Είναι η αιμορραγία μετά το πρωκτικό σεξ κάτι συνηθισμένο;

23/04/2019
από
Είναι η αιμορραγία μετά το πρωκτικό σεξ κάτι συνηθισμένο;

Η αιμορραγία μετά από το πρωκτικό σεξ είναι κάτι που μπορεί να συμβεί κι αυτό οφείλεται στη βασική ανατομία του πρωκτού και του ορθού.

Σύμφωνα με τον Thomas P. Sokol, πρωκτολόγο – χειρουργό και καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες, “η επένδυση του πρωκτού και του ορθού είναι πολύ λεπτή και μπορεί εύκολα να σχιστεί/τραυματιστεί όταν της ασκείται μεγάλη πίεση, όπως στην περίπτωση του πρωκτικού σεξ”.

Αυτοί οι τραυματισμοί ονομάζονται πρωκτικές σχισμές και μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, πόνο μέχρι και ορατές ρωγμές στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό.

Κάτι άλλο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι σε αντίθεση με τον κόλπο, ο πρωκτός δεν εκκρίνει υγρά που λειτουργούν ως φυσική λίπανση. Έτσι οι εύθραυστοι αυτοί ιστοί είναι ακόμη πιο επιρρεπείς σε μικροτραυματισμούς και αιμορραγία. Επομένως, η χρήση λιπαντικού είναι απαραίτητη και σε αρκετή μάλιστα ποσότητα.

“Η πρωκτική διείσδυση μπορεί επίσης να ενοχλήσει και τις αιμορροΐδες που μπορεί να μην ξέρετε ότι έχετε”, σημειώνει ο Sokol. Οι αιμορροΐδες είναι ουσιαστικά “μαξιλάρια” αιμοφόρων αγγείων μέσα και έξω από τον πρωκτό μας. Αυτές συνήθως προκύπτουν λόγω αυξημένης πίεσης στο κάτω μέρος του ορθού, κάτι που μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. “Μπορεί να νομίζετε ότι σίγουρα θα ξέρετε εάν είχατε αιμορροΐδες, αλλά μερικές φορές δεν προκαλούν συμπτώματα μέχρι να τις ενοχλήσει κάτι … ένα dildo / δάκτυλο / πέος. Δεδομένου ότι οι αιμορροΐδες είναι σωροί αιμοφόρων αγγείων, το έντονο κόκκινο αίμα μετά το πρωκτικό σεξ μπορεί να σχετίζεται μ΄αυτές”. 

Επειδή είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε και να το εμποδίσουμε …

Ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να δοκιμάσουμε μόνοι/ες μας με κάποιο πρωκτικό παιχνίδι. “Είναι πραγματικά σημαντικό να γνωρίζουμε το σώμα μας”, λέει η ακαδημαϊκός και σεξουαλική θεραπεύτρια για LGBT+ άτομα, Kelly Wise. “Για να το πούμε απλά, κατανοώντας τι μπορεί να χειριστεί ο πρωκτός μας θα γνωρίσουμε τα όρια μας και θα αποφύγουμε τη δυσφορία και τους τραυματισμούς που μπορεί να προκύψουν”.

Η Wise προτείνει πριν ξεκινήσουμε με κάποιο βοήθημα, να προετοιμάσουμε τον πρωκτό μας για διείσδυση με το δάκτυλο μας. Φυσικά πρέπει πάντα να φροντίζουμε για την υγιεινή μας. Όταν αισθανθούμε άνετα, χωρίς κάποια αίσθηση δυσφορίας, η Wise μας συμβουλεύει να συνεχίσουμε τη διείσδυση χρησιμοποιώντας ένα επιπλέον δάχτυλο και στη συνέχεια άλλο ένα. Μετά απ΄αυτό, μπορούμε να προχωρήσουμε στη χρήση κάποιου βοηθήματος. “Η χρήση αυτή πρέπει να γίνει με προσοχή και ανάλογα με τις δυνατότητες μας. Καμία υπερβολή η κατάχρηση δεν είναι προς το συμφέρον μας”. 

Η Wise προτείνει να κάνουμε αυτή την προετοιμασία και πριν το πρωκτικό σεξ. “Δείτε το σαν ζέσταμα. Ο πρωκτός μας απλά δεν μπορεί να πάει από το 0 στο 60 χωρίς χρόνο να ζεσταθεί. Η προσαρμοστικότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο και γι΄αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε καλά το σώμα μας”. 

Φυσικά και τίθεται το θέμα της ασφάλειας και της συναίνεσης. Δεδομένου ότι ο πρωκτός μπορεί να είναι επιρρεπής στον τραυματισμό, το απροστάτευτο πρωκτικό σεξ κάνει πιο εύκολη τη σύναψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Γι΄αυτό και πρέπει πάντα να προσέχουμε.

Όπως και να έχει, ακόμη κι αν η αιμορραγία είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, καλό είναι να επισκεπτόμαστε συχνά έναν ειδικό γιατρό, ώστε να έχουμε μια εικόνα για το τι συμβαίνει εκεί πίσω και το πως μπορούμε να το φροντίσουμε!


Δείτε ακόμα: Αυτές είναι οι συχνότερες παθήσεις στην περιοχή του πρωκτού




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!