Rishi Sunak: επιστρέφει με νέες τρανσφοβικές δηλώσεις

25/05/2023
από
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Rishi Sunak, επιστρέφει με νέες τρανσφοβικές δηλώσεις, λέγοντας ότι θα καταδικάσει σχολεία και εκπαιδευτικούς απλώς και μόνο επειδή υποστηρίζουν τα τρανς παιδιά.

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων του πρωθυπουργού (PMQs) την Τετάρτη (24 Μαΐου), ο Sunak ρωτήθηκε από τον απαξιωμένο βουλευτή του North West Leicestershire Andrew Brigden: «Συμφωνεί ο πρωθυπουργός ότι είναι εντελώς ακατάλληλο για τα σχολεία να ενθαρρύνουν παιδιά κάτω των 18 ετών να κάνουν κοινωνική μετάβαση, για παράδειγμα, αλλάζοντας το όνομά τους και τις αντωνυμίες τους».

Ο Brigden, ο οποίος είχε διαγραφεί από το Συντηρητικό Κόμμα επειδή συνέκρινε τον εμβολιασμό του Covid-19 με το Ολοκαύτωμα, υποστήριξε ότι η κοινωνική μετάβαση συμβαίνει στα σχολεία χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων ή «ακόμη και εν γνώσει τους, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των γονέων».

Κάλεσε τον Sunak να δώσει εντολή στο Υπουργείο Παιδείας (DfE) να «διατάξει τα σχολεία να σταματήσουν να κατηχούν τα παιδιά μας και να επικεντρωθούν στο καθήκον τους να τα προστατεύουν».

Rishi Sunak: Είναι απολύτως σωστό τα σχολεία να είναι ευαίσθητα απέναντι σε τέτοια θέματα

Ο πρωθυπουργός των Συντηρητικών Rishi Sunak εξήγησε με μια αδύναμη αλλά ανατριχιαστική απάντηση: «Ήμουν πολύ σαφής ότι όταν πρόκειται για θέματα σεξουαλικής αγωγής είναι απολύτως σωστό τα σχολεία να είναι ευαίσθητα στον τρόπο με τον οποίο διδάσκουν αυτά τα θέματα και θα πρέπει να γίνεται με τον κατάλληλο για την ηλικία τρόπο».

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Παιδείας επανεξετάζει την υποχρεωτική καθοδήγηση και το πρόγραμμα σπουδών για τα σχολεία που θα «αντιμετωπίζουν αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα»,  λόγω «των περιπτώσεων που τέθηκαν στην κυβέρνηση».

Και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι αποδεκτό. Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και αυτό θα κάνει η νέα μας καθοδήγηση».

Τρανσφοβική ρητορική

Η χρήση των φράσεων, όπως αυτή του grooming, όταν αναφέρονται στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έχουν υιοθετηθεί από τους δεξιούς φανατικούς σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν ηθικό πανικό.

Ωστόσο, η συνεχόμενη χρήση τέτοιων φράσεων δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία, καθώς έρευνα που διεξήχθη το 2022 διαπίστωσε ότι το 94% των τρανς παιδιών που έκαναν κοινωνική μετάβαση εξακολουθούσαν να αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς πέντε χρόνια αργότερα.

Περαιτέρω έρευνα διαπίστωσε ότι οι ισχυρισμοί ότι έφηβα παιδιά κάνουν come out ως τρανς για να «αποφύγουν το στίγμα που σχετίζεται με τις ΛΟΑ» ή λόγω «κοινωνικής μετάδοσης», «δεν υποστηρίζονται από δεδομένα».

Οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν ενόψει της καθοδήγησης για την ένταξη των τρανς παιδιών

Η υπουργός Παιδείας Gillian Keegan δήλωσε στο PinkNews στα τέλη του 2022 ότι η νέα καθοδήγηση σχετικά με την ένταξη των τρανς παιδιών στα σχολεία θα δημοσιευτεί στις αρχές του 2023.

Οι εκκλήσεις για ακριβέστερη καθοδήγηση ακολούθησαν την «βαθιά ανησυχία» της Keegan σχετικά με αναφορές για «ακατάλληλα μαθήματα που διδάσκονται στα σχολεία», με στόχο η θεσμοθετημένη καθοδήγηση για τις σχέσεις, το φύλο, την υγεία και την εκπαίδευση (RSHE) να εμποδίσει τους μαθητές να διδάσκονται «αμφισβητούμενες και δυνητικά επιζήμιες έννοιες».

Η προτεινόμενη καθοδήγηση, στην οποία πρωτοστατούν ο Keegan και η αμφιλεγόμενη υπουργός ισότητας Kemi Badenoch, θα προτείνει «triggers» – «όπως ένας μαθητής που αλλάζει το όνομά του, τις αντωνυμίες του ή ένα αγόρι που φοράει φούστα» – για να βοηθήσει τα σχολεία να αποφασίσουν αν θα αποκαλύψουν ή όχι στους γονείς τους ένα ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητή.

Ωστόσο, ορισμένοι εκπαιδευτικοί ανησυχούν ότι η καθοδήγηση δεν είναι προς το συμφέρον των μαθητών, με έναν από αυτούς να δηλώνει ότι θα λειτουργήσει για τη «διασφάλιση των συμφερόντων» αντί για την προστασία των ευάλωτων παιδιών.

Τον Μάιο, σε μια υπόθεση του Bad Law Project μια ομάδα γονέων μήνυσε το DfE επειδή δεν προστάτευσε τα παιδιά τους από τη λεγόμενη «τρανς ιδεολογία».

Πληροφορίες και εικαστικά από PinkNews.
Δες και αυτό!