Ώρα να μιλήσουμε για topping!

Πώς θα ξέρω ότι είμαι top;“Πώς θα διατηρήσω τη στύση μου;” “Είναι ασφαλές το topping;”

Μετά τον σύντομο οδηγό για το bottoming για καλύτερο πρωκτικό σεξ, ο Matt Baume, γράφει για το them.us έναν σύντομο οδηγό για το topping στο πρωκτικό σεξ κι εμείς συνεχίζουμε να τον διαβάζουμε με προσοχή.

Το topping (=σεξουαλική πρακτική που αναφέρεται στην ενεργητική διείσδυση στον πρωκτό) μπορεί να φαίνεται αρκετά απλό, αλλά στην πραγματικότητα συνοδεύεται από αρκετές προκλήσεις, τόσο σωματικές, όσο και συναισθηματικές.

Παρ’ όλο που το σεξουαλικό παιχνίδι και η περιπέτεια είναι υπέροχα, ίσως να μην ξέρετε από πού να ξεκινήσετε – και σίγουρα υπάρχουν κάποιες λανθασμένες κινήσεις, που κινδυνεύετε να κάνετε, ενώ διεισδύετε σε ένα άλλο άτομο, οι οποίες θα μπορούσαν να το βλάψουν.

Μη φοβάστε, όμως:

Με λίγη σκέψη, πρακτική, άφθονη επικοινωνία και συναίνεση, μπορείτε να κερδίσετε μία από τις καλύτερες εμπειρίες. Είτε είστε “καινούρι@” στο διεισδυτικό σεξ, είτε έχετε εξασκήσει μόνο το bottoming, είτε είστε παλιός “επαγγελματίας” στο topping, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε κάτι νέο και να ακονίσετε τις σεξουαλικές σας δεξιότητες.

Διαβάστε παρακάτω για μερικές από τις πρακτικές – με την προειδοποίηση ότι αυτό το άρθρο δεν είναι ιατρική συμβουλή και εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, θα πρέπει να μιλήσετε με κάποιον γιατρό που μπορεί να σας βοηθήσει.


Τι σημαίνει να είσαι top;

Σε γενικές γραμμές, ένα top άτομο είναι αυτό που έχει διεισδυτικό ρόλο στο σεξ. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένα ευρύ φάσμα από παραλλαγές, από τη στοματική έως την πρωκτική ή την κολπική διείσδυση. Τα top άτομα συχνά θεωρούνται ότι έχουν κυρίαρχη, δυναμική στάση, αλλά αυτό δε συμβαίνει πάντα.  Μπορούν, επίσης, να είναι άβουλα και υποτακτικά. Εάν βάζετε κάτι – ένα μέρος του σώματός σας ή ένα παιχνίδι – στ@ σύντροφ@ σας, ανήκετε στα top άτομα.

Εάν έχετε top ρόλο στο σεξ με κάποιο άτομο και υπάρχει πιθανότητα ανταλλαγής σωματικών υγρών, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε ορισμένες προφυλάξεις και να γνωρίζετε την κατάστασή σας, αναφορικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.


Πώς θα ξέρω ότι είμαι top;

Τα καλά νέα είναι ότι το κάθε άτομο μπορεί να είναι top. Αν διεισδύσετε με ένα μέρος του σώματός σας, ή ένα παιχνίδι, στ@ παρτενέρ σου, τότε αυτομάτως είστε top. Όσο περισσότερο παίζετε, τόσο περισσότερο θα καταλάβετε ποιος ρόλος σας ταιριάζει περισσότερο. Μερικά άτομα είναι αποκλειστικά top, άλλα είναι αποκλειστικά bottom, ενώ πολλά είναι ευπροσάρμοστα (vers), αναλαμβάνοντας, τόσο τον top, όσο και τον bottom ρόλο ανάλογα με τη διάθεση τους.

