Ενός λεπτού σιγή για τα 369 θύματα της τρανσφοβικής βίας

Με μία εσπερίδα κατά της τρανσφοβικής βίας και έπειτα πορεία στη Βουλή τίμησε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης. Η πορεία ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα 369 θύματα της βίας κατά των τρανς ανθρώπων

Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από τις 5 μ.μ., για να ολοκληρωθεί στις 10 μ.μ.

Μαρίνα Γαλανού

«Κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου σε πάνω από 90 πόλεις του κόσμου, τιμούμε την μνήμη όλων των τρανς θυμάτων. Που δυστυχώς κάθε χρόνο γίνονται και περισσότερα. Φέτος είχαμε 369 θύματα που δέχθηκαν επιθέσεις για έναν και μόνο λόγο: γιατί απλά είναι τρανς», δήλωσε η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του ΣΥΔ.

Κατά την έναρξη της εσπερίδας προβλήθηκε βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης και ακολούθησε ομιλία από τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη, Αντιδήμαρχο του Δήμου Αθηναίων.

Στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτησαν οι LGBTQI οργανώσεις. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία εκ μέρους του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, από την κυρία Γαλανού.

Έπειτα, τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, μεταξύ των οποίων η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τον Διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Δικαιοσύνη και Τρανς

Οργανώσεις και νομική εκπρόσωπος αναφέρθηκαν στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου.

Συζήτηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού. Οι Γιώργος Πάλλης (ΣΥΡΙΖΑ), Θεόδωρος Μαργαρίτης (Κίνημα Αλλαγής) και Γιάννα Παναγοπούλου (ΠΟΤΑΜΙ) τοποθετήθηκαν σαφώς υπέρ του εξωδικαστικού προσδιορισμού της ταυτότητας φύλου για τα τρανς άτομα, σε αντίθεση με τον Κωνσταντίνο Καραγκούνη (ΝΔ), ο οποίος υπερασπίστηκε έναν ενισχυμένο ρόλο για τον δικαστή, ο οποίος θα πρέπει να κρίνει την κατάσταση του προσφεύγοντος ατόμου και να αποφασίζει για τον προσδιορισμό του φύλου του. Να σημειώσουμε, όμως, σε αυτό το σημείο, ότι ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή, δεν προβλέπει εξωδικαστικό προσδιορισμό, δηλαδή με μία απλή δήλωση μεταβολής στοιχείων στο ληξιαρχείο, αλλά υποχρεωτική προσφυγή σε δικαστήριο.

Η πρόεδρος του ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού.

Την εσπερίδα έκλεισε η ανάγνωση ψηφίσματος του ΣΥΔ με 30 αιτήματα, από τον Κίμωνα Μελικέρτη, μέλος του Σωματείου.

Πορεία προς τη Βουλή

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε πορεία προς την Βουλή, ενώ την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη ημερίδα στη Θεσσαλονίκη.

Στην πορεία, τα μέλη του Σωματείου και οι υποστηρικτές τους κρατούσαν αναμμένα κεριά. Με τα κεριά σχημάτισαν στο προαύλιο της Βουλής τον αριθμό “369”. Ο συγκεκριμένος αριθμός αντιστοιχεί στα θύματα τρανσφοβικής βίας τη φετινή χρονιά και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

https://www.facebook.com/pete.alex.35/videos/2515507575132227/

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!