Την προηγούμενη Κυριακή, περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια Ούγγροι ψήφισαν άκυρο για να απορρίψουν το χειραγωγικό και τρομολαγνικό δημοψήφισμα της κυβέρνησης.

Η ακύρωση του δημοψηφίσματος δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ούγγρων δεν υποστηρίζει τις πολιτικές αποκλεισμού της κυβέρνησης. Πέντε ημέρες μετά την παταγώδη αποτυχία του δημοψηφίσματος κατά των ΛΟΑΤΚΙ, η Εθνική Εκλογική Επιτροπή (ΕΕΕ) συνειδητοποίησε ξαφνικά ότι η πολύμηνη εκστρατεία κατά του δημοψηφίσματος «μάχεται τον συνταγματικό σκοπό της άσκησης της εξουσίας».

Η ΕΕΕ επέβαλε πρόστιμα ύψους 176.400 HUF (περίπου 430 ευρώ) σε 16 ΜΚΟ -συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δεν συμμετείχαν καν στην εκστρατεία που είχε ως στόχο την ακύρωση του δημοψηφίσματος- και επιπλέον 3 εκατ. HUF (περίπου 8.000 ευρώ) σε κάθε έναν από τους δύο κύριους διοργανωτές της εκστρατείας: τη Διεθνή Αμνηστία της Ουγγαρίας και τη Háttér Society.

Τα πρόστιμα, συνολικού ύψους σχεδόν 9 εκατομμυρίων HUF (23.800 ευρώ), σκοπεύουν να φιμώσουν την τεράστια κοινότητα των ανθρώπων που άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη έκφραση και νίκησαν το αντι-ΛΟΑΤΚΙ δημοψήφισμα της κυβέρνησης με δημοκρατικά μέσα.

Η ΕΕΕ είχε επίσης υπογραμμίσει τη σημασία του να μπορούν οι πολίτες, μέσω δημοψηφίσματος, να συμμετέχουν άμεσα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τα πιο σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν την τύχη της χώρας. Την προηγούμενη Κυριακή, οι πολίτες έστειλαν ένα άμεσο μήνυμα μέσω του δημοψηφίσματος: Αρκετά με την προπαγάνδα ρωσικού τύπου, αρκετά με την προπαγάνδα μίσους! Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι σαφές: Ο ρωσικής έμπνευσης νόμος περί προπαγάνδας πρέπει να καταργηθεί. Η παράνομη απόφαση του ΕΕΕ μας λέει ένα πράγμα: Δεν αρκεί πλέον μόνο να κρύψει με επικοινωνιακά παιχνίδια το γεγονός ότι το δημοψήφισμα απέτυχε, η κυβέρνηση τώρα θέλει να χρησιμοποιήσει τα πρόστιμα για να φιμώσει όσους χτυπάνε την ομοφοβική και τρανσφοβική εκστρατεία.

«Δεν θα μας εκφοβίσουν. Είναι σαφές ότι προσπαθούν να μας φιμώσουν, επειδή η εκστρατεία μας και η συνεργασία των πολιτών ήταν επιτυχής. Θα προσβάλουμε την απόφαση της ΕΕΕ στο ανώτατο περιφερειακό δικαστήριο της Ουγγαρίας, και αυτό το σαφώς παράνομο πρόστιμο θα ανατραπεί», δήλωσε ο Dávid Vig, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Ουγγαρίας.

«Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν τι μπορούμε να πετύχουμε μαζί. Η ακύρωση του δημοψηφίσματος έδωσε ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους. Δεν θα αφήσουμε να μας την αφαιρέσουν. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια ασφαλή και ελεύθερη Ουγγαρία για όλους», δήλωσε ο Luca Dudits, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Háttér Society.

Πηγή: Háttér Társaság

Τέταρτη θητεία για τον εθνικιστή Όρμπαν στην Ουγγαρία, άκυρο το ομοφοβικό δημοψήφισμα

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.