Ένας καλός τρόπος για να καταλάβετε ποιος είναι ο καλύτερος ρόλος για εσάς είναι να παίξετε με ένα άτομο που εμπιστεύεστε, ώστε να δείτε τι σας αρέσει περισσότερο. Αλλά μπορείτε, επίσης, να κοιτάξετε διάφορα είδη πορνό και να σκεφτείτε τι σας φαίνεται πιο διασκεδαστικό. (Απλώς θυμηθείτε ότι το πορνό είναι μια φαντασίωση. Και κανείς, ούτε καν καλλιτέχνες πορνό, δεν κάνουν στην πραγματικότητα σεξ, όπως το βλέπετε στα βίντεό τους.) Μπορείτε, επίσης, να παίξετε μόνα σας με παιχνίδια για να μάθετε αν θέλετε να διεισδύσετε ή να διεισδύει κάποιο άλλο άτομο σε εσάς.


Προετοιμασία για το topping:

Το σεξ λειτουργεί καλύτερα όταν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θέτουν προσδοκίες, όρια και προτιμήσεις εκ των προτέρων. Πριν βρεθείτε στη μέση της διαδικασίας, μιλήστε για το είδος της διείσδυσης που σας αρέσει, ή εάν δεν είστε σίγουροι, για το τι θα θέλατε να δοκιμάσετε. Ακούστε και σεβαστείτε τα όρια τ@ παρτενέρ σας.

Συνίσταται στα bottom άτομα να εφαρμόζουν κάποια επιπλέον υγιεινή πριν από το σεξ, ειδικά εάν η πρωκτική διασκέδαση είναι μέρος του σχεδίου και θέλετε να αποφύγετε τις “ακαθαρσίες”. Ένα πακέτο για κλύσμα (enema ή douching) μπορεί να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι τα bottom άτομα είναι έτοιμα και ότι τα πράγματα δε θα γίνουν “ακατάστατα” με τρόπο που δεν είναι -για τα περισσότερα άτομα- ευχάριστο.

Συνήθως, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η διαδικασία υγιεινής εφαρμόζεται νωρίτερα.

Ωστόσο, αν θέλετε να είστε ευγενικ@ και προσεκτικ@, μπορείτε να προσφέρετε εργαλεία καθαρισμού. Ίσως θελήσετε, επίσης, να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει μια πετσέτα κάτω από τ@ σύντροφ@ σας, ώστε να καθαρίσετε τα πράγματα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση just in case. To άτομο που είναι bottom πρέπει να κάνει το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας εδώ, οπότε το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσφέρετε βοήθεια με το τι θα ακολουθήσει.

Και φυσικά, το σώμα σας θα πρέπει να είναι καθαρό, εκτός αν προτιμάτε διαφορετικά. Θα πρέπει, επίσης, να κόψετε και να λιμάρετε τα νύχια σας, εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα δάχτυλά σας.


Πώς να διαχειριστώ το άγχος απόδοσης όταν είμαι top για πρώτη φορά;

Εάν είστε top για πρώτη φορά, καλό θα ήταν να είστε έτοιμ@ να επιβραδύνετε τα πράγματα. Μην περιμένετε να τα κάνετε όλα σωστά αμέσως – πρόκειται να είναι μια διαδικασία μάθησης, οπότε ορίστε τις προσδοκίες σας για μια σταδιακή προσαρμογή στην αρχή, γεμάτη check-in από και προς τ@ σύντροφ@ σας. Ενημερώστε τ@ ότι μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα ανά πάσα στιγμή, να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, ή να βάλουν τέλος στη διαδικασία, αν δεν περνούν καλά.

Το να παραμείνετε ήρεμ@ και χαλαρ@ μπορεί να βελτιώσει τη διαδικασία με διάφορους τρόπους. Αφενός, από καθαρά σωματική άποψη, η διατήρηση της ηρεμίας θα βοηθήσει το σώμα του bottom ατόμου να δεχτεί πιο εύκολα τη διείσδυση. Αφετέρου, μπορεί να μειώσει το άγχος της απόδοσης, το οποίο, αν ξεκινήσει, έχει έναν τρόπο να χειροτερεύει όλο και περισσότερο.

