Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συμπερίληψης και διαφορετικότητας

Κολωνία

Ευρωπαϊκός Μήνας Διαφορετικότητας: Η Κομισιόν ανακοινώνει τους νικητές των πρώτων βραβείων για τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Συμπερίληψης και Διαφορετικότητας

 

Στις 28 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές των πρώτων ευρωπαϊκών βραβείων συμπερίληψης και διαφορετικότητας με στόχο να αναδείξει τις κωμοπόλεις, τις πόλεις και τις περιφέρειες σε ολόκληρη την ΕΕ, που δίνουν το παράδειγμα σε πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς. Οι νικητές, που είναι διασκορπισμένοι σε πέντε κράτη μέλη —Κροατία, Γερμανία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία— έχουν αναγνωριστεί για το έργο τους για την οικοδόμηση δικαιότερων κοινωνιών μέσω της προώθησης της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης όσον αφορά το φύλο, τη φυλετική και εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία και τις πεποιθήσεις, την αναπηρία, την ηλικία, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και την ένταξη των Ρομά.

Η Κολωνία της Γερμανίας κέρδισε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία των τοπικών αρχών με περισσότερους από 50.000 κατοίκους για τη στρατηγική της για την ενίσχυση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, ακολουθούμενη από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας (αργυρό βραβείο) και τη Βαρκελώνη της Ισπανίας (χάλκινο βραβείο). Η Koprivnica της Κροατίας κέρδισε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία των τοπικών αρχών με λιγότερους από 50.000 κατοίκους για τη στρατηγική της για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, ακολουθούμενη από την Ingelheim am Rhein της Γερμανίας (αργυρό βραβείο) και την Antequera της Ισπανίας (χάλκινο βραβείο). Η Ανδαλουσία της Ισπανίας κέρδισε το χρυσό βραβείο στην τρίτη, ειδική για τους Ρομά κατηγορία, για το ολοκληρωμένο σχέδιό της για την ένταξη της κοινότητας των Ρομά, ακολουθούμενη από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας (αργυρό βραβείο) και το Grădinari της Ρουμανίας (χάλκινο βραβείο).

Η αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, κ. Βιέρα Γιούροβα, δήλωσε σχετικά: «Διαπιστώσαμε ότι, σε περιόδους κρίσης, οι ευάλωτες ομάδες αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους. Σήμερα, τιμούμε τις πόλεις που δίνουν το παράδειγμα στην προστασία της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας όλων στις κοινότητές μας. Καθώς γιορτάζουμε τους νικητές, μας υπενθυμίζεται η σημασία αυτών των πρωτοβουλιών στήριξης των αξιών που αντιπροσωπεύουν την ένωσή μας, σε οποιοδήποτε επίπεδο μπορεί να είναι.»

Η επίτροπος Ισότητας, κ. Έλενα Ντάλι, δήλωσε: «Συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές του πρώτου βραβείου για τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Ένταξης και Πολυμορφίας, καθώς και στις 82 τοπικές αρχές που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προώθηση και στήριξη της πολυμορφίας. Σήμερα, αυτές οι τοπικές αρχές ανέδειξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον τρόπο με τον οποίο μαζί μπορούμε να προασπίσουμε την ισότητα και την πολυμορφία και να προσπαθήσουμε να είμαστε συμπεριληπτικοί προς όλους και όλες.»

Ιστορικό

Τα ετήσια βραβεία για τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Ένταξης και Πολυμορφίας, τα οποία δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού 2020-2025, αποτελούν μέρος των εργασιών της Επιτροπής για την επίτευξη μιας Ένωσης Ισότητας.

Οι αιτήσεις για την πρώτη έκδοση ήταν ανοικτές από τις 22 Νοεμβρίου 2021 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2022. Οι υποψήφιοι σε όλες τις κατηγορίες έλαβαν βαθμούς από κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων βάσει διαφόρων κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της φύσης και του πεδίου εφαρμογής των πρωτοβουλιών, του αντικτύπου τους και της συμμετοχής ατόμων που είναι εκτεθειμένα σε διακρίσεις στη χάραξη πολιτικής.

Οι νικητές των φετινών βραβείων ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα, η οποία σηματοδότησε την έναρξη του Ευρωπαϊκού Μήνα Διαφορετικότητας 2022.

Ο Ευρωπαϊκός Μήνας Διαφορετικότητας διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2020 στο πλαίσιο της 10ης επετείου της ενωσιακής πλατφόρμας χαρτών ποικιλομορφίας. Γιορτάζει τις προσπάθειες των οργανισμών να συμβάλουν στη δημιουργία ισότιμων και χωρίς αποκλεισμούς περιβαλλόντων προς όφελος όλων. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση χώρων εργασίας που σέβονται την πολυμορφία και την ένταξη.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες για την προώθηση της πολυμορφίας και της ένταξης και την καταπολέμηση των ανισοτήτων και των διακρίσεων, μεταξύ άλλων και όσον αφορά τους Ρομά. Με 1,55 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, το πρόγραμμα «Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες» (CERV) αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ενωσιακή χρηματοδότηση για την προώθηση των δικαιωμάτων και των αξιών στην ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες

Πολυμορφία της ΕΕ — Πρωτοβουλίες και βραβείο 2022

 

 

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.
Δες και αυτό!