Οι LGBT+ ειδήσεις που απασχόλησαν την Ελλάδα το 2018

28/12/2018

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα θυμόμαστε όλες εκείνες τις ειδήσεις που απασχόλησαν την ελληνική ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε αν τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο ή όχι για εμάς. 

Ας δούμε λοιπόν τι έγινε στην Ελλάδα το 2018 μέσα από τα μάτια του antivirus.

Ιανουάριος

Μια πανευρωπαϊκή συγκριτική έρευνα της IGLYO – Πανευρωπαϊκή Οργάνωση ΛΟΑΤΚΙ Νέων και Μαθητών – επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την ολιγωρία των ελληνικών αρχών για την προάσπιση των δικαιωμάτων της LGBTQI κοινότητας στον χώρο της εκπαίδευσης. Η Ελλάδα σκοράρει μόλις 5 βαθμούς ευρισκόμενη στις τελευταίες «κόκκινες» χώρες, μεταξύ των οποίων η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Ρωσία.

Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκε το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ γυναικών κρατουμένων στη χώρα. Πρόκειται για δύο νέες γυναίκες που ενώ είχαν γνωριστεί πριν από οκτώ χρόνια εκτός φυλακής, ερωτεύτηκαν «μέσα», και αποφάσισαν να σμίξουν κι επισήμως.

Φεβρουάριος

Δεκτό γίνεται το αίτημα ενός non-binary προσώπου για τη μεταβολή του ονόματος τοu από το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου. Συγκεκριμένα, με την απόφαση αυτή διατάχθηκε η ληξίαρχος να προβεί στη διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του προσώπου, ώστε το όνομα πλέον να είναι “Ιάσων – Αντιγόνη”. Δυστυχώς, το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για διαγραφή του φύλου του αιτούντος προσώπου, από το ληξιαρχείο.

Τον Φεβρουάριο κυκλοφόρησε και ο πρώτος οδηγός στην ελληνική γλώσσα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ίντερσεξ ατόμων. Ο οδηγός “Υπερασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων” παρουσιάστηκε από το Πολύχρωμο Σχολείο.

Tέλος, είδαμε και την queer διαφήμιση των Goody’s με σύνθημα “Έμπαινες”.

Μάρτιος

Σε ηλικία 60 ετών φεύγει από τη ζωή ο δημοφιλής ηθοποιόςΧρήστος Σιμαρδάνης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο ανοιχτά gay ηθοποιός έπαιξε σε αρκετές γνωστές σειρές, από το 1985 έως το 2013, μεταξύ των οποίων «Η ζωή του Αττίκ», «Πέτρινα χρόνια», «Η νταντά», «Λατρεμένοι μου γείτονες».

Τον Μάρτιο έγινε επίσης και η δίκη του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιου μετά τη μήνυση που κατέθεσαν εις βάρος του 9 gay άνδρες (3 από το περιοδικό μας) για ρητορική μίσους. Η δίκη που κατέληξε στην σοκαριστική αθώωση του Αμβρόσιου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κόσμου, αφού τόσο ο κατηγορούμενος όσο και η υπερασπιστική του γραμμή προέβησαν σε άκρως κακοποιητικές δηλώσεις, υιοθετώντας ομοφοβικές συμπεριφορές. Η υπόθεση θα εκδικαστεί εκ νέου τον Ιανουάριο του 2019.

Απρίλιος

Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και εμείς πληροφορούμαστε την καταδίκη του Δήμου Βερύκιου για την ομοφοβική επίθεση εναντίον του Κορτώ, Υπενθυμίζεται πως στη ραδιοφωνική του εκπομπή ο Δήμος Βερύκιος, θέλοντας να σχολιάσει την απόφαση του Κορτώ να μην συμμετάσχει στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη γιατί είναι αφοσιωμένος στον άντρα του, ξέσπασε κατά του συγγραφέα τον οποίο χαρακτήρισε «κυρά Αυγουστίνα», ενώ επικρότησε σχόλιο ακροατή του που έλεγε ότι τους γκέι «τους χρειάζεται χρυσαυγίτης».