Εάν το άγχος και τα νεύρα είναι ένα ζήτημα, μπορείτε να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε μια πιο χαλαρωτική διάθεση, με χαμηλό φως, κεριά και ήρεμη μουσική. Μπορείτε ακόμη, να κάνετε τις διατάσεις ή τη γιόγκα, μέρος του παιχνιδιού σας. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης και άλλων διεγερτικών. Αν τυχόν διαπιστώσετε ότι οι σκέψεις σας επικεντρώνονται σε ό, τι μπορεί να πάει στραβά, προσπαθήστε να επανατοποθετήσετε τη σκέψη σας στην ευχαρίστηση που δίνετε. Δοξάστε τον σύντροφ@ σας, χτίστε την αυτοπεποίθησή τ@ και αφήστε τ@ να κάνει το ίδιο για εσάς.

Tι συμβαίνει με τον κορωνοϊό και τις σεξουαλικές επαφές


Πού βρίσκεται το αρσενικό σημείο G; 

Ίσως έχετε ακούσει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο μέσα στον πρωκτό, το οποίο έχει πολύ ευχάριστη αίσθηση. Στα άτομα που έχουν γεννηθεί με πέος, αυτό λέγεται προστάτης. Ενώ είναι πιο δύσκολο να τον ακουμπήσετε με το πέος, μπορείτε να τον βρείτε πιο εύκολα με τα δάχτυλά σας. (Μόνο θυμηθείτε να κόψετε τα νύχια σας!)

Ξεκινήστε να κάνετε εξάσκηση πάνω σας: Βάλτε λιπαντικό στα δάχτυλά σας και πιάστε τα οπίσθιά σας. Βρίσκεται στο βάθος, κάτι που θα καταλάβετε όταν ακουμπήσετε τον προστάτη, μιας και είναι πολύ ευαίσθητος. Για να το νιώσετε καλύτερα, λυγίστε τα δάχτυλά σας προς τα μέσα, και επαναλάβετε ελαφρώς αυτήν την κίνηση. Ένας κυρτός δονητής θα βοηθήσει επίσης.

Ο προστάτης είναι συνήθως 5 εκατοστά μέσα στον πρωκτό, οπότε δε χρειάζεται να μπείτε πολύ βαθιά. Γενικά, είναι πολύ ευαίσθητος, οπότε δε χρειάζεται πολλή πίεση για να τον νιώσετε. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς για ποιο λόγο έχει ωραία αίσθηση- μια θεωρία είναι ότι ίσως να είναι κοντά σε κάποια νεύρα που προκαλούν ωραία αίσθηση σε άλλα σημεία του σώματος.

Τα άτομα στα οποία έχει αποδοθεί το θηλυκό φύλο κατά τη γέννηση, συνήθως έχουν διαφορετική εσωτερική δομή, και κάποιες επεμβάσεις περιλαμβάνουν την αφαίρεση του προστάτη, οπότε ίσως να μην υπάρχει η επιλογή αυτή για όλ@. Αλλά ακόμα και χωρίς αυτό το όργανο, είναι εφικτό να διασκεδάσετε πολύ στο πρωκτικό σεξ.


Είναι το topping ασφαλές;

Η σύντομη απάντηση είναι “ναι, το topping είναι ασφαλές, εφόσον είστε προσεκτικ@.” Αν κάνετε πρωκτικό σεξ, υπάρχουν κάποιες προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε. Εν συντομία, πάρτε πολύ λιπαντικό· πηγαίνετε σιγά σιγά και φροντίστε να ξέρετε την κατάσταση της υγείας σας. Σιγουρευτείτε ότι το πέος σας, ή ό,τι χρησιμοποιείτε για τη διείσδυση, γλιστράει από το λιπαντικό. Πιέστε αργά, και μιλάτε με τ@ παρτενέρ σας για να σιγουρευτείτε ότι είναι εντάξει, και συνεχίστε σταδιακά, καθώς ενθαρρύνετε να αναπνέει κανονικά.

