Ο Rishi Sunak υπερασπίζεται τις αντί-τρανς αναρτήσεις της JK Rowling

02/04/2024
από
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak χρησιμοποίησε ένα αντι-τρανς επιχείρημα περί «βιολογίας», καθώς έσπευσε να υπερασπιστεί τη στάση της JK Rowling απέναντι στους νέους νόμους της Σκωτίας για τα εγκλήματα μίσους.

Η συγγραφέας του Harry Potter έχει αντιμετωπίσει αντιδράσεις για τα σχόλιά της σχετικά με την τρανς κοινότητα και για την κριτική της στη νέα νομοθεσία της σκωτσέζικης κυβέρνησης για τα εγκλήματα μίσους.

Σε μια σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Rowling, η οποία ζει στη Σκωτία, έκανε misgendering σε αρκετές τρανς γυναίκες -μεταξύ των οποίων τρανς ακτιβίστριες, δημόσια πρόσωπα και καταδικασμένες για σεξουαλικά αδικήματα γυναίκες- καθώς αναφέρθηκε σε όλες τους ως «άνδρες».

Στην ίδια σειρά αναρτήσεων, κάλεσε την αστυνομία να τη συλλάβει αν πιστεύει ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα.

Στη συνέχεια, η συγγραφέας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας «έδωσε μεγαλύτερη αξία στα συναισθήματα των ανδρών που εκτελούν την ιδέα τους για τη θηλυκότητα» παρά στα δικαιώματα των γυναικών, με τη νέα νομοθεσία της για τα εγκλήματα μίσους.

Ο νόμος περί εγκλημάτων μίσους και δημόσιας τάξης του 2021, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα (1η Απριλίου), αποσκοπεί στην ενοποίηση των υφιστάμενων νόμων περί εγκλημάτων μίσους στη Σκωτία.

Δημιουργεί επίσης ένα νέο αδίκημα για την υποκίνηση μίσους κατά ατόμων με βάση προστατευόμενα χαρακτηριστικά όπως η ηλικία, η αναπηρία, η θρησκεία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η τρανς ταυτότητα.

Υπήρξαν κάποιες επικρίσεις σχετικά με τον νέο νόμο, καθώς δεν περιλαμβάνει το φύλο στον κατάλογο των προστατευόμενων χαρακτηριστικών. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Σκωτίας υποσχέθηκε να προωθήσει σύντομα έναν ξεχωριστό νόμο για την καταπολέμηση της έμφυλης κακοποίησης.

Ο Rishi Sunak, ο οποίος έχει επίσης αντιμετωπίσει κριτική για τη στάση του σχετικά με τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, υπερασπίστηκε τα σχόλια της JK Rowling σε δήλωσή του στην Telegraph.

«Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να ποινικοποιούνται επειδή διατυπώνουν απλά γεγονότα σχετικά με τη βιολογία», δήλωσε ο Sunak. «Πιστεύουμε στην ελευθερία του λόγου σε αυτή τη χώρα και οι Συντηρητικοί θα την προστατεύουν πάντα»

Ο «Πρώτος Υπουργός» της Σκωτίας Humza Yousaf δήλωσε ότι οι νέοι νόμοι για τα εγκλήματα μίσους θα αντιμετωπίσουν το κύμα μίσους που είναι «πολύ διαδεδομένο στην κοινωνία μας».

Είπε ότι η χώρα πρέπει να έχει μια «προσέγγιση μηδενικής ανοχής σε αυτό», ώστε να μπορεί να «λάβει ισχυρά μέτρα εναντίον του».

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην αστυνομία, που ερευνά κατάλληλα τα θέματα μίσους και φυσικά φροντίζει να προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία μας», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής της Σκωτσέζικης Trans, Vic Valentine, έγραψε σε στήλη του στην εφημερίδα Scotsman ότι υπάρχουν «σοβαροί λόγοι για την καταγραφή των εγκλημάτων ως υποκινούμενων από προκατάληψη». Σε αυτούς περιλαμβάνεται ότι «αναγνωρίζεται ο ιδιαίτερος αντίκτυπος που έχει ένα τέτοιο αδίκημα στο θύμα και στην ευρύτερη κοινότητά του».

Θα επιτρέψει επίσης στα δικαστήρια να λαμβάνουν υπόψη το επιβαρυντικό στοιχείο της προκατάληψης κατά την επιβολή της ποινής, γεγονός που, όπως δήλωσε ο Valentine, θα βοηθήσει να «αποκτήσουμε μια εικόνα για το πόσο διαδεδομένα είναι τα εγκλήματα μίσους» στη Σκωτία.

«Εάν τα εγκλήματα μίσους προς μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων αυξάνονται, αυτό μας λέει κάτι σημαντικό και ανησυχητικό», πρόσθεσε ο Valentine.

«Σημαίνει ότι μπορούμε να εντοπίσουμε ένα πρόβλημα και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις γι’ αυτό – αν και αυτές οι λύσεις συχνά βασίζονται σε μακροπρόθεσμη εργασία εντός των κοινοτήτων για τη βελτίωση της συνοχής, της διασύνδεσης και την αλλαγή της καρδιάς και του μυαλού».
Δες και αυτό!