Παράλληλα, στη Βουλή ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδοχή, αναγνωρίζοντας αυτή τη δυνατότητα και στα ομόφυλα ζευγάρια. Πολιτικός κόσμος και εκκλησία παίρνουν θέση ενώ παρεμβαίνει με κείμενό της μια μεγάλη μερίδα του πανεπιστημιακού κόσμου.

Μάιος

Η “αναδοχή” ψηφίζεται τελικά στις αρχές του μήνα με αρκετούς βουλευτές να επιδίδονται σε ένα κρεσέντο ομοφοβίας.

Το Μάιο, επίσης, βλέπουμε για μια ακόμη φορά την αφίσα του Athens Pride στο μετρό ενώ παράλληλα κυκλοφορεί και το αντίστοιχο τηλεοπτικό σποτ.

Ιούνιος

Λίγες μέρες μετά την κυλοφορία του σποτ, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) αποφασίζει να το εγκρίνει με τον περιορισμό να παίζεται μετά τις 22:30. Η αιτιολογία ήταν ότι μπορεί να προκαλέσει στα ανήλικα άτομα σύγχυση.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Athens Pride γίνεται η αφορμή για την αναπαραγωγή αρκετών ομοφοβικών σχολίων, όπως αυτά του Δημήτρη Καμμένου και του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, Χαράλαμπος Ευστρατίου.

Στις 10 του μήνα και με κεντρικό σύνθημα «παρούσα», πλήθος κόσμου κρατώντας σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου και πολύχρωμα μπαλόνια συμμετείχε στο φετινό Athens Pride. Φέτος είδαμε και για πρώτη φορά τη βουλή να φωταγωγείται (σ.σ. συγκρατημένα) στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Στις 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η πορεία του 3ου Patras Pride, ενώ στις 23 η μεγάλη πορεία στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια του φετινού Thessaloniki Pride, μια άνανδρη επίθεση τριών άγνωστων ανδρών που κάθονταν σε καφέ της παραλιακής στη Θεσσαλονίκη δέχτηκαν δύο συμμετέχοντες του Thessaloniki Pride (ένας Βραζιλιάνος και ένας Σερραίος) την ώρα που πέρναγαν από μπροστά τους.

Ιούλιος

Ο μήνας ξεκινά με την τραγική είδηση της αυτοκτονίας ενός 14χρονου μαθητή, που βρέθηκε από τους γονείς του απαγχονισμένος στο δωμάτιό του στην Αργυρούπολη. Τα μοναδικά στοιχεία της υπόθεσης είναι τα σημειώματα του νεαρού, στα οποία έγραφε, ότι οδηγήθηκε σ’ αυτήν την πράξη, εξαιτίας του bullying που δεχόταν στο σχολείο από συμμαθητές τους.

Την ίδια περίοδο, ο πρώτος ομόφυλος γάμος μεταξύ λεσβιών για τα ελληνικά δεδομένα έγινε, με βάσει το Βρετανικό Δίκαιο, στην παραλία της Ερεσού, στη Λέσβο.

Το -ελληνικό- «House of DAGLARA» κέρδισε τον τίτλο του κορυφαίου (για τον τρέχοντα χρόνο) drag οίκου της Ευρώπης.

Τον Ιούλιο κυκλοφόρησε και ο ενημερωτικός οδηγός με τίτλο: «Τρανς γυναίκες. Η υγεία των τρανς έχει σημασία» που διατίθεται δωρεάν. Η έκδοση αυτή, σύμφωνα με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), απευθύνεται «σε όλο το φάσμα των θηλυκών τρανς αναπαραστάσεων και συμπεριφορών».

Αύγουστος

Αυτός ο μήνας ξεκινά δυσάρεστα με μια καταγγελία για ομοφοβική επίθεση στην παραλία της Ποτίδαιας στη Χαλκιδική και με την είδηση του χαμού της Ρίκας Βαγιάννη.

Σεπτέμβριος

Το καλοκαίρι μας αποχαιρετά με τον πρώτο gay γάμο στο Βόλο με θέα τον Παγασητικό.