Μπορεί να πάρει λίγα λεπτά στο σώμα του ατόμου που είναι bottom να “ανοίξει” για να σας “χωρέσει”, οπότε μην είστε ανυπόμον@. Αν πηγαίνετε πολύ γρήγορα, μπορεί να πονέσει πολύ, και να προκαλέσει ακόμα και επίπονα σκισίματα που παίρνουν καιρό να επουλωθούν.

Το topping μπορεί να είναι επικίνδυνη δραστηριότητα, αν έχετε κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ή αν δε γνωρίζετε την κατάσταση της υγείας σας. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε εξετάσεις πριν το topping και να ενημερώσετε τ@ παρτενέρ σας για την κατάσταση της υγείας σας. Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα βγει αρνητικό, το να φοράτε προφυλακτικό προσφέρει μια παραπάνω προστασία για παν ενδεχόμενο. Εκτός κι αν είστε σίγουρ@ ότι όσ@ συμμετέχουν είναι μονογαμικ@, η χρήση προφυλακτικού αποτελεί σωστή κρίση, υγεία, και καλούς τρόπους.


Το πρωκτικό σεξ και η προστασία από τον HIV

Ελάχιστες πλευρές του πρωκτικού σεξ είναι πιο σημαντικές από το να γνωρίζετε την κατάσταση της υγείας σας. Είναι πολύ σημαντικό όσ@ συμμετέχουν να γνωρίζουν και να ενημερώσουν για το ιστορικό τ@ σχετικά με τον ιό του HIV και άλλες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες. Αν κάποι@ δε γνωρίζει την κατάστασή τ@, μπορεί να αντιμετωπίσει τους κινδύνους με προφυλακτικά, χάπια PrEP και PEP, αλλά δεν υπάρχει υποκατάστατο των συχνών εξετάσεων.

Πρέπει να χρησιμοποιείτε μια ποικιλία εργαλείων για να προστατεύσετε τη σεξουαλική σας υγεία, είτε πρόκειται για το πρωκτικό σεξ είτε για άλλα είδη συνευρέσεων. Ωστόσο, το πρωκτικό σεξ έχει συγκεκριμένους κινδύνους, καθώς περιέχει την εσωτερική ανταλλαγή υγρών. Τα προφυλακτικά ή τα οδοντικά φράγματα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης κάποιας μόλυνσης, αλλά να θυμάστε: τα προφυλακτικά μπορεί και να μην είναι αποτελεσματικά. Είναι απλά ένα εργαλείο στο οπλοστάσιό σας.

Ένα άλλο προστατευτικό μέτρο είναι η προφύλαξη πριν την έκθεση (Pre-Exposure Prophylaxis-PrEP).

Αν και συνήθως πιστεύεται ότι η PrEP είναι η αγωγή για τον ιό του HIV, που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα και χρησιμοποιείται για την αποφυγή νέων ασθενειών, στην πραγματικότητα είναι μία ολόκληρη σειρά ενεργειών, συμπεριλαμβάνοντας τις συχνές εξετάσεις και την παιδεία-ενημέρωση. Όταν όλα τα στοιχεία της PrEp συνδυάζονται, είναι σχεδόν απόλυτα αποτελεσματική στη μη μετάδοση του HIV. Ωστόσο, παραμένετε εκτεθειμέν@ σε άλλες ασθένειες, και η PrEp αποτυγχάνει σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.

