Συναίνεση στο σεξ: Απλός οδηγός για “πρωτάκια” [και όχι μόνο]

17/12/2020
από
συναίνεση, σεξ, οδηγός
Ένας γρήγορος και εύκολος οδηγός για τη συναίνεση στο σεξ

Συναίνεση στο σεξ. Πώς ορίζεται; Ποια είναι τα όριά της; Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντώνται από την κουήρ εκπαιδεύτρια σεξουαλικής αγωγής και σκιτσογράφο, Isabella Rotman, στον καινούριο της οδηγό: Ένας Σύντομος και Απλός Οδηγός για τη Συναίνεση που παρουσίασε μέσα από πρόσφατη συνέντευξή της στο autostraddle και την Alyssa Andrews.

Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τη συναίνεση και το πώς αυτή (πρέπει να) αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σεξουαλικής αγωγής και των σχέσεων γενικότερα.


Τι σημαίνει συναίνεση;

Η συναίνεση (θα έπρεπε να) είναι ένα από τα θεμέλια της σεξουαλικής αγωγής. Είναι αυτό με το οποίο πρέπει να ξεκινάει το σεξ, κι αυτό το οποίο πρέπει να έχουν όσα άτομα συμμετέχου, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκάστοτε σεξουαλικής πράξης. Είναι μια πολύ σημαντική τακτική, που μπορεί και πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις πλευρές της ζωής που αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις. Μπορεί να φαίνεται ότι είναι περίπλοκη όταν σκεφτούμε όλες τις μεταβλητές και τα ενδεχόμενα για κακή συνεννόηση.

Όλα όμως ξεκινούν με ένα βασικό ερώτημα: “θέλει αυτό το άτομο να κάνει σεξ μαζί μου, και είναι ικανό να λάβει αυτήν την απόφαση τώρα;” Μια καλή εφαρμογή αυτού έχει να κάνει με το αλκοόλ. Εάν ένα άτομο είναι μεθυσμένο, δε συναινεί πάντα ξεκάθαρα στο σεξ, κάτι που υποστηρίζουν έντονα οι εκπαιδευτικοί σεξουαλικής αγωγής. Ανεξάρτητα από το πόσο περίπλοκες είναι οι μεταβλητές, η κεντρική ιδέα είναι αυτή. Μαζί με λίγη προσοχή και επικοινωνία, η συναίνεση δεν είναι καθόλου δύσκολο ζήτημα.


Βασική αρχή: Επικοινωνία

Η επικοινωνία αφορά ένα τεράστιο κομμάτι στο να έρχεσαι κοντά με άλλους ανθρώπους. Μπορεί, όμως, να γίνει ιδιαίτερα αγχωτικό, όταν δεν ξέρουμε ξεκάθαρα πώς να ζητήσουμε αυτό που θέλουμε, ή αυτό που δε θέλουμε για εμάς και τα σώματά μας. Κάποιες φορές οι άνθρωποι είναι καλοπροαίρετοι και έχουν κάθε πρόθεση να μάθουν μέσα από τις σχέσεις.

Ωστόσο, κάποιες φορές, λόγω έλλειψης πληροφόρησης, εξάσκησης, ή εξαιτίας της αβεβαιότητας, πολλά άτομα δυσκολεύονται να αντιληφθούν τα όρια της συγκατάθεσης, τόσο για τα ίδια, όσο και για τ@ς συντρόφ@ς τους. Γι’ αυτό, πέρα από τα βασικά, δηλαδή το “ναι” και το “όχι“, κάποιες φορές χρειάζεται να μιλάμε περισσότερο για τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα όριά μας. Γιατί όσα και να ξέρει κάποιο άτομο, υπάρχουν ακόμα περισσότερα να μάθει. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.


Η διαχείριση του “όχι

Μερικές φορές η εκπαίδευση που αφορά τη συγκατάθεση στο σεξ αναζητά ένα καταφατικό “ναι“, αλλά μπορεί να μην αγγίξει το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την περίπτωση, στην οποία η απάντηση μπορεί να είναι ένα μεγάλο “όχι“.

Η ενασχόληση με την απόρριψη αφορά ένα τεράστιο μέρος της συναίνεσης, όπως και της αλληλεπίδρασης με τους άλλους ανθρώπους γενικότερα. Πολύ συχνά η απάντηση είναι ένα μεγάλο ξεκάθαρο “όχι”. Το πώς αντιδρά το κάθε άτομο σε αυτό είναι πολύ σημαντικό. Με βάση τη λογική γνωρίζουμε ότι όταν μας απορρίπτουν, δεν έχουμε χάσει τίποτα, γιατί δεν το είχαμε ποτέ. Ακόμα και η απώλεια της πιθανότητας, όμως, μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε εξίσου άσχημα. Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης να αντιδρά αρνητικά σε κάτι τέτοιο. Η αντιμετώπιση της απόρριψης με υγιή τρόπο είναι κάτι που πολλά από εμάς πρέπει να μάθουμε.


