Τις παρατηρήσεις των πολιτών και των οργανώσεων σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στα κράτη μέλη ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι αξιολογηθεί ο τρόπος με τον οποίο έχει εξελιχθεί η κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, η πρόοδος που έχει σημειωθεί και οι τομείς στους οποίους χρειάζεται μεγαλύτερη εστίαση για την πλήρη εφαρμογή της στρατηγικής έως το 2025.

Όπως αναφέρεται και από την ίδια την επιτροπή η επανεξέταση είναι αναγκαία, λόγω των πολλών ανισοτήτων και των διακρίσεων που εξακολουθούν να υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Παρά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν, εξακολουθούν να υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην ΕΕ. Το μίσος και τα αφηγήματα κατά των ΛΟΑΤΚΙ εξαπλώνονται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Το 2021 αναφέρθηκαν εγκλήματα μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ σε σχεδόν όλα τα κράτη μέλη. Οι τελευταίες πληροφορίες από την κοινωνία των πολιτών αποκαλύπτουν ότι το 2022 ήταν το πιο βίαιο έτος για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα σε ολόκληρη την Ευρώπη την τελευταία δεκαετία. Το επίπεδο νομικής προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ από τις διακρίσεις λόγω γενετήσιου προσανατολισμού, ταυτότητας ή έκφρασης φύλου και χαρακτηριστικών φύλου ποικίλλει μεταξύ  των διαφόρων τομέων και μεταξύ των κρατών μελών. Οι καταγγελίες του κοινού εφιστούν τακτικά την προσοχή της Επιτροπής σε περιπτώσεις διακρίσεων, έλλειψης σαφών και προβλέψιμων νομικών διαδικασιών αναγνώρισης φύλου ή διακρισιακών δηλώσεων στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου».

Η πλατφόρμα υποβολής παρατηρήσεων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου. 

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, αρκετά είναι τα σχόλια από διάφορες χώρες που φαίνεται να αναπαράγουν αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ και κακοποιητικό λόγο καταδεικνύοντας τη ρητορική μίσους και τη μισαλλοδοξία που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Προς το παρόν κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει από την Ελλάδα.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.