Αν εσείς ή @ παρτενέρ σας είστε οροθετικ@, η θεραπεία ως πρόληψη (Treatment as Prevention-TasP) είναι ακόμα ένας αποτελεσματικός τρόπος, ώστε να διασκεδάσετε με ασφάλεια. Στην ουσία, η TasP χρησιμοποιείται, όταν κάποι@ που είναι οροθετικ@, ακολουθεί τη φαρμακευτική αγωγή κανονικά, ώστε να είναι μη ανιχνεύσιμ@, δηλαδή ο HIV δεν μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα τ@, όταν κάνει εξετάσεις, και αυτ@ που έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, δεν μπορούν να μεταδώσουν τον HIV.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε για την προφύλαξη μετά την έκθεση (Post-Exposure Prophylaxis-PEP). Πρόκειται για ένα χάπι που μπορείτε να πάρετε μία μέρα αφού κάνατε σεξ αν πιστεύετε ότι έχετε εκτεθεί στον ιό. Ανάμεσα σε αυτές τις τρεις θεραπείες, τις επιλογές για να αποφύγετε την έκθεση, τα χρήσιμα εργαλεία όπως τα προφυλακτικά, μπορείτε να βρείτε πολλούς τρόπους να προστατευτείτε, ώστε να το διασκεδάσετε!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό στην Ελλάδα επικοινώνησε με το mycheckpoint.gr.


Τι να κάνω αν το topping πονάει τ@ παρτενέρ μου;

Κάποιες φορές το bottoming πονάει ευχάριστα, όπως μια έντονη γυμναστική ή ένα μασάζ. Ο πόνος μπορεί να αποτελέσει ανακούφιση. Για κάποια άτομα ακόμα, ο πιο έντονος πόνος μπορεί να αποτελέσει μια εμπειρία κάθαρσης.

Αν προσέχετε και επικοινωνείτε μεταξύ σας, οι τραυματισμοί θα είναι σπάνιοι. Μία καλή ιδέα είναι να μιλάτε συχνά με τ@ν παρτενέρ σας κάνοντας μια απλή ερώτηση όπως “πώς είσαι;” ή “σου αρέσει αυτό;” ή “πιο γρήγορα ή πιο αργά;”. Πείτε στ@ παρτενέρ σας ότι μπορεί να απαντάει πάντα με ειλικρίνεια. Αν σας πει ότι θέλει να σταματήσετε κάτι που κάνετε, είναι πολύ σημαντικό να το σταματήσετε αμέσως. Όχι μόνο επειδή μπορεί να τ@ν πονάτε, αλλά επειδή το να επιβάλλεστε σεξουαλικά σε κάποι@ ενάντια στη θέλησή τ@ είναι βιασμός- ακόμα κι αν σας έδωσε νωρίτερα συναίνεση.

Αν κάτι προκαλεί πόνο, συχνά είναι ο τρόπος του σώματος να σας πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Οπότε αν σας πει @ παρτενέρ σας ότι πονάει, ή αν έχει κάποια έκφραση πόνου στο πρόσωπο, είναι καλύτερα να αποτραβηχτείτε, να πάτε λίγο πιο αργά, ή να κάνετε ένα διάλειμμα. Αφήστε το bottom άτομο να δώσει τον ρυθμό. Αν σας πει ότι είναι εντάξει να συνεχίσετε, μόνο τότε μπορείτε να συνεχίσετε.

Η συναίνεση είναι πάντα απαραίτητη.

Σε κάποιες περιπτώσεις, το topping μπορεί να προκαλέσει κάποιον σοβαρό τραυματισμό στο άλλο άτομο. Αν δείτε αίμα, ή αν @ παρτενέρ σας πονάει δυσάρεστα, ακόμα και αφού σταματήσετε, είναι ώρα να σταματήσετε εντελώς. Καθαριστείτε προσεκτικά- ίσως χρειαστεί να βοηθήσετε και το bottom άτομο να καθαριστεί- και έπειτα ξεκουραστείτε.

