Νότια Κορέα: Συνεχίζεται η απαγόρευση του πρωκτικού σεξ στον στρατό

27/10/2023
από
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας επικύρωσε νόμο που απαγορεύει το «πρωκτικό σεξ» στον στρατό, με το επιχείρημα της ετοιμότητας για τη μάχη, και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας χαρακτηρίζει τον νόμο έντονα ομοφοβικό.

Με μια απόφαση, το δικαστήριο αρνήθηκε να κηρύξει αντισυνταγματική μια διάταξη του στρατιωτικού ποινικού νόμου που απαγορεύει την «πρωκτική επαφή» ή «οποιαδήποτε άλλη άσεμνη πράξη» κατά τη διάρκεια της θητείας και επιτρέπει ποινές φυλάκισης έως και δύο ετών.

Αν και ο νόμος δεν αναφέρεται ρητά στις ομόφυλες σχέσεις, έτσι έχει γίνει αντιληπτό από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας. Ο συγκεκριμένος νόμος κατακρίνεται εδώ και χρόνια ως μια διάκριση σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Στο παρελθόν, ο νόμος έχει χρησιμοποιηθεί για τη σύλληψη δεκάδων ανθρώπων σε αυτό που οι επικριτές έχουν αποκαλέσει «κυνήγι μαγισσών για τους ομοφυλόφιλους».

Το δικαστήριο ανέφερε στην απόφασή του την Πέμπτη ότι το να επιτραπούν «οι σχέσεις μεταξύ στρατιωτών του ίδιου φύλου» θα έθετε σε κίνδυνο την πειθαρχία του στρατού και ενδεχομένως θα ανέτρεπε την ιεραρχία του.

«Ακόμη και αν οι σεξουαλικές πράξεις είναι συναινετικές» κινδυνεύουν «να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στη διατήρηση της μαχητικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων του έθνους, αν διαπραχθούν (εν ώρα υπηρεσίας)», πρόσθεσε.

Τέσσερις διαφωνούντες δικαστές, ωστόσο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γλώσσα του άρθρου είναι «αφηρημένη και διφορούμενη», ενώ τρεις από αυτούς προειδοποίησαν ότι ο νόμος περιορίζει τη σεξουαλική ταυτότητα ενός ατόμου στο όνομα της «στρατιωτικής πειθαρχίας».

Επίσης πρόσθεσαν, ότι είναι «ασαφές» αν ο νόμος απαγορεύει τις «άσεμνες πράξεις» μόνο μεταξύ στρατιωτών του ίδιου φύλου ή και μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η ακτιβιστική ομάδα Rainbow Action Against Sexual-Minority Discrimination δήλωσε ότι η απόφαση ήταν απογοητευτική και δήλωσε το δικαστήριο ότι δεν κατάφερε να προστατεύσει τα δικαιώματα μιας μειονότητας.

Ωστόσο, η ομάδα δήλωσε ότι ενθαρρύνθηκε από τα σχόλια των δικαστών που διαφώνησαν με τον αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο, οι οποίοι μίλησαν για τον κίνδυνο να θεωρηθούν μη φυσιολογικές συγκεκριμένες σεξουαλικές ταυτότητες.

Η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ασία, Boram Jang, δήλωσε: «Η συνεχιζόμενη έγκριση της ποινικοποίησης των συναινετικών ομοφυλοφιλικών πράξεων του εντός του κορεατικού στρατού αποτελεί ένα οδυνηρό πισωγύρισμα στον επί δεκαετίες αγώνα για ισότητα στη χώρα».

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η απόφαση υπογραμμίζει την ευρέως διαδεδομένη προκατάληψη που αντιμετωπίζουν οι σεξουαλικές μειονότητες στη Νότια Κορέα και την έλλειψη δράσης της κυβέρνησης για την προστασία τους, πιέζοντας για μεγαλύτερη ισότητα.
Δες και αυτό!