Μαθαίνω τι δικαιούμαι να κάνω: Ένας οδηγός του Red Umbrella για τα θύματα βιασμού

Ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένα θύμα βιασμού; Ποια είναι τα δικαιώματά του; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και οι νομικές δικλείδες ασφαλείας για την καταγγελία στην αστυνομία; Έναν σύντομο οδηγό – πρωτόκολλο – για όποι@ πέσει θύμα βιασμού δημοσίευσε το Red Umbrella Athens. Η οργάνωση για την προαγωγή της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο σεξ.

Πρωτόκολλο βιασμού – Μαθαίνω τι δικαιούμαι να κάνω

➡️ Καταγγέλω αμέσως τον βιασμό μου στην Αστυνομία και εγκαλώ το θύτη.

➡️ Απορρίπτω οποιαδήποτε προτροπή για μη υποβολή της καταγγελίας μου.
➡️ Οι πρώτες ώρες μετά την επίθεση είναι οι πλέον κρίσιμες, ιδίως εάν έχει χρησιμοποιηθεί από τον δράστη το “χάπι του βιασμού” ή αλλιώς “date rape drug”. Oρισμένες ουσίες μένουν στο σώμα μου για μόλις 12- 24 ώρες.
➡️ Δηλώνω αμέσως τα συμπτώματά μου στην αστυνομία και απαιτώ άμεση ιατροδικαστική εξέταση. Εάν είναι απόγευμα, βράδυ, σαββατοκύριακο ή Αργία και μου πουν ότι ο ιατροδικαστής λείπει απαιτώ κατεπείγουσα εξέτασή μου και ζητώ να ενημερωθεί ο Εισαγγελέας υπηρεσίας.
➡️ Δηλώνω επακριβώς τα συμπτώματα που αισθάνομαι στον ιατροδικαστή και ζητώ τοξικολογική εξέταση, δηλαδή μία εξέταση ούρων και αίματος.
➡️ Γνωρίζω ότι το περιθώριο των 72 ωρών για την σεξουαλική κακοποίηση, αφορά τα εργαστηριακά ευρήματα γενικότερα και όχι τη χρήση ουσιών.
➡️ Για τη χρήση ουσιών το περιθώριο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ λιγότερο.
➡️ 72 ώρες είναι το περιθώριό μου για να μπορέσει ο ιαροδικαστής να λάβει γενετικό υλικό από τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, δηλαδή κολπικά υγρά ή υλικό από τις έσω επιφάνειες των οργάνων ή για να λάβει σπέρμα ή σπερματικό υγρό, εάν υπάρχει.
➡️ Είναι πάρα πολύ χρήσιμο για αυτό το λόγο, από τη στιγμή που θα δεχτώ σεξουαλική κακοποίηση να μην πλυθώ.
➡️ Τα ρούχα που φοράω κατά τη διάρκεια της επίθεσης, εάν γίνεται, τα αφαιρώ και τα φυλάω σε έναν χάρτινο σάκο κατά προτίμηση, για να τα παραδώσω κι αυτά στον ιατροδικαστή από τον οποίο θα εξεταστούν προς ανάλυση, για να δουν οι ειδικοί εάν υπάρχει παρουσία γενετικού υλικού (DNΑ).
➡️ Στην περίπτωση του χαπιού του βιασμού, οι τοξικολογικές εξετάσεις είναι οι πλέον επείγουσες να γίνουν, γιατί δυστυχώς πάρα πολλές ουσίες δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ανίχνευσης. Έτσι για παράδειγμα, αν καταγγείλω το γεγονός μετά από 48 ώρες μπορεί να μην βρεθεί τίποτα, παρά το ότι θα έχει γίνει χρήση ουσιών.
➡️ Δεν ξεχνώ ότι δεν χρειάζομαι απλά την πιστοποίηση της κακοποίησής μου, αλλά μία συνεχόμενη διεπιστημονική υποστήριξη.
➡️ Ζήτω προληπτική αγωγή για ΗIV (την PEP), εξετάσεις για ΣΜΝ, αγωγή για τυχόν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και ψυχολογική υποστήριξη.
➡️ Μαθαίνω τα δικαιώματά μου και τα διεκδικώ.
➡️ Είναι υποχρέωση του κράτους να με προστατεύσει και οτιδήποτε άλλο αποτελεί παράβαση καθήκοντος.

Πηγή φωτογραφιών

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.
Δες και αυτό!