Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μια συνέντευξη για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα

03/05/2023
Ο Γιάνης Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25) συμμετείχε στο αφιέρωμα του περιοδικού μας, σχετικά με τις θέσεις των πολιτικών αρχηγών για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, απατώντας στις ερωτήσεις μας. 

συνέντευξη: Βασίλης Θανόπουλος

Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα μας είναι μια χώρα βαθιά πατριαρχική αλλά και ανατριχιαστικά υποκριτική. Οι ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας υφίστανται καθημερινά τεράστια γκάμα απειλών. Από την απειλή σωματικής βίας μέχρι τα τσουνάμια λεκτικής βίας και απαξιωτικών εκφράσεων, μορφασμών, λέξεων. Την ίδια ώρα που φλερτάρουν μία τρανς γυναίκα, είναι έτοιμοι να την βρίσουν, να την χτυπήσουν. Την ίδια ώρα που προσποιούνται πως τα παιδιά είναι ιερά, φέρονται χυδαία σ’ ένα παιδί που ψάχνεται όσον αφορά την σεξουαλικότητά της/του/των. Η φίλη, και συνοδοιπόρος μας, Πάολα Ρεβενιώτη μου περιέγραψε την κατάσταση με αφοπλιστική ειλικρίνεια κι οξυδέρκεια: «Δεν είναι απλά σεξιστές και μάτσο. Τσογλάνια είναι!»

Πώς κρίνετε τη στάση των άλλων κομμάτων σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

Η Μητσοτάκειος Νέα Δημοκρατία έχει, κατ’ όνομα, ενστερνιστεί τα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας την ίδια ώρα που έχει ενώσει την μοίρα της, ψυχή τε και σώματι, με την νεοφασίζουσα, ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας – που λίγο διαφέρει, όσον αφορά, το μίσος της για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα από εκείνο της «Ελληνικής Λύσης» ή της «Χρυσής Αυγής». Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ μας απογοητεύει ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα, αντίθετα από τον ΣΥΡΙΖΑ που (σε αυτό το θέμα) φαίνεται να δείχνει ειλικρινή ευαισθησία.

Η τελευταία έκθεση της ILGA Europe αναγνώρισε τη ρητορική μίσους, ως ένα μεγάλο πρόβλημα που εξακολουθεί να υφίσταται η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην Ευρώπη. Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί το φαινόμενο αυτό στη χώρα μας;

Όπως σε κάθε περίπτωση συστημικών, διαχρονικών διακρίσεων (π.χ. σεξισμός, ρατσισμός) είναι καθήκον μας να μην αφήνουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη για να αντιπαρατεθούμε σε λόγια και πράξεις που πλήττουν την αξιοπρέπεια ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+. Στο δρόμο, στη δουλειά, στο σχολειό, στο νοσοκομείο, στα ΜΜΕ, στις φυλακές, στο στρατό, στα ίδια μας τα κόμματα. Παράλληλα, έχουμε υποχρέωση να σπάμε τα ταμπού αναδεικνύοντας μέλη της κοινότητας ως υποδείγματα προς μίμηση τόσο για τα μέλη της κοινότητας όσο και γενικότερα – αυτός είναι και ο λόγος που, π.χ., η υποψηφιότητα στην Α’ Αθήνας της Πάολας είναι τόσο σημαντική για εμάς στο ΜέΡΑ25.

Σκοπεύετε να υποστηρίξετε νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ακόμα και αν προέρχονται από πολιτικούς σας αντιπάλους;

Το ΜέΡΑ25 είμαστε στη Βουλή για να μεταφέρουμε, ακηδεμόνευτη, τη φωνή και τα αιτήματα των κινημάτων. Ό,τι αίτημα ή νομοθέτημα μας έρθει από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ για προώθηση στη Βουλή, εμείς θα το προωθήσουμε και θα το στηρίξουμε. Μακάρι να το στηρίξουν κι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Κι ακόμα καλύτερα να το εισάγουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, καθώς έτσι αυξάνεται η πιθανότητα επιτυχίας.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!