Στις 50 καλύτερες χώρες για ΛΟΑΤΚΙ+ τουρίστριες/στες η Ελλάδα

19/11/2019
από
Στις 100 καλύτερες χώρες για ΛΟΑΤΚΙ+ τουρίστριες/στες η Ελλάδα
Στις 100 καλύτερες χώρες για ΛΟΑΤΚΙ+ τουρίστριες/στες η Ελλάδα

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η Νιγηρία είναι η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για ΛΟΑΤΚΙ+ τουρίστριες και τουρίστες, ενώ η Ελλάδα βρέθηκε στις 50 καλύτερες, καταλαμβάνοντας την 44η θέση.

Οι ερευνητές στην ταξιδιωτική ιστοσελίδα Asher & Lyric συνέταξαν κατάλογο των καλύτερων και χειρότερων χωρών στον τουριστικό τομέα, εξετάζοντας τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε κάθε χώρα. Εξετάστηκαν ζητήματα, όπως η νομιμότητα των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, το αν τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να τεκνοθετήσουν και ποιες προστασίες υπάρχουν για τα ΛΟΑΤΚΙ+ εργαζόμενα άτομα.

Η Νιγηρία έλαβε βαθμό F και βαθμολογία 142. Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στη Νιγηρία και τιμωρείται με έως 14 χρόνια φυλάκισης, ή με τη θανατική ποινή, σύμφωνα με το νόμο της Σαρία. Ακόμη κι η συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα ΛΟΑΤ+ είναι ποινικοποιημένη στη Νιγηρία.

Το Κατάρ, η Υεμένη, η Σαουδική Αραβία, η Τανζανία, το Ιράν, το Σουδάν, τα Μπαρμπάντος, η Μαλαισία και το Μαλάουι, συμπληρώνουν τη δεκάδα με τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου, για να τις επισκεφτεί για τουρισμό ένα ΛΟΑΤ+ άτομο.

Η Νορβηγία αναγνωρίστηκε ως η ασφαλέστερη χώρα, με βαθμολογία 307 και βαθμό Α. Ακολουθεί η Πορτογαλία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάπως απροσδόκητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται στην 24η θέση στον κατάλογο, λόγω της διακύμανση των προστατεύσεων των ΛΟΑΤ+ μεταξύ των διαφόρων Πολιτειών, καθώς και της έλλειψης συνταγματικής προστασίας για τους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους.

 

Η Ελλάδα κατέλαβε την 44η θέση και πήρε βαθμολογία 125 C-.

Ωστόσο, η Asher & Lyric επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που ταξιδεύουν να εξετάζουν τα δεδομένα, όπου είναι δυνατόν, για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους.

“Για να μετρήσουμε την ΛΟΑΤΚΙ+ ασφάλεια στο εξωτερικό, δε εξετάζουμε μόνο τα δεδομένα σχετικά με το εάν ο γάμος μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμιμος ή το αν υπάρχουν νόμοι κατά των διακρίσεων με βάρος ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας” , σημειώνουν και επισημαίνουν ότι:

“Εξαρτάται, επίσης, από τη γενική στάση του πολιτισμού, τις λεπτομέρειες του νομικού συστήματος και την καταπίεση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Αυτά τα θέματα μπορούν να επηρεάσουν τα πάντα, από την ικανότητά σας να επιδεικνύετε δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης, μέχρι το να μπορείτε να μοιράζεστε ένα διπλό κρεβάτι σε δωμάτιο ξενοδοχείου, ή αν θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε dating εφαρμογές, χωρίς να σας παγιδέψει η τοπική αστυνομία.” 

Προειδοποιούν, επίσης, στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που ταξιδεύουν, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σε χώρες, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη, σε μέρη που ακόμη και το φιλί, ή το να κρατάς το χέρι του συντρόφου σου ή της συντρόφου σου, μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα ή φυλάκιση. Οι ερευνήτριες/τές σημείωσαν ότι 45 από τις 67 χώρες, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη, ήταν πρώην βρετανικές αποικίες. Οι περισσότεροι από τους αντι-γκέι νόμους αυτών των χωρών εισήχθησαν, ενώ αποτελούσαν τμήμα της βρετανικής αυτοκρατορίας.




Δες και αυτό!