Σκωτία: Παύση των αναστολέων της εφηβείας για άτομα κάτω των 18 ετών

18/04/2024
από
Η μοναδική κλινική φύλου για τη νεολαία στη Σκωτία σταμάτησε να συνταγογραφεί αναστολείς της εφηβείας σε άτομα κάτω των 18 ετών. ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις αντιδρούν και αντιλαμβάνονται την απαγόρευση στα πλαίσια μιας γενικότερης αμφισβήτησης των τρανς δικαιωμάτων.

Η συνταγογράφηση για τα ανήλικα άτομα που βρίσκονται σήμερα στη λίστα αναμονής θα μπλοκαριστεί μετά από απόφαση του NHS Greater Glasgow and Clyde (NHSGGC).

Η κλινική Sandyford στη Γλασκώβη ανακοίνωσε επίσης ότι οι ασθενείς ηλικίας 16 ετών και άνω δεν θα λαμβάνουν πλέον ορμονικές θεραπείες έως ότου γίνουν 18 ετών.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια παρόμοιας απόφασης του NHS της Αγγλίας τον περασμένο μήνα, μετά από μόλις μία εβδομάδα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης Cass την περασμένη εβδομάδα, στην οποία διατυπώθηκαν συστάσεις για την αλλαγή της φροντίδας των τρανς νέων.

Η έκθεση, η οποία ανατέθηκε το 2020 με επικεφαλής την ειδική παιδίατρο DR Hilary Cass, υπογραμμίζει την «εξαιρετική προσοχή» που πρέπει να δοθεί στη συνταγογράφηση αναστολέων της εφηβείας σε παιδιά κάτω των 18 ετών.

Οι αναστολείς της εφηβείας είναι μια φυσικά αναστρέψιμη ιατρική θεραπεία που σταματά την παραγωγή ορισμένων ορμονών και καταστέλλει ανεπιθύμητες πτυχές της εφηβείας.

Το NHSGGC ανέφερε σε δήλωσή του στο BBC News ότι η απόφαση ελήφθη μετά από τοποθέτηση του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και του NHS England και του NHS Lothian.

Η διευθύντρια δημόσιας υγείας του συμβουλίου, Dr Emilia Crighton, δήλωσε: «Τα ευρήματα της έκθεσης Cass είναι σημαντικά και έχουμε εξετάσει τον αντίκτυπο στις κλινικές μας διαδρομές.

«Το επόμενο βήμα από εδώ και πέρα είναι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση της Σκωτίας και τους ακαδημαϊκούς εταίρους για τη δημιουργία στοιχείων που θα μας επιτρέψουν να παρέχουμε ασφαλή φροντίδα για τους ασθενείς μας».

Όσα άτομα ήδη λαμβάνουν συνταγογράφηση για αναστολείς της εφηβείας θα συνεχίσουν τη θεραπεία, σύμφωνα με τη νέα πολιτική.

Οι αναστολείς της εφηβείας είναι προς το παρόν σε παύση στο NHS της Αγγλίας και συνταγογραφούνται μόνο μέσω κλινικών δοκιμών.

Ο εκπρόσωπος του «Scottish Trans and the Equality Network», Vic Valentine, δήλωσε ότι η απόφαση του NHSGGC θα «βλάψει τα τρανς παιδιά και νέους».

«Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο όπου η πραγματικότητα των εμπειριών και της ζωής των τρανς ατόμων αμφισβητείται σχεδόν καθημερινά από ορισμένα μέσα ενημέρωσης και ορισμένους πολιτικούς κύκλους.

«Αυτό μας κάνει να ανησυχούμε ότι η απόφαση έχει επηρεαστεί από αυτό το πλαίσιο και όχι αποκλειστικά απο την εξέταση του συμφέροντος των τρανς παιδιών».

Διεθνείς οργανισμοί έχουν ανά καιρούς εκφράσει τη σημασία της φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο, χαρακτηρίζοντάς την ως σωτήρια για τα τρανς άτομα. Οι τελευταίες κινήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και αλλού, σχετίζονται με τη γενική καταστολή των τρανς και ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και του διάχυτου αντί-τρανς μίσους στην κοινωνία.
Δες και αυτό!