Δημοψήφισμα μίσους στην Ουγγαρία με θέμα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα

0
205

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν θέλει να περιορίσει τη διδασκαλία για ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα στα σχολεία. Οι Ούγγροι θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το θέμα, ίσως την ίδια ημέρα με τις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους.

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας έδωσε την Τρίτη το πράσινο φως για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη χώρα με θέμα τα ΛΟΑΤ+ ζητήματα.

Το δημοψήφισμα, που υποστηρίζεται από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, είναι η τελευταία κίνηση του με στόχο να καταστέλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι νομοθέτες του κυβερνώντος κόμματος Fidesz ενέκριναν τέσσερα ερωτήματα δημοψηφίσματος σχετικά με τα προγράμματα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και τη διαθεσιμότητα πληροφοριών σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το ψηφοδέλτιο θα έρωτα σχετικά με την προώθηση υλικού στα μέσα ενημέρωσης που «επηρεάζει την ανάπτυξη ανήλικων παιδιών».

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από τη σχετική ψηφοφορία.

Με τις εκλογές να διεξάγονται το επόμενο έτος, ο Όρμπαν επιδιώκει να προωθήσει πολιτικές που, όπως λέει, προστατεύουν τις χριστιανικές αξίες έναντι του δυτικού φιλελευθερισμού, θέτοντας τα ζητήματα φύλου και αυτό που αποκαλεί επανειλημμένα ΛΟΑΤ+ «προπαγάνδα» στο επίκεντρο της εκστρατείας επανεκλογής του, μαζί με τη μετανάστευση.

Πολλές από τις πολιτικές του Όρμπαν τον έχουν φέρει σε διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιθυμεί να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κράτη μέλη της.

Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε νομικάκατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για μέτρα που συνιστούν διακρίσεις κατά της ΛΟΑΤ+ κοινότητας.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Balazs Orban είπε στο κοινοβούλιο ότι οι Ούγγροι «θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τη θέση τους για τα ζητήματα της προπαγάνδας των φύλων».

“Έχουμε δεσμευτεί. Πρέπει να πούμε όχι στην ΛΟΑΤ+ προπαγάνδα στα σχολεία που πραγματοποιείται με τη βοήθεια ΜΚΟ και ΜΜΕ, χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων.”

Υποστήριξε επίσης ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την ίδια ημέρα με τις εθνικές εκλογές θα εξοικονομήσει χρήματα από τους φορολογούμενους.