Κουήρ ταινία απεικονίζει τη σκληρή ομοφοβική ιστορία της Πολωνίας

02/04/2024
από
Σε μια μελέτη του 2023 που διεξήχθη από την ILGA-Europe, η Πολωνία κατατάσσεται ως η χειρότερη χώρα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και οι ομόφυλες σχέσεις αποποινικοποιήθηκαν το 1932, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη κυβερνητική προστασία κατά των εγκλημάτων μίσους και η χώρα δεν αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο ή το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου (αν και τα φιλελεύθερα πολιτικά κόμματά της έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο κίνημα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα τα τελευταία χρόνια).

Έτσι, δεν αποτελεί ίσως έκπληξη το γεγονός ότι οι κουήρ πολωνικές ταινίες είναι λίγες, καθιστώντας το πρόσφατο «All Our Fears» των Lukasz Gutt και Lukasz Ronduda μια σπάνια προσθήκη, ειδικά καθώς ρίχνει φως στην ομοφοβική ιστορία της ίδιας της χώρας.

Βασισμένο στην πραγματική ιστορία του γκέι καλλιτέχνη και ακτιβιστή Daniel Rycharski, το «All Our Fears» μας μεταφέρει σε μια μικρή αγροτική κοινότητα, όπου ο θρησκευτικός συντηρητισμός της χώρας είναι πολύ έντονος.

Παρόλα αυτά, ο Daniel (τον οποίο υποδύεται ο Dawid Ogrodnik, γνωστός για τον ρόλο του στην υποψήφια για Όσκαρ ταινία «Ida» του 2015) είναι σε μεγάλο βαθμό αποδεκτός από τους γείτονές του. Κυκλοφορεί μάλιστα στην πόλη με ένα σακάκι που έχει στολίσει με πολύχρωμα στοιχεία.

Ο Daniel είναι ερωτευμένος με τον Olek (Oskar Rybaczek, τον οποίο είδαμε επίσης στο εφηβικό δράμα «Fanfik» του Netflix), αλλά καθώς εκείνος είναι ακόμα στην «ντουλάπα», η σχέση τους μένει μυστική.

Μετά από ένα τραγικό συμβάν με θύμα έναν από τους φίλους του Daniel, πολλοί κάτοικοι της πόλης αρχίζουν να στρέφονται εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι ο ακτιβισμός του επηρεάζει αρνητικά τη νεολαία. Και όταν προσπαθεί να πείσει τους άλλους να συμμετάσχουν σε μια τελετή στη μνήμη του θύματος μιας ομοφοβικής επίθεσης, γίνεται ο παρείσακτος της πόλης.

Καθώς ο Daniel αγωνίζεται να διατηρήσει την πίστη του, η δουλειά του τραβάει την προσοχή ενός curator, ο οποίος τον ενθαρρύνει να συμμετάσχει σε μια έκθεση σε μια γκαλερί τέχνης στη Βαρσοβία. Όμως η μεγαλύτερη έκθεση ίσως τον κάνει ακόμα μεγαλύτερο στόχο.

Το «All Our Fears» έκανε πρεμιέρα στο διάσημο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γκντίνια στην Πολωνία το 2021, όπου κέρδισε το κορυφαίο βραβείο του φεστιβάλ, το βραβείο Χρυσών Λιονταριών. Έκτοτε, έχει προβληθεί σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας στο να μεταφερθεί ο αγώνας της Πολωνίας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στη διεθνή σκηνή.

Έκτοτε, η χώρα είδε έναν αριθμό υποψηφίων του κόμματος της αντιπολίτευσης -πολλοί από τους οποίους έχουν τουλάχιστον υποστηρίξει το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου- να εκλέγονται σε θέσεις εξουσίας, δίνοντας στην κοινότητα ελπίδα για μια θετική αλλαγή στην Πολωνία.
Δες και αυτό!