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν είναι φιλόξενες με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2020, περίπου 100 δήμοι και 5 επαρχίες, κυρίως στα νοτιοανατολικά της χώρας, είχαν πάρει κάποια μέτρα με σκοπό να χαρακτηριστούν ως τέτοιες ζώνες.

Η αύξηση των «ζωνών ελεύθερων από ΛΟΑΤ» μπορεί να αποδοθεί στην προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), η οποία ενθάρρυνε αυτές τις ζώνες και ενίσχυσε το αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ συναίσθημα σε ολόκληρη την Πολωνία.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η διαβούλευση για την υιοθέτηση αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμων προκάλεσε επίσης σημαντική αύξηση των απόπειρων αυτοκτονίας, ακόμη και όταν η προτεινόμενη νομοθεσία απορρίφθηκε.

Ο Dr. Meyerhoefer πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι οι περιοχές που θέσπισαν και συζήτησαν αντί-ΛΟΑΤ νομοθετήματα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, είναι δύσκολο να γίνουν άμεσες συγκρίσεις, αλλά η επίδραση της διαβούλευσης των ψηφισμάτων στις απόπειρες αυτοκτονίας είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλη όσο και η επίδραση της θέσπισης αυτών».

Η έρευνα παρομοιάζει τις επιπτώσεις των «ζωνών ελεύθερων από ΛΟΑΤ» με τα προτεινόμενα «νομοσχέδια για τις τουαλέτες» σε όλες τις ΗΠΑ, τα οποία επιδιώκουν να απαγορεύσουν στα τρανς άτομα να χρησιμοποιούν την τουαλέτα που επιθυμούν.

Επίσης, προτείνει ότι τέτοιοι περιοριστικοί νόμοι θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις, όπως πρόσθεσε ο Dr. Meyerhoefer. «Αν και οι νόμοι στις ΗΠΑ τείνουν να επικεντρώνονται στο σχολικό περιβάλλον (είτε απεικονίσεις ΛΟΑΤ ατόμων στη λογοτεχνία, είτε πρόσβαση στις τουαλέτες), εξακολουθούν να δημιουργούν κοινωνικές συγκρούσεις σχετικά με το δικαίωμα των ΛΟΑΤ ατόμων να εκφράζουν ελεύθερα την ταυτότητα φύλου τους».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα εδώ.
Δες και αυτό!