Παράλληλα, η έναρξη της τηλεοπτικής σεζόν βρίσκει τον antenna με μια καμπάνια που ακολουθεί ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή με τις συντρόφους και τους συντρόφους τους, καθώς και τις οικογένειές τους. Η ατμόσφαιρα είναι χαρούμενη και ρομαντική, ενώ μεταξύ όλων των ζευγαριών, εμφανίζονται ομόφυλα ζευγάρια, ανδρών και γυναικών, καθώς και μία πολύχρωμη οικογένεια gay ανδρών.

https://youtu.be/B8MZrxXLgMQ

Ο μήνας συνεχίζει με τον χειρότερο τρόπο, αφού μια τρανσφοβική επίθεση σημειώνεται σε λεωφορείο για το Ξυλόκαστρο ενώ η είδηση της τραγικής δολοφονίας ενός δικού μας ανθρώπου, του Ζακ Κωστόπουλου, παγώνει τον χρόνο φέρνοντας στην επιφάνεια όλο το μίσος και την κακία που υπάρχει εκεί έξω. Μετά από αυτό, η ελληνική ειδησεογραφία αφορά κυρίως στην εξέλιξη της υπόθεσης. (σ.σ. Ζακ, μας λείπεις).

Οκτώβριος

Η δολοφονία του Ζακ συνεχίζει να βρίσκεται στις πρώτες ειδήσεις. Η αστυνομική αυθαιρεσία γίνεται αντιληπτή όπως και ο εγκληματικός καταχρηστικός ρόλος των ελληνικών ΜΜΕ. Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα συσπειρώνεται συμμετέχοντας σε μαζικές εκδηλώσεις, όπως η μεγάλη πορεία στις 3 του Οκτώβρη, ερχόμενη σε επαφή με κυβερνητικούς παράγοντες και οργανώνοντας εκστρατείες οικονομικής υποστήριξης.

πορεία-για-τον-Ζακ-2018

Παράλληλα, μια επίθεση με ομοφοβικά κίνητρα πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας.

Νοέμβριος

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Αττικής αναρτήθηκε ένα μεγάλο πανό προς τιμήν των τρανς ατόμων που έχασαν τη ζωή τους λόγω της μισαλλοδοξίας, αλλά και για την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας για την προστασία των δικαιωμάτων των τρανς συμπολιτών.

Το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον Ζακ Κωστόπουλο για τα αίτια θανάτου του δίνεται στη δημοσιότητα καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από πολλαπλά τραύματα ενώ μπαίνει στο αρχείο η μήνυση κατά του ανεξάρτητου βουλευτή και προέδρου του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Νίκου Νικολόπουλου, μετά την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του, λόγω των ομοφοβικών δηλώσεών του. Η Διεθνής Αμνηστία κάνει έκκληση για τη δολοφονία του Ζακ, μιλώντας για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων, οι δικηγόροι Πέτρος Μαντούβαλος και Θάνος Πλεύρης αναλαμβάνουν την υπεράσπιση των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο περιστατικό και το ΕΣΡ επιβάλλει πρόστιμο (150.000 ευρώ) στο τηλεοπτικό σταθμό ΑΡΤ για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου και το γκάλοπ που προβλήθηκε σε εκπομπή του σταθμού.

Στην τηλεόραση παρακολουθήσαμε και τη συνέντευξη της Καίτης Γραμμά, του τρανς μοντέλου που δεν είδαμε ποτέ στο Greece’s Next Top Model.

Δεκέβριος

Τον Δεκέμβριο μια τρανς γυναίκα πέφτει θύμα επίθεσης σε περιοχή της Αθήνας. Όπως αναφέρει κι η ίδια μέσα από τον λογαριασμό της στο Facebook, η επίθεση είχε ως κίνητρο την ταυτότητα φύλου της. Παράλληλα, σκληρές ποινές προβλέπει το πόρισμα της ΕΔΕ για τους οκτώ αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου.




Δες και αυτό!