Πηγή: ACLU

Η Ουαλία διακόπτει τους αναστολείς της εφηβείας για τα ανήλικα άτομα

23/04/2024
από
Μετά την Αγγλία και τη Σκωτία, η Ουαλία έγινε η τελευταία χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου που σταμάτησε τη χρήση των αναστολέων της εφηβείας στα ανήλικα άτομα.

Οι φυσικώς αναστρέψιμοι αναστολείς ορμονών, οι οποίοι καταστέλλουν τα ανεπιθύμητα στοιχεία της εφηβείας για τα νεαρά τρανς έφηβα άτομα, δεν θα είναι πλέον διαθέσιμοι σε νέους ασθενείς, μετά από απόφαση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Ουαλίας.

Ο οργανισμός υγείας ανέθεσε στο NHS της Αγγλίας την παροχή υπηρεσιών ταυτότητας φύλου για άτομα κάτω των 18 ετών στην αποκεντρωμένη χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι λόγω της παύσης της Αγγλίας για τους αναστολείς της εφηβείας, το NHS της Ουαλίας ακολούθησε το παράδειγμα.

Η απόφαση αυτή έρχεται στον απόηχο της δημοσίευσης της έκθεσης Cass στις 10 Απριλίου, η οποία εξέτασε το μοντέλο περίθαλψης των τρανς νέων στην Αγγλία. Παράλληλα με 32 συστάσεις που αποσκοπούν στην παροχή μιας «ολιστικής προσέγγισης» στην υγειονομική περίθαλψη των τρανς ατόμων, η ανασκόπηση λέει ότι η συνταγογράφηση ορμονών πρέπει να γίνεται με «εξαιρετική προσοχή».

Τα άτομα τα οποία έχουν ήδη λάβει αναστολείς της εφηβείας δεν θα επηρεαστούν από την αλλαγή και θα συνεχίσουν τη θεραπεία μέχρι να μεταβούν σε κλινική ενηλίκων.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί μια παρόμοια απόφαση του NHS της Σκωτίας, νωρίτερα αυτό το μήνα, η οποία επηρεάζει τη μοναδική κλινική φύλου για νέα άτομα, της Σκωτίας.

Το NHS της Αγγλίας έθεσε σε παύση τους αναστολείς της εφηβείας τον Μάρτιο πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης Cass, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν «αρκετά στοιχεία» για την ασφάλειά τους. Λιγότερα από 100 άτομα στην Αγγλία τα έπαιρναν τότε, σύμφωνα με το BBC.

Η κυβέρνηση, γνωστή για την αντί-τρανς στάση της, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «απόφαση ορόσημο» και υποστήριξε ότι είναι προς το «βέλτιστο συμφέρον του παιδιού».

Ωστόσο, υπήρξαν και αντιδράσεις που κατέκριναν την απόφαση του NHS της Ουαλίας. Συγκεκριμένα, η φιλανθρωπική οργάνωση για την τρανς νεολαία, Mermaids, τη χαρακτήρισε «βαθιά απογοητευτική», προσθέτοντας: «Δεν προσφέρθηκαν σχεδόν καθόλου πρώτα ραντεβού το 2023, με διαρκώς αυξανόμενες λίστες αναμονής άνω των πέντε ετών».

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για απαγόρευση, αλλά για μια παύση της συνταγογράφησης.
Δες και αυτό!