Ηνωμένο Βασίλειο: Τριπλασιάστηκαν τα ομοφοβικά εγκλήματα σε 5 χρόνια

09/10/2020
από
Ηνωμένο Βασίλειο, εγκλήματα μίσους

Τα ομοφοβικά εγκλήματα μίσους έχουν τριπλασιαστεί μέσα σε πέντε χρόνια, αποκαλύπτουν συγκλονιστικά νέα στοιχεία.

Κι αυτό είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου.» 

Ο αριθμός των αναφερόμενων ομοφοβικών εγκλημάτων μίσους στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, από 6.655 το 2014-15 σε 18.465 το 2019-20.

Τα δεδομένα κυκλοφόρησαν από το BBC και από τα 45 αστυνομικά τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω αιτημάτων Ελευθερίας Πληροφοριών.

Ενώ η αστυνομία είπε στο BBC ότι η αύξηση θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα των περισσότερων αναφορών που γίνονται, οι υποστηρικτές των ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων δήλωσαν ότι η αύξηση των εγκλημάτων μίσους είναι μια πραγματική αύξηση επιθέσεων και οι αναφορές είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» .

20% αύξηση σε έναν χρόνο

Οι αστυνομικές αναφορές για ομοφοβικά εγκλήματα μίσους έχουν αυξηθεί κατά 20% μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Η αναπληρώτρια αρχηγός της αστυνομίας Julie Cooke, επικεφαλής για τα ΛΟΑΤ+ ζητήματα στο Συμβούλιο των Αρχηγών της Εθνικής Αστυνομίας, δήλωσε στο BBC: «Θα μπορούσα να βρω πολλά παραδείγματα όπου τα καταφέρνουμε σωστά. Αλλά παίρνω απολύτως σοβαρά αυτά στα οποία δεν το κάνουμε. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι βελτιωνόμαστε και μαθαίνουμε από εκείνες τις στιγμές που δεν τα έχουμε κάνει σωστά τα πράγματα» , είπε.

«Είναι πολύ υψηλός ο αριθμών εκείνων που δεν αναφέρουν τα εγκλήματα αυτά. Λοιπόν, παρακαλώ βγείτε μπροστά. Κι αν δεν λαμβάνετε τη σωστή απάντηση που θα περιμένατε, βεβαιωθείτε ότι το αναφέρετε και αυτό.” 

Η απάντηση της Stonewall

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Stonewall, Nancy Kelley, δήλωσε ότι υπήρξε αύξηση των πραγματικών επιθέσεων.

Είπε στο BBC: «Βλέπουμε σίγουρα μια πραγματική αύξηση στα άτομα που φτάνουν για να ζητήσουν βοήθεια σε όλους τους ΛΟΑΤ οργανισμούς. Λοιπόν, ανησυχούμε πολύ ότι πρόκειται για μια πραγματική αύξηση των ανθρώπων που δέχονται επίθεση, λόγω του ποιες/οι/@ είναι και ποιο άτομο αγαπούν. Γνωρίζουμε ότι το 80% των ΛΟΑΤ ατόμων δεν αναφέρουν εγκλήματα μίσους. Αυτή είναι λοιπόν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ένα από τα βασικά βήματα για να το αλλάξουμε αυτό είναι να το κάνουμε ορατό και να σηκωθούμε και να πούμε ότι δεν πρέπει να βιώνουμε τέτοιου είδους μίσος και κακοποίηση.” 

Ραγδαία αύξηση των ομοφοβικών εγκλημάτων

Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει κάποια συγκλονιστικά ομοφοβικά εγκλήματα μίσους σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Αύγουστο, ένας πατέρας στο Πλύμουθ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης αφού κτύπησε τον γιο του 20 φορές με καλώδιο τηλεόρασης, ενώ τον χαρακτήρισε γκέι και «γυναίκα» επειδή συμμετείχε στην εφαρμογή dating Grindr.

Τον ίδιο μήνα, ένας Ουαλλέζικος παίκτης ράγκμπι φυλακίστηκε, αφού χτύπησε στο πρόσωπο έναν γκέι άνδρα σε ένα πάρτι σε σπίτι, και ένας άντρας στο Μπέλφαστ φυλακίστηκε επίσης αφού χτύπησε μια γυναίκα στο πρόσωπο επειδή είχε ομόφυλη σύζυγο, αφήνοντάς την με τραυματισμούς τόσο σοβαρούς που μπορεί να χρειαστεί αισθητική παρέμβαση.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, ένας ομοφυλόφιλος εργαζόμενος στο NHS του οποίου το αυτοκίνητο ήταν διαποτισμένο με οξύ, αποκάλυψε ότι αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι του στη Σκωτία και να μετακομίσει στην Αγγλία με τον σύντροφό του για να ξεφύγει από μήνες ομοφοβικής κακοποίησης.




Δες και αυτό!