Αδιαπραγμάτευτος ο σεβασμός ενός “όχι”

Όταν κάποι@ μας λέει όχι, αυτό σημαίνει όχι αυτό, και όχι τώρα. Αυτό είναι. Κανένα άτομο δεν ισχυρίζεται πως είστε κακός άνθρωπος, που δεν αξίζετε αυτό που ζητήσατε. Δεν αφορά το ότι δεν θέλει να κάνει άλλα πράγματα μαζί σας. Τα συναισθήματα, που απορρέουν από όλο αυτό, προέρχονται από τις δικές μας ανασφάλειες, όχι από το άλλο άτομο. Φυσικά, είμαστε άνθρωποι και είμαστε ανασφαλείς, γι΄αυτό και καμιά φορά είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτά τα συναισθήματα.

Το κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να πει “όχι” σε κάτι, ειδικά στο σεξ. Ακόμα κι αν ο λόγος για τον οποίο λέει το “όχι” σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα, ή ακόμα κι αν δε σας δίνει κανέναν λόγο. Δε δικαιούστε τον χρόνο, ή το σώμα ενός άλλου ατόμου, ούτε καν μία εξήγηση για το γιατί δεν ενδιαφέρεται. Πρέπει να αποδεχτείτε την απάντηση και να σέβεστε τα όρια που θέτει. Μια καλή λύση είναι να αντιδράσετε με ενσυναίσθηση. Για να μετράει ένα επιβεβαιωτικό “ναι”, ένα άτομο πρέπει να γνωρίζει ότι το “όχι” του θα γίνει σεβαστό και θα αντιμετωπίζεται με καλοσύνη. Εάν η απόρριψη αυτή σάς έχει βλάψει πολύ, μπορείτε επίσης να εξετάσετε εάν, ενδεχομένως, θα σας ωφελήσει λίγη απόσταση και να ορίσετε με σεβασμό και τα δικά σας όρια, εάν αυτό είναι το καλύτερο για εσάς.

Ένα “όχι” δεν είναι πάντα το ίδιο, όμως όλα τα “όχι” πρέπει να γίνονται σεβαστά. Δεν υπάρχει “καλός” και “κακός” λόγος.


Συναίνεση: Από “τρομακτική σε “συναρπαστική”

Είναι γεγονός πως στο σχολείο η σεξουαλική αγωγή δεν περιλαμβάνει θέματα, όπως η συναίνεση ή η ευχαρίστηση. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις αναπαράγεται ο φόβος ως αποτρεπτικός παράγοντας για το σεξ. Η συζήτηση γύρω από τη συναίνεση οφείλει να αλλάξει από “τρομακτική” σε “συναρπαστική”. Η συγκατάθεση δεν είναι ένα εμπόδιο που πρέπει να υπερκεράσεις στο σεξ κι αν το σκέφτεσαι έτσι δε σέβεσαι πραγματικά τα όρια και τις επιθυμίες των συντρόφων σου. Η συγκατάθεση πρέπει να είναι χαρούμενη. Δεν είναι ένα τεστ, είναι μια “συνομιλία” που πιθανότατα θα κάνει την οικειότητα ακόμα πιο ευχάριστη και ενδυναμωτική για όλα τα εμπλεκόμενα άτομα.


Έξυπνες αλληγορίες

Μακάρι να μπορούσαμε να μιλάμε για το σεξ, όπως σκεφτόμαστε να παραγγείλουμε μια πίτσα. Θα συζητήσουμε αρχικά αν θέλουμε πίτσα, κι αν ναι, θα συζητήσουμε τι toppings θέλουμε, τι θα έχει σε περίπτωση που ένα άτομο είναι vegan, ή αν κάποιο άτομο αποφεύγει τη γλουτένη. Στο τέλος, θα τρώγαμε όλ@ μια πεντανόστιμη πίτσα τη στιγμή που τη ζητήσαμε, όπως τη ζητήσαμε.

Αντίστοιχοι εκπαιδευτικοί και ψυχαγωγικοί παραλληλισμοί έχουν αποτυπωθεί, επίσης, είτε με τα σουβλάκια, είτε με το τσάι:

https://avmag.gr/127381/quot-to-sex-en-opos-ta-soyvlakia-quot-to-vinteo-gia-ti-synainesi-sto-sex-poy-egine-viral/

Τον νέο οδηγό για τη συναίνεση της Rotman μπορείτε να τον βρείτε στα αγγλικά εδώ, μαζί με πολλά άλλα κουήρ και φεμινιστικά βιβλία για επιμόρφωση, διασκέδαση και χαλάρωση.

Δείτε ακόμα:

 




Δες και αυτό!