Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον του “τρανς-εξτρεμισμού”

26/04/2023
από
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Rishi Sunak, πυροδοτεί, για άλλη μια φορά, τη φωτιά ενός «πολιτιστικού πολέμου», υποστηρίζοντας μια εκστρατεία κατά του λεγόμενου «τρανς-εξτρεμισμού».

Σύμφωνα με το PinkNews, ο πρωθυπουργός προσέφερε την υποστήριξή του σε μια εκστρατεία της βουλευτού των Εργατικών Rosie Duffield και της βουλευτού των Συντηρητικών Miriam Cates, οι οποίες έχουν εκφράσει διάφορα αιτήματα που ακτιβιστές έχουν χαρακτηρίσει ως «αντί-τρανς».

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα Express, η οποία ηγείται της εκστρατείας, ο Sunak δήλωσε ότι υποστηρίζει τους στόχους της κατά αυτού που η εφημερίδα χαρακτήρισε «τρανς-εξτρεμισμό», προσθέτοντας ότι το θέμα είναι «προσωπικό για μένα».

«Ως πρωθυπουργός, είναι δουλειά μου να διασφαλίσω ότι οι γυναίκες έχουν κάθε προστασία που μπορεί να θέσει σε εφαρμογή το κράτος», δήλωσε.

«Δεσμεύομαι ότι θα υποστηρίξω την έκκληση της βουλευτού Miriam Cates και της βουλευτού Rosie Duffield να προστατεύσουν τα δικαιώματα των γυναικών και να διασφαλίσουν την αξιοπρέπεια των γυναικών και των κοριτσιών διατηρώντας χώρους ενός μόνο φύλου».

Τόσο η Cates όσο και η Duffield έχουν επικριθεί για τις απόψεις τους σχετικά με τα τρανς δικαιώματα στο παρελθόν, είτε για οπισθοδρομικά σχόλια κατά των τρανς ατόμων είτε για δήθεν ισχυρισμούς σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών από την κοινότητα.

Τον Ιανουάριο, η Miriam Cates επικρίθηκε επειδή συνέδεσε τα τρανς άτομα με εγκληματίες, σε μια ομιλία που χαρακτηρίστηκε ως «γεμάτη λόγια» στη Βουλή των Κοινοτήτων .

Ομοίως, η Duffield έχει επικριθεί για τη χρήση αντί-τρανς λόγων, όπως το να αποκαλεί τις τρανς γυναίκες «ανδροπρεπείς» και να αρνείται να αναγνωρίσει την ταυτότητα φύλου της τρανς κωμικού και ακτιβίστριας Suzy Izzard.

Η καμπάνια τους θέτει διάφορα αιτήματα που έχουν βάση τη ρητορική που αφορά την κριτική στην ιδεολογία του φύλου, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των τρανς γυναικών από τις γυναικείες αθλητικές κατηγορίες και του περιορισμού της νόμιμης τρανς υγειονομικής περίθαλψης για άτομα κάτω των 18 ετών.

Ο Rishi Sunak απάντησε στην εκστρατεία τους επαναλαμβάνοντας συνεχώς τη σημασία αυτού που περιέγραψε ως «βιολογικό φύλο».

«Ξέρω τι είναι γυναίκα – και θα προστατεύσω τα δικαιώματα των γυναικών και τους χώρους των γυναικών. Γι’ αυτό υποστηρίζω την εκστρατεία της Express», συνέχισε.

Αλλά η συντηρητική βουλευτής Caroline Nokes αντεπιτέθηκε στις απόψεις του κόμματός της για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, λέγοντας ότι πιστεύει ότι η «τοξικότητα» των συζητήσεων για το θέμα θα οδηγήσει τους Συντηρητικούς να χάσουν τις επόμενες εκλογές.

«Γνωρίζω τόσο καλά όσο και κάθε άλλος συνάδελφος ότι οι γενικές εκλογές κερδίζονται και χάνονται με βάση την οικονομία, με βάση το πώς παρέχετε δημόσιες υπηρεσίες», δήλωσε.

«Οι πολιτισμικοί πόλεμοι, όταν πρόκειται να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα ψηφίσουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, βρίσκονται τόσο χαμηλά στο πολιτικό ραντάρ του μέσου ψηφοφόρου που δεν ξέρω γιατί επιδιώκουμε να πυροδοτήσουμε τον διχασμό και το μίσος».

Τον Φεβρουάριο του 2023, ο Lee Anderson, αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος των Tory, δήλωσε ότι το κόμμα θα πρέπει να θέσει ένα «μείγμα πολιτιστικών πολέμων και τρανς συζήτησης» στο επίκεντρο της επόμενης προεκλογικής εκστρατείας του, αν θέλει να κερδίσει τις γενικές εκλογές.

Τον Απρίλιο, ο Rishi Sunak δήλωσε ότι τα άτομα που διερευνούν την ταυτότητα φύλου τους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με «συμπόνια και κατανόηση», ενώ την ίδια στιγμή χτυπιόταν για τα γεννητικά όργανα, λέγοντας ότι «το 100%» των γυναικών δεν έχουν πέος.

«Ως γενική λειτουργική αρχή, για μένα το βιολογικό φύλο είναι θεμελιωδώς σημαντικό», είπε.

«Δεν μπορούμε να το ξεχνάμε αυτό και γι’ αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε -ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την υγεία των γυναικών, τον γυναικείο αθλητισμό ή και τους χώρους – ότι προστατεύουμε αυτά τα δικαιώματα και τους χώρους».
Δες και αυτό!