Κάποιες φορές, λίγος πόνος ή τραυματισμοί συμβαίνουν από ατύχημα, ακόμα και αν είστε προσεκτικ@. Δεν σημαίνει ότι δεν είστε καλ@ top, απλά ότι πρέπει να συζητήσετε τι συνέβη και τι μπορείτε να κάνετε διαφορετικά την επόμενη φορά. Αν συνεχίσουν να υπάρχουν πόνος ή αίμα μετά από αρκετές μέρες, πηγαίνετε σε γιατρό ή σε κάποια δωρεάν κλινική.

Σκεφτείτε ότι είναι σαν το τρέξιμο, την πάλη ή την άρση βαρών· πηγαίνοντας σιγά σιγά και κατανοώντας τα σωματικά όρια, μπορείτε να μειώσετε πολύ τον κίνδυνο τραυματισμού.


Πώς κρατάω τη στύση μου κάνοντας topping;

Για κάποια άτομα είναι εύκολο να έχουν στύση καθ’ όλη τη διάρκεια. Ωστόσο, σε άλλα άτομα, η στύση μπορεί μία να έρχεται, μία να φεύγει, ειδικά αν το bottom άτομο χρειάζεται αρκετή ώρα να σας συνηθίσει. Υπάρχουν κάποια κόλπα, ώστε να κρατήσετε τη στύση· ένα δαχτυλίδι πέους, το οποίο προκαλεί πίεση στη βάση του πέους, είναι ένας εύκολος τρόπος να κρατήσετε την κυκλοφορία του αίματος στο πέος σας· μπορείτε ακόμα να πάρετε και δαχτυλίδια που δονούνται, για την απόλαυση και των δυο σας. Βοηθάει, επίσης, το να σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ. Μπορεί, ακόμα, να βρείτε ευχάριστο το να έχετε ένα “παιχνίδι” μέσα σας, ώστε να κάνετε bottoming, ενώ είστε top.

Για κάποια άτομα, μπορεί να βοηθήσουν τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία. Αν έχετε κάποια πάθηση, που σας δυσκολεύει να διατηρήσετε τη στύση σας, μιλήστε σε κάποιον γιατρό. Ειδικά όσο μεγαλώνετε, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διατηρήσετε τη στύση σας, όσο το επιθυμείτε.

Είναι κακή ιδέα να παίρνετε φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία για την ψυχαγώγησή σας, ή χωρίς κάποια ιατρική οδηγία. Τα μη εγκεκριμένα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι επικίνδυνα, και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, ή αλληλεπιδράσεις. Κάποια άτομα μπορεί να πάθουν εξάρτηση από τέτοια φάρμακα, τα οποία μπορούν να χειροτερέψουν τη σεξουαλική τους επίδοση. Τα συμπληρώματα διατροφής, που ενισχύουν την απόδοση είναι επίσης βοηθητικά.

Για να το ξεκαθαρίσουμε: μην παίρνετε ποτέ φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας.

Αν η στύση σας δεν είναι τόσο σκληρή όσο θα θέλατε, αυτό δεν είναι απαραίτητα καθοριστικός παράγοντας. Μπορείτε να τραβηχτείτε έξω για λίγο, και να διασκεδάσετε με κάποιον άλλο τρόπο, που ξέρετε ότι σας αρέσει, και μετά να κάνετε κάτι που περιλαμβάνει και διείσδυση. Ένα από τα καλύτερα πράγματα του να είσαι queer είναι το ευρύ φάσμα των δυνατοτήτων στο σεξ, και η διείσδυση δεν είναι ο μοναδικός στόχος στο σεξ. Παίξτε λίγο, δοκιμάστε καινούργια πράγματα, βρείτε τί σας αρέσει περισσότερο και για τι είναι ικανό το σώμα σας, και να θυμάστε:

Ο σκοπός στο σεξ είναι να περάσετε καλά!

Δείτε ακόμα:

Οδηγός bottoming: Συμβουλές και κόλπα για καλύτερο πρωκτικό σεξ