Με μία εφ’ όλης της ύλης εσπερίδα και πορεία προς τη Βουλή, που ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα 369 θύματα της βίας κατά των τρανς ανθρώπων τίμησε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης (20ή Νοεμβρίου).

Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από τις 5 το απόγευμα, για να ολοκληρωθεί λίγο πριν τις 10 το βράδυ.

«Κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου σε πολλές πόλεις σε όλον τον κόσμο, πάνω από 90, τιμούμε την μνήμη όλων των τρανς ατόμων που δυστυχώς κάθε χρόνο γίνονται και περισσότερα. Φέτος είχαμε 369 θύματα που δέχθηκαν επιθέσεις για έναν και μόνο λόγο: γιατί απλά είναι τρανς», δήλωσε η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του ΣΥΔ.

Κατά την έναρξη της εσπερίδας προβλήθηκε βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης και ακολούθησε ομιλία από τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη, Αντιδήμαρχο του Δήμου Αθηναίων.

Στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτησαν οι LGBTQI οργανώσεις και ακολούθησε η κεντρική ομιλία εκ μέρους του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, από την κυρία Γαλανού.

Έπειτα, τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, μεταξύ των οποίων η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τον Διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Οργανώσεις και νομική εκπρόσωπος αναφέρθηκαν στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου.

Συζήτηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού. Οι Γιώργος Πάλλης (ΣΥΡΙΖΑ), Θεόδωρος Μαργαρίτης (Κίνημα Αλλαγής) και Γιάννα Παναγοπούλου (ΠΟΤΑΜΙ) τοποθετήθηκαν σαφώς υπέρ του εξωδικαστικού προσδιορισμού της ταυτότητας φύλου για τα τρανς άτομα, σε αντίθεση με τον Κωνσταντίνο Καραγκούνη (ΝΔ), ο οποίος υπερασπίστηκε έναν ενισχυμένο ρόλο για τον δικαστή, ο οποίος θα πρέπει να κρίνει την κατάσταση του προσφεύγοντος ατόμου και να αποφασίζει για τον προσδιορισμό του φύλου του. Να σημειώσουμε, όμως, σε αυτό το σημείο, ότι ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή, δεν προβλέπει εξωδικαστικό προσδιορισμό, δηλαδή με μία απλή δήλωση μεταβολής στοιχείων στο ληξιαρχείο, αλλά υποχρεωτική προσφυγή σε δικαστήριο.

Η πρόεδρος του ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού.

Την εσπερίδα έκλεισε η ανάγνωση ψηφίσματος του ΣΥΔ με 30 σημεία αιτήματα της ελληνικής τρανς κοινότητας, από τον Κίμωνα Μελικέρτη, μέλος του Σωματείου.

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε πορεία προς την Βουλή, ενώ την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη ημερίδα στη Θεσσαλονίκη.

Στην πορεία, τα μέλη του Σωματείου και οι υποστηρικτές τους κρατούσαν αναμμένα κεριά, τα οποία σχημάτισαν στο προαύλιο της Βουλής τον αριθμό “369”, που αντιστοιχεί στα θύματα τρανσφοβικής βίας τη φετινή χρονιά και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Ανάγνωση του ψηφίσματος του ΣΥΔ (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών) με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης.

Gepostet von Pete Alex am Dienstag, 20. November